Legalizēs iespēju izmantot personu apliecinošus dokumentus ar vairākus gadus beigušos derīguma termiņu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Klientu pieņemšanas telpa Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Rīgas 2. nodaļā.
Klientu pieņemšanas telpa Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Rīgas 2. nodaļā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība otrdien, 16. augustā, atbalstīja grozījumus "Personu apliecinošu dokumentu likumā", lai Latvijas iedzīvotāji, kuriem personu apliecinošu dokumentu derīguma termiņš ir beidzies no 2020. gada 1. marta, tomēr varētu izmantot šos dokumentus savu pamattiesību īstenošanai valsts iekšienē vēl līdz pat 2023. gada 30. aprīlim.

Tādējādi minētajā laika periodā cilvēki ar dokumentiem, kuriem derīguma termiņš beidzies ne senāk kā 2020. gada 1. martā, varēs, piemēram, saņemt pakalpojumus veselības, labklājības, sociālajā, izglītības, tiesību aizsardzības jomā, kā arī piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP) uzsver, ka līdz šī gada 1.oktobrim derīguma termiņš būs beidzies 26 661 personu apliecinošam dokumentam, kura vietā šobrīd vēl nav saņemts jauns, kā arī ir būtiski palielinājies pieprasījums pēc personu apliecinošiem dokumentiem.

Projektā noteikts, ka gadījumos, ja Latvijā izsniegtam Latvijas pilsoņa, nepilsoņa vai bezvalstnieka personu apliecinošam dokumentam - pasei vai personas apliecībai jeb Latvijas pilsoņa personas apliecībai (eID karte) - beidzies derīguma termiņš, sākot ar 2020. gada 1. martu, to varēs izmantot personas identificēšanai līdz 2023. gada 30. aprīlim, ja tas nav kļuvis nederīgs citu iemeslu dēļ, piemēram, ticis sabojāts vai mainījusies dokumentā ierakstītā informācija. Šāda dokumenta izmantošana būs iespējama tikai klātienē, to nevarēs izmantot identitātes apliecināšanai elektroniskajā vidē.

Personām, kurām pases un eID kartes derīguma termiņš beidzies no 2020. gada 1. marta, netiks piemērots sods.

Paredzēts, ka pase vai eID karte, kurai termiņš beidzies no 2020. gada 1. marta, būs uzskatāms par derīgu vēlētāja personu apliecinošu dokumentu arī Saeimas vēlēšanās, kas notiks 2022. gada 1. oktobrī. Šogad vēlēšanās tiks veikta elektroniskā vēlētāju uzskaite, kas ļaus pārliecināties, vai persona jau nav piedalījusies vēlēšanās citā iecirknī.

Ņemot vērā, ka 2020. gada martā Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī tika ieviesta ārkārtējā situācija, nosakot dažādus piesardzības pasākumus un ierobežojumus, samazinājās Pilsonības migrācijas lietu pārvaldes izsniegto dokumentu skaits, jo klienti tika pieņemti tikai pēc iepriekšēja pieraksta, iedzīvotāji, ievērojot nepulcēšanās un distancēšanās nosacījumus, mazāk apmeklēja pārvaldes nodaļas, kā arī samazinājās ceļošanas iespējas.

PMLP uz pakalpojumu saņemšanu veidojas milzīgas rindas, bet pierakstu pakalpojumu saņemšanai jāgaida pat mēnešiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu