Tiek vākti paraksti, lai par Saeimas deputātiem varētu kļūt tikai cilvēki ar augstāko izglītību (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Billion Photos/Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvas portālā "manabalss.lv" ceturtdien, 11. augustā, tika sākta parakstu vākšana iniciatīvai, lai par Saeimas deputātiem varētu kļūt tikai cilvēki, kam ir iegūta augstākā izglītība. 

Iniciatīvas nosaukums ir "Par obligātu augstāko izglītību Saeimas deputātiem". Iniciatīvas autore skaidro, ka uz 14. Saeimu nolēmuši kandidēt 1832 cilvēki, no kuriem 34 ir pamata izglītība, savukārt 432 - vidējā izglītība.

58 kandidāti ir bezdarbnieki, bet vairāki desmiti norādījuši, ka pēc profesijas ir sētnieki, šoferi, pavāri un skaistumkopšanas speciālisti.

Iniciatīvas autore norāda, ka likumdošana nenosaka izglītības līmeni vai profesionālās zināšanas, kādām jāpiemīt deputāta kandidātam. Tāpat netiek pārbaudītas kandidātu zināšanas par valsts likumdošanu un Saeimas darbu. Tāpēc par Saeimas deputātu var kļūt personas, kurām trūkst izpratnes par deputāta darbu un tā nozīmi.

Tāpat minēts, ka deputāta darbs prasa augstu kvalifikāciju un deputātiem ir jābūt speciālistiem ar zināšanām, kā strukturēti virzīt valsti uz labklājību, tāpēc ir jābūt noteiktam minimālajam izglītības līmenim, kas ļauj kandidēt uz Saeimu.

Saeimas vēlēšanu likuma 1. nodaļas 5. pants ir jāpapildina ar punktu, kurā noteikts, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas bez pabeigtas augstskolas izglītības, sacīts iniciatīvā.

Līdz sestdienas, 13. augusta, vakaram iniciatīvu parakstījuši nedaudz vairāk kā 1000 cilvēku. 

14. Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobra pirmajā dienā, sestdienā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu