VIDEO Vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki atklāj savas dzimtas saknes (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums/ Apollo.lv kolāža

Par godu popiņu dzimtu svētkiem, vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki apvienojušies video, kurā stāsta par savu piederību Popes muižai, kurai ir būtiska loma valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Ikviens ar lepnumu stāsta par savām dzimtas saknēm.

"Būt popiņam, tas ir dižens gods. Un popiņi zina savas dzimtas saknes," teic Roberts Grinbergs, kurš ir viens no Popes muižas biedrības locekļiem.

Popes muižas kultūrvēsturiskā apbūve ir Latvijā lielākais valsts nozīmes kultūrvēsturiskais piemineklis ar tajā ietilpstošajiem 16 arhitektūras un 11 mākslas pieminekļiem. 

Latviešu mūzikas izdevējs, producents, dziesmu autors, mūziķis un dzejnieks Guntars Račs atklāj, ka viņa dzimtas saknes meklējamas Popē. Arī latviešu humoriste, kino aktrise, televīzijas un radio raidījumu un pasākumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare atklāj, ka viņas dzimtas stāsts sācies Popē. 

Stāstā par dzimtas saknēm pievienojas arī līvu valodnieks, tulks un dzejnieks Valts Ernštreits. Video ar savu stāstījumu dalījies arī latviešu kino un teātra režisors Pēteris Krilovs par saviem senčiem.

Latviešu kino un teātra aktieris Ivars Kalniņš atklāj plašāk, kāda ir viņa saistība ar šo vietu un atgādina, kāpēc ir svarīgi neaizmirst savas saknes: "Tas ir mans vectēvs un vecmāmiņa un, protams, mana mamma - viņi bija astoņi bērni ģimenē. Mums ļoti patīk šis mazliet lībiskais uzvārds - Teibe, tāpēc arī mūsu mājas Ādažu pusē saucas "Teibes"."

Videofragmentā Kalniņš redzams kopā ar savām meitām - Luīzi Dārtu un Vivjenu Annu. "Mums ir ļoti cieša saikne ar šo vietu, mēs vienmēr, braucot garām, iebraucam paskatīties, kā aug koki." Kalniņš kopā ar savām meitām sniedz muzikālu priekšnesumu, par godu saviem senčiem. Nobeigumā viņš saka: "Ilgu mūžu, skaistu mūžu, veselīgu, un neaizmirst savas dzimtās vietas."

Popes muižas biedrību izveidojuši septiņi vietējie entuziasti, gādājot par muižas atjaunošanu. Šis nav privāts komercprojekts, bet iniciatīva, kurā cilvēki iesaistās, lai godinātu savas dzimtas saknes. 

Sestdien, 13. augustā, Popes muižā svinēs popiņu dzimtu svētkus. Popes muiža atrodas Ventspils novada Popē un ir publiski apskatāma.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu