"Visi raugās uz mani burtiski ar atvadu skatienu." Kuleba atklāj, kas notika Baltajā namā 22. februārī (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dmitro Kuleba un Entonijs Blinkens 22. februārī.
Dmitro Kuleba un Entonijs Blinkens 22. februārī. Foto: Reuters/ScanPix

ASV iestādes 22. februārī brīdināja ukraiņus par plānoto Krievijas atklāto iebrukumu Ukrainā, intervijā žurnālistam Dmitrijam Gordonam sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Ministrs teica, ka tajā dienā viņu savā birojā Baltajā namā uzņēma ASV prezidents Džo Baidens.

"Prezidents Baidens principā nepieņem pie sevis citu valstu ārlietu ministrus (..) Jūs nekad nezināt, kur vai uz kuru kabinetu jūs aizvedīs. Un man bija tāds pats stāsts.

Kāpēc Baidens nolēma tikties ar mani? Ne tāpēc, ka es esmu jauks puisis un viņš gribēja teikt: "Sveiks, Dmitro!" (..) Es viņam biju Ukrainas pārstāvis. Valsts, kurai bija nepieciešams viņa atbalsts un kas viņam objektīvi un dvēseliski rūpēja. Par mani personīgi labu vārdu teica [ASV valsts sekretārs] Entonijs Blinkens, mans kolēģis un draugs, nevairīsimies no šī vārda. Viņš Baidenam pateica, ka es esmu labs puisis, viņš var satikties ar mani," skaidroja Kuleba.

Pēc Ukrainas ministra teiktā, viņš uz Balto namu devās kopā ar Ukrainas vēstnieci ASV Oksanu Markarovu.

"Oksanai piezvanīja no Baltā nama - viņi teica: "Nāc, tiksimies ar ministra Baidena padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džeiku Salivanu. Mēs ieradāmies, un patiešām mūs aizveda uz spārnu, kur atrodas Salivana kabinets. Viņa kabinets atrodas netālu no Baidena kabineta.

Mums lūdza pagaidīt telpā (..) Atveras durvis - un iziet ārā tā sauktais "Baidena iekšējais loks". No turienes viņi visi pa vienam iznāca ārā.

Daži no viņiem valkāja formas, zvaigznes, daži bija tikai uzvalkos. Un es tur vienkārši stāvu... Viņi iznāk ārā un visi raugās uz mani burtiski ar atvadu skatienu. Kā tad, ja tikko būtu notikusi ārstu padome un viņi būtu secinājuši, ka tev ir vēzis ceturtajā stadijā. Kad visi it kā nāk pie pacienta un saka: "Sveiki." Un tad saka: "Eh..." Un turpina [teikt slikto ziņu]. 

Katrs no Baidena svītas tieši tā arī izdarīja: paspieda man roku, līdzjūtīgi nopūtās un devās tālāk," stāsta Kuleba.

Ukrainas ārlietu ministrs sacīja, ka "uzreiz saprata noskaņojumu".

"Un viņiem bija tikšanās par Ukrainu. Blinkens iznāca pirmais un teica: "Mums tikko bija sarunas par Ukrainu. Un visi šie cilvēki [no Baidena "iekšējā loka] ieradās. Un pēc tam mani patiešām aizveda uz Ovālo kabinetu (..) Mēs apsēdāmies, tur bija Blinkens, man šķiet, ka arī Amanda Sloata no Nacionālās drošības padomes un Markarova. Šajā lokā mēs sarunājāmies," viņš atceras.

Ukrainas diplomāts apgalvo, ka "saruna bijusi sirsnīga" un ilgusi aptuveni 40 minūtes.

"Notika saruna. [Blinkens] teica, ka viņu rīcībā ir jaunākās ziņas par to, ka drīz viss sāksies. Kad šī tikšanās beidzās, es devos uz Valsts departamentu. Tur mani aizveda uz kādu biroju, un tur jau (..) kāds īpaši izraudzīts cilvēks man parādīja punktus [ar krievu karaspēku].

"Šeit ir lidlauki. Šajos lidlaukos ir tādas un tādas kravas lidmašīnas, kas jau ir pilnīgi gatavas pacelties..."

Šī ziņa man izgāja cauri kā zibens spēriens. Pēc sarunu beigām es uzreiz ziņoju Ukrainas prezidentam," atceras Kuleba.

Krievija Ukrainā iebrukuma šī gada 24. februārī.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu