Vairāk nekā 4000 negadījumu. Aicina paplašināt autostāvvietas platumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: l i g h t p o e t/Shutterstock

Auto stāvlaukumu ierīkotāji pie iestādēm un tirgotavām varētu labāk parūpēties par klientiem un viņu automašīnām, uzskata eksperti, norādot, ka auto novietnes ir pārāk šauras, kā dēļ stāvlaukumos ļoti bieži tiek apskādēti spēkrati, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā statistika vēsta, ka četru gadu nogrieznī automašīnu stāvvietās notikuši vairāk nekā 4000 ceļu satiksmes negadījumi (CSNg). Tomēr patiesais CSNg skaits ir krietni lielāks, jo daudzi nepiesaka tos.

LTAB veiktā autovadītāju pētījuma dati liecina, ka vairāk nekā pusei respondentu transportlīdzeklis kaut reizi bijis bojāts publiskajā stāvvietā. Normatīvie akti pašlaik nosaka tikai vēlamo stāvvietas platumu – 2,5 metrus.

Savukārt, piemēram, Igaunijā noteikts obligāti ievērojams stāvvietas platums – 2,6 metri. Kā atzīmē LTAB, praksē objektu attīstītāji taupa uz stāvvietu izmēriem, ņemot vērā, ka Ministru kabineta noteikumi nosaka vien aptuvenus kopējos parametrus un Latvijas standartam ir vien rekomendējoša nozīme.

Stāvvietu ierīkotāji īpaši nepadomā par saviem klientiem. Pieņemtais platums – aptuveni 2,5 metri – ir novecojis. Lielākajai daļai automašīnu platums jau tuvojas šiem 2,5 metriem, ir vismaz divus metrus platas. Nepietiek vietas, lai normāli atvērtu durvis un izkāptu no auto.

LTAB uzsver, ka automašīnu izmēri kopš gadsimta sākuma, kad pieņemts minētais standarts, ir būtiski palielinājušies. Piemēram, populārā "VW Golf modelis" 1974. gadā bija vien 1,61 metru plats, bet 2012. gadā – jau 2,03 metrus plats (ieskaitot spoguļus). Lai droši novietotu šādu automašīnu stāvvietā (iebrauktu un izbrauktu), kā arī, atverot durvis, neriskētu sabojāt blakus esošos transportlīdzekļus, stāvvietas platumam jābūt ne mazākam par 2,5 metriem, norāda LTAB.

Turklāt VW Golf markas automašīna mūsdienās ir viena no kompaktākajām. Tas nozīmē, ka lielāku marku automašīnām nepieciešamas vēl platākas stāvvietas. Vairākas valstis (Igaunija, Francija, Spānija u.c.) strādā pie vai jau ir panākušas jaunu risinājumu, mainot novecojušus autostāvvietu standartus, lai tie būtu atbilstīgi mūsdienu transportlīdzekļu parametriem.

Vietnē "Manabalss.lv" jau kādu laiku notiek parakstu vākšana, lai panāktu, ka pašlaik esošos normatīvos aktus pārraksta atbilstoši mūsdienu situācijai, nosakot kā obligātu prasību ierīkot stāvlaukumus ar vismaz 2,6 metru platām un 5 metru garām stāvvietām. Tāpat eksperti uzskata, ka nepieciešams arī rekomendēt objektu attīstītājiem "skujiņas" jeb slīpā transportlīdzekļu izvietojuma principa ieviešanu – 45 grādu leņķī pret brauktuvi.

Video: "Bez tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu