Karstuma viļņa dēļ Spānijā no ūdens dzelmes paceļas vēsturiska baznīca (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

1960. gados tika nogremdēta "Sant Roma" baznīca. Iedzīvotāji domāja, ka baznīcu vairs nekad neredzēs, taču šobrīd karstuma dēļ ūdenskrātuve ir izžuvusi, vēsta medijs "Vice".

Sausākā periodā cilvēki dažkārt varēja redzēt, kā 11. gadsimta baznīcas smaile parādās virs ūdens. Taču šī vasara Spānijas ūdenskrātuvei, kas atrodas 100 kilometros no Barselonas, nav atnesusi ne pilītes lietus, un tikai tagad otro reizi kopš tās nogremdēšanas 1962. gadā visa baznīca ir atsegta.

Spānijā, tāpat kā lielākajā daļā Eiropas, valda izteikts sausums un karstuma vilnis, kura rezultātā visas lielākās upes un ūdenskrātuves ir izsīkušas un veicinājušas mežu ugunsgrēkus.

Drūmā aina, kas novērota ūdenskrātuvē, ir manīta vairākās Spānijas vietās, jo ūdenskrātuves ir izžuvušas pēc diviem karstuma viļņiem, dažos gadījumos atklājot gadu desmitiem zaudētus ciematus un piesaistot ziņkārīgus pūļus.

Sākotnēji senās vietas pārpludināja Spānijas diktatora Franko politikas dēļ, visā Spānijā izveidojot desmitiem ūdenskrātuvju, kā rezultātā simtiem ģimeņu tika padzītas no mājām aptuveni 500 ciemos.

Sau ūdenskrātuve, kurā atradās nogrimusī baznīca, tagad nodrošina dzeramo ūdeni vairāk nekā trim miljoniem cilvēku Barselonā un apūdeņo fermas Katalonijas ziemeļos, taču pēc vairākus mēnešus ilga sausuma tā rezerves ir samazinājušās līdz 37%.

"Es tikai gribēju atkal atnākt un apskatīt baznīcu. Es to atceros bērnībā, kad gāju uz ciema skolu. Toreiz es biju tikai meitene, tāpēc neko daudz no tā neatceros," saka 73 gadus vecā iedzīvotāja Montserata Fona.

Neviens apmeklētājs šobrīd nedrīkst iekļūt baznīcā, jo tā var sabrukt, taču tā piesaista ziņkārīgu apmeklētāju pūļus. Dažbrīd policijai nācās bloķēt ceļus, jo baznīcu vēlējās apskatīt pārāk daudz cilvēku.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu