Zelenskis: Nenoslēgsim mieru ar Krieviju, kamēr tā neizvedīs karaspēku no Ukrainas (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noraida miera noslēgšanu ar Krieviju, kamēr okupanti nebūs izveduši savu karaspēku no Ukrainas, pēc sarunām ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Guteērrešu un Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu paziņoja Zelenskis.

Zelenskis žurnālistiem sacīja, ka ir ļoti pārsteigts, dzirdot no Erdogana, ka Krievija ir "gatava zināmam mieram", piebilstot:

"Vispirms viņiem vajadzētu atstāt mūsu teritoriju, un tad mēs redzēsim".

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba paziņoja, ka sarunās Zelenskis, Gutērrešs un Erdogans saskaņojuši ne tikai savas pozīcijas, bet arī darbības svarīgākajos jautājumos.

"Man ir aizdomas, ka līdz šī kara beigām daudzu problēmu risināšana ar diplomātijas palīdzību būs atkarīga no šīs trijotnes koordinācijas un lēmumiem. Starp viņiem ir savstarpēja sapratne, tas ir galvenais.

Prezidenti un ģenerālsekretārs saskaņoja ne tikai pozīcijas, bet savu rīcību galvenajos jautājumos: graudu koridors, Zaporižjas AES, mūsu ieslodzīto atbrīvošana. Runa nav tikai par to, ka parunāja, bet gan vienojās par to, kurš ko dara," sociālajā tīklā "Facebook" publicētā video norādīja Kuleba.

Ministrs arī uzsvēra, ka Erdogans un Gutērrešs patiesi jūt līdzi un vēlas risināt problēmas.

"Neviens mūs nevedināja piekāpties par labu Krievijai. Ja sociālajos tīklos atkal uzpeld kaut kāda "sakāve", tad gribu uzreiz pateikt, ka tas nenotika," norādīja Kuleba.

ANO vēlas paplašināt graudu eksportu no Ukrainas pirms ziemas, sacīja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

"Mēs darīsim visu iespējamo, lai paplašinātu savas operācijas, lai stātos pretī gaidāmajai ziemai," paziņoja Gutērrešs, atzinīgi novērtējot ar Turcijas un ANO starpniecību panākto vienošanos starp Ukrainu un Krieviju, kā rezultātā šomēnes tika atsākts labības eksports no Ukrainas Melnās jūras ostām.

Gutērrešs arī brīdināja, ka jebkādi postījumi Krievijas spēku sagrābtajai Zaporižjas atomelektrostacijai Ukrainā būtu "pašnāvība".

Gutērrešs sacīja, ka ir "ļoti noraizējies" par situāciju atomelektrostacijā, un norādīja, ka tā ir jādemilitarizē, piebilstot: "Mums ir jāsaka tā, kā tas ir - jebkurš iespējamais kaitējums Zaporižjas būtu pašnāvība."

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pauda atbalstu Ukrainai un brīdināja par "kārtējās Čornobiļas" katastrofas draudiem, kas var izcelties atomelektrostacijā.

"Turpinot savus centienus rast risinājumu (konfliktam), mēs paliekam savu Ukrainas draugu pusē," sacīja Erdogans. "Mēs esam noraizējušies. Mēs nevēlamies vēl vienu Čornobiļu."

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu