Atklāts Latvijas preses karalienes Benjamiņas māsas gredzena liktenis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirms 60 gadiem trimdā dzīvojošā Latvijas preses karalienes Emīlijas Benjamiņas māsa Annija Simsone (1890–1967) Amerikas latviešu teātra saimei novēlēja savas māsas Minnas Tusneldas (1877–1932) briljanta gredzenu kā skatuves mākslas ceļojošo balvu, kuru ik pēc pieciem gadiem nodotu kādam izcilam trimdas teātra māksliniekam. Taču to pasniedza vienu vienīgu reizi. Par to, kur gredzens pazudis, vēsta izdevums "Kas Jauns".

Par gredzena likteni bija izteikti vien minējumi, un šķita, ka nodoms par ceļojošu balvu izgaisis Amerikas latviešu kultūras organizāciju atvilktnēs. Tomēr tā nav – pirmā balvas laureāte Milda Bērziņa to vienkārši neatdeva citiem aktieriem.

Abas Emīlijas Benjamiņas māsas bija aktrises. Pēc vecākās māsas aiziešanas mūžībā Annija no viņas bija saglabājusi mīļu piemiņu – briljanta gredzenu, ko Minnai dāvāja viņas kolēģi 15 darba gadu jubilejā.

Daudzus gadus Annija to valkāja pirkstā, līdz 1962. gadā no Eiropas devās uz Kanādu apciemot dēlu Juri Benjamiņu, kuru vēl pirmās brīvvalsts laikā pēc abu māsu vienošanās adoptēja Emīlija Benjamiņa.

Viņa nolēma no māsas mantoto rotu pārvērst latviešu teātra skatuves mākslas ceļojošā balvā, kuru ik pēc pieciem gadiem nodotu kādai izcilai latviešu trimdas aktrisei.

Simsone balvas kandidāšu izvērtēšanu uzticēja Latviešu nacionālajai apvienībai Kanādā, kura tālāk to deleģēja Ziemeļamerikas Latviešu kultūras fondam.

1962. gada augustā Toronto latviešu Svētā Andreja draudzes sarīkojumu zālē šo balvu pirmo un arī vienīgo reizi pasniedza kādreizējai Annijas skatuves kolēģei Latvijas Nacionālajā teātrī Mildai Bērziņai (1901–1987), kura pēc izceļošanas trimdā nonāca Kanādā un tur nodibināja Toronto Latviešu nacionālo teātri, bija tā režisore. Pēc tam pāris gadu desmitus par šo gredzenu vairs nekas netika dzirdēts.

Izdevuma publikācijā teikts, ka nesen Latvija Amerikā publicēta Toronto Latviešu biedrības drāmas ansambļa administratores Maijas Ķuzes vēstule, kurā viņa pastāsta: "Septiņdesmitos gados Latvijas aktrise Lonija Vasarāja bija režisore Toronto Latviešu biedrības drāmas ansamblim. Es daudzus gadus biju šī ansambļa administratore. Lonija gribēja turpināt Tusneldas gredzena novēlējumu: katrus piecus gadus to veltīt kādai izcilai trimdas aktrisei, bet Milda Bērziņa (Muižarāja) tam nepiekrita un gredzenu nedeva tālāk aktrisēm."

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka 2021. gada gada 20.septembrī kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja vēsturiskā daudzsēriju filma par "Latvijas preses karalieni" Emīliju Benjamiņu - "Emīlija. Latvijas preses karaliene".

Daudzsēriju filma "Emīlija. Latvijas preses karaliene" septiņās sērijās ir stāsts par starpkaru "Latvijas preses karalieni", "Jaunāko ziņu" un "Atpūtas" izdevēju Emīliju Benjamiņu, kuras personība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvuši par Latvijas vēstures leģendu, pauda filmas komunikācijas konsultante Ligita Mieze.

Vairāk lasi izdevuma "Kas Jauns" 11. augusta numurā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu