Latvijas ezeros atklātas jaunas ūdensblusas un airkājvēžu sugu atradnes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zanna Pesnina/Shutterstock

Pētnieki atklājuši jaunas ūdensblusas un airkājvēžu sugu atradnes Latvijas ezeros, liecina informācija Latvijas Universitātes (LU) mājaslapā.

2021. gadā Latvijas-Lietuvas programmas projekta "LLI-533 Transwat" gaitā tika pētīti pieci pārrobežu ezeri, tai skaitā arī zooplanktons pavasara, vasaras un rudens sezonas garumā.

Kā norādīts LU mājaslapā, tā kā zooplanktons Latvijā ezeros netiek bieži un regulāri pētīts līdz sugu līmenim, arī šis ievāktais materiāls bija jauniem atklājumiem un pārsteigumiem bagāts, papildinot esošās zināšanas par sugu daudzveidību Latvijā.

Projekta eksperte Inta Dimante-Deimantoviča Skrinas ezera piekrastes daļā atklājusi Latvijai jaunu airkājvēžu sugu "Paracyclops poppei". Suga līdz šim Latvijā nav konstatēta, tāpēc tas uzskatāms par jaunas sugas atradumu.

Bez jaunas sugas atklāšanas pētījumi Latvijas-Lietuvas pārrobežu ezeros ļāva iegūt informāciju arī par citu sugu izplatību Latvijā.

Ūdensblusa "Acroperus angustatus Sars, 1863", līdz šim, iespējams, ka konstatēta tikai vienā Latvijas ezerā - Vaidavas ezerā. Projekta "Transwat" gaitā suga tika atrasta visos pētītajos ezeros.

Airkājvēzis "Cyclops bohater Koźmiński, 1933" Latvijā pirmo reizi konstatēts 2010.gadā un līdz šim bija zināms tikai Briģenes ezerā. Šī pētījuma rezultātā tagad Latvijā ir četras atradnes, jo suga konstatēta arī Galiņu, Skrinas un Lielajā Kumpinišķu ezerā.

LU mājaslapā norādīts, ka kopumā Latvijas ezeru zooplanktona sugu daudzveidība joprojām nav pavisam apzināta un jauni sugu atradumi ir sagaidāmi arī nākotnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu