Pētījums: Atteikšanās no grama sāls ikdienā var glābt miljoniem cilvēku dzīvību (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sāls. Ilustratīvs attēls.
Sāls. Ilustratīvs attēls. Foto: HandmadePictures/Shutterstock

Zināms, ka pārmērīgs sāls patēriņš paaugstina asinsspiedienu, kas var izraisīt sirds un asinsvadu slimības. Jauns pētījums Ķīnā atklājis, ka, samazinot sāls patēriņu par gramu dienā, līdz 2030. gadam izdotos novērst deviņus miljonus insulta un sirdslēkmju gadījumus, vēsta tiešsaistes ziņu portāls "ScienceAlert".

Analizējot pieaugošo cilvēku veselības datus Ķīnā, pētījuma autori secinājuši, ka četri miljoni no šādiem gadījumiem, iespējams, būtu letāli, tāpēc sāls patēriņa samazināšana varētu glābt daudz dzīvību.

Ķīnā vidējais sāls patēriņš ir 11 grami, kas divas reizes pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteiktos piecus gramus. Pētnieki apkopoja jaunākos statistikas datus par iedzīvotāju skaitu, sāls patēriņu, asinsspiedienu un slimību biežumu.

"Iepriekšējos aprēķinos par sāls patēriņa samazināšanas ietekmi uz veselību Ķīnā tika izmantoti novecojuši vai neuzticamu avotu dati, kā arī netika ņemta vērā ilgstoša sāls samazinājuma ietekme uz asinsspiedienu vairāku gadu garumā," raksta pētnieki.

Komanda arī aplūkoja izmaiņas, ja līdz 2025. gadam ikdienā samazina 3,2 gramus sāls, kā arī, ja līdz 2030. gadam lietot piecus gramus sāls dienā. Ja izdodas ievērot šādu sāls patēriņu, vairāk nekā divas reizes vairāk varētu novērst to nāves gadījumu skaitu, kas saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām. 

40 procentus nāves gadījumu Ķīnā izraisa sirds un asinsvadu slimības. Urbanizācija tiek uzskatīta kā viens no slimību veicinošiem faktoriem. Arī pārstrādāta ēdiena un līdzi ņemamu pārtikas produktu ēšana ir faktors tādām slimībām.

Pētnieki norāda, ka sāls patēriņa samazinājumam būtu arī citi ieguvumi - pārāk daudz sāls lietošana ir saistīta ar konkrētiem vēža veidiem un dažādām nieru problēmām. 

Ķīnas valdība ir uzsākusi kampaņu "Veselīgā Ķīna 2030", lai cilvēki mēģinātu dienā uzņemt tikai piecus gramus sāls. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu