No nākamā gada 1. janvāra obligāta eID karte. Četrgadīga bērna māte neizpratnē: vai izmaiņas likumā ietekmēs arī mazo atvašu vecākus? (6)

Foto: Maria Sbytova/ Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No nākamā gada 1. janvāra personas apliecība jeb eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu. Pie "Apollo.lv" vērsās kāda māmiņa ar jautājumu, vai gadījumā, ja viņas bērnam ir izgatavota pase, pēc likumā noteiktā datuma arī sievietes atvasei būs obligāti jātaisa eID karte. To, vai likuma grozījumi skars mazākus bērnus, skaidro Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe.

Ar jautājumu "Apollo.lv" vērsās māmiņa vārdā Sanita (vārds mainīts). Sievietes četrgadīgajam bērnam ir uztaisīta pase. Tā kā šis dokuments būs derīgs vēl turpmākos divus gadus, māmiņai radās neizpratne par to, vai arī viņas mazajam pilsonim no nākamā gada 1. janvāra būs nepieciešams mājās turēt eID karti un vai māmiņai tagad ir jāsteidz savai atvasei sagādāt jauno dokumentu.

Madara Puķe skaidro, ka

likuma grozījumi neparedz bērniem līdz 15 gadu vecumam obligāti noformēt eID karti. Tas attiecas uz Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem tikai pēc 15 gadu vecuma.

"Līdz 15 gadu vecumam personai neviens dokuments nav obligāts, dokumenti tiek izsniegti tikai pēc vecāku vēlēšanās, piemēram, ja vecāks plāno ceļot kopā ar bērnu ārpus Latvijas," vēsta Puķe.

Pase arī pēc 2023. gada būs derīgs personu apliecinošs dokuments, tādēļ, ja bērnam pases termiņš beidzas pēc 2023. gada, vecāks varēs izvēlēties - vai bērnam taisīt pasi vai eID.

Tomēr Puķe atgādina, ka, sasniedzot 15 gadu vecumu, neskatoties uz iepriekšējo izvēli dokumenta saņemšanā, jaunietim tāpat eID karte būs obligāta.

"Apollo.lv" atgādina, ka no 2023. gada 1. janvāra personas apliecība (eID karte) būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu. 

Pase turpmāk tiks paredzēta kā izvēles personu apliecinošs dokuments vai kā ceļošanas dokuments uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu.

Līdz šim varēja izvēlēties - veidot eID karti vai pasi, vai arī abus dokumentus.

Tiem iedzīvotājiem, kuriem jau ir eID karte un tās derīguma termiņš līdz 2023.gadam vēl nebūs beidzies, to nevajadzēs nomainīt pret jaunu. Savukārt tiem, kuriem pārejas periodā būs pienācis laiks nomainīt pasi, jaunu to izsniegs jau kopā eID karti.

Lai izvairītos no garām rindām, PMLP aicina savlaicīgi iesniegt dokumentus personas apliecības (eID kartes) saņemšanai. 17. augustā "Apollo.lv" ziņoja, ka PMLP noteiktās sestdienās astoņās nodaļās rindas kārtībā nodrošinās pases un eID kartes noformēšanu un izsniegšanu.

  • Pārvaldes Rīgas 1. nodaļā pakalpojumu varēs saņemt 20. augustā, 3. septembrī un 17. septembrī.
  • Pārvaldes Rīgas 2. nodaļā pakalpojumu varēs saņemt 20. augustā un 17. septembrī.
  • Pārvaldes Tukuma, Saldus un Valmieras nodaļās pakalpojumu varēs saņemt 20. augustā.
  • Pārvaldes Jelgavas nodaļā pakalpojumu varēs saņemt 3. septembrī un 17. septembrī.
  • Pārvaldes Daugavpils un Jēkabpils nodaļās pakalpojumu varēs saņemt 10. septembrī.

Minētās Pārvaldes teritoriālās nodaļas klientu apkalpos no plkst. 8 līdz plkst. 16.

Valdība otrdien, 16. augustā, arī atbalstīja grozījumus "Personu apliecinošu dokumentu likumā", lai Latvijas iedzīvotāji, kuriem personu apliecinošu dokumentu derīguma termiņš ir beidzies no 2020. gada 1. marta, tomēr varētu izmantot šos dokumentus savu pamattiesību īstenošanai valsts iekšienē vēl līdz pat 2023. gada 30. aprīlim. 

Iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP) uzsvēra, ka līdz šī gada 1.oktobrim derīguma termiņš būs beidzies 26 661 personu apliecinošam dokumentam, kura vietā šobrīd vēl nav saņemts jauns, kā arī ir būtiski palielinājies pieprasījums pēc personu apliecinošiem dokumentiem.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu