Cihanouska paziņo par Baltkrievijas pārejas valdības veidošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ANP/scanpix

Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas kustības līdere Svjatlana Cihanouska otrdien paziņoja par lēmumu izveidot apvienotu pārejas valdību.

Cihanouska to paziņoja Viļņā notiekošajā Baltkrievijas opozīcijas konferencē "Jaunā Baltkrievija".

"Es pieņēmu lēmumu izveidot apvienotu pārejas kabinetu. Tas ir kolektīva izpildu institūcija, kas katru dienu strādās ar galvenajiem mērķiem, aizstāvēs Baltkrievijas Republikas neatkarību un suverenitāti, pārstāvēs Baltkrievijas nacionālās intereses, īstenos faktisku mūsu valsts deokupāciju," atzīmēja Cihanouska.

Viņa sacīja, ka šī valdība arī atjaunos konstitucionālo likumību un kārtību, nodrošinās varas pāreju no diktatūras uz demokrātiju un radīs apstākļus taisnīgu un brīvu vēlēšanu sarīkošanai.

Visiem valdības locekļu kandidātiem jāsaņem opozīcijas pārstāvības institūcijas - Koordinācijas padomes - apstiprinājums.

Cihanouska jau izraudzījusies pirmos šī pārejas kabineta locekļus. Pāvels Latuško būs kabineta pārstāvis varas pārejas lietās, Aleksandrs Azarovs - pārstāvis tiesiskās kārtības atjaunošanas lietās, Valērijs Kovaļevskis - pārstāvis ārlietās, bet Valērijs Sahaščiks - pārstāvis aizsardzības un nacionālās drošības lietās.

Pārejas kabinetā būs arī pārstāvji sociālās politikas, ekonomikas un finanšu, nacionālās atdzimšanas lietās. Cihanouska arī atzīmēja, ka "kabinets vēlētos lielāku sieviešu dalību".

Cihanouska otrdien intervijā Polijas laikrakstam "Rzeczpospolita" aicināja Rietumus uzturēt spiedienu uz Baltkrievijas režīmu, bet nepieskaitīt viņas dzimteni Krievijai. Viņa uzsvēra, ka Baltkrievijas diktators Aleksandrs "Lukašenko nekādos apstākļos nedrīkst tikt leģitimēts uz starptautiskās skatuves".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu