"Latvijas gāze" vēlreiz ziņo, ka nespēs nodrošināt dabasgāzes stratēģiskās rezerves (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Foto: Zane Bitere / LETA

AS "Latvijas gāze" atkārtoti paziņojusi, ka tai pieejamās dabasgāzes apjoms Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir mazāks par 1,15 teravatstundām (TWh). Tās noteiktas kā obligātas Enerģētikas likumā par dabasgāzes stratēģisko rezervju nodrošināšanu, norāda kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

"Latvijas gāze" norāda, ka tai šobrīd Inčukalnā pieejamās dabasgāzes apjoms veido 0,45 TWh, savukārt 31. augustā pieejamais dabasgāzes apjoms būs 0,29 TWh.

Uzņēmums atzīmē, ka uz "Latvijas gāzes" vārda Inčukalnā ir noglabāta vēl papildu dabasgāze, tomēr tā apmēram 1,031 TWh apmērā ir rezervēta citiem komersantiem atbilstoši uzņemtajām līgumiskajām saistībām saskaņā ar noslēgtajiem ilgtermiņa piegāžu līgumiem.

Kompānijas paziņojumā minēts, ka saistībā ar to, ka augusta mēnesī nebija iespējama plānoto dabasgāzes apjomu iegāde ar cauruļvadu piegādēm, pieejamie dabasgāzes apjomi uz 31. augustu būs mazāki.

Detalizēta informācija par "Latvijas gāzes" dabasgāzes krājumu, kas atrodas Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, īpašumtiesību statusu ir nosūtīta AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus"), lai par to informētu Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un Ekonomikas ministriju (EM).

Kā ziņots, dabasgāzes apjoms saistīto lietotāju apgādei apkures sezonā veido 1,15 teravatstundas (TWh), līdz ar to ar valdības lēmumu "Latvijas gāzei" ir uzlikts pienākums līdz 30. septembrim minēto dabasgāzes apjomu uzglabāt Inčukalna krātuvē. Savukārt no 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim uz katra mēneša pirmo datumu krātuvē jābūt vismaz tādam dabasgāzes apjomam, kas atbilst starpībai starp 1,15 TWh un saistītajiem lietotājiem faktiski piegādāto apjomu no 2022. gada 1. oktobra līdz iepriekšējā mēneša pēdējam datumam. Publiskajam tirgotājam nav tiesību šos krājumus nodot citiem sistēmas lietotājiem.

EM pagājušajā nedēļā izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka uz "Latvijas gāzes" vārda Inčukalna gāzes krātuvē tiek glabāta dabasgāze lielākā apjomā nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai.

Arī "Conexus" apliecināja, ka "Latvijas gāzes" dabasgāzes krājumu apjoms patlaban ir lielāks, nekā to pieprasa Ministru kabinetā pieņemtie noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā.

Pretēji "Latvijas gāzes" apgalvojumiem, ka kompānijai piederošās dabasgāzes apjoms Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir mazāks, nekā valdības rezervētās 1,15 TWh, "Conexus" norāda, ka "Latvijas gāzes" dabasgāzes krājumu apjoms patlaban ir lielāks nekā to pieprasa Ministru kabinetā pieņemtie noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā.

"Conexus" gan piebilst, ka Inčukalna PGK glabātās gāzes īpašumtiesību jautājumi ir sistēmas lietotāju kompetencē, un "Conexus" ir pienākums nodrošināt ierobežotas pieejamības informācijas aizsardzību, kuru "Conexus" ir saņēmis no sistēmas lietotājiem, un nav tiesīgs to izpaust.

"Latvijas gāzes" ielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), fonds "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu