"Varam neprovocēt Krieviju." Mitrofanovs uzskata, ka Latvijai biežāk jāklusē (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Latvijas Krievu savienība" līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.
Partijas "Latvijas Krievu savienība" līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijai nepieciešams biežāk paklausēt, lai netiktu eskalēts konflikts starp Rietumiem un Krieviju, šādu viedokli pauda Rīgas domes deputāts, Latvijas Krievu savienības (LKS) premjera amata kandidāts Miroslavs Mitrofanovs.

Politiķis uzskata, ka no Latvijas patlaban starptautisko attiecību veidošanas kontekstā nekas daudz nav atkarīgs, tomēr tas, ko Latvija gan varētu darīt, ir neprovocēt Krieviju. Austrumu kaimiņvalstij, Mitrofanova ieskatā, Latvija ir maz interesanta un kara Ukrainā mērķis ir mainīt pasaules ekonomikas veidolu, tajā lielāku lomu panākot Krievijai.

"Nedrīkst saasināt retoriku un provocēt Krieviju.

Krievijas mērķis šajā karā ir palielināt Krievijas lomu pasaules ekonomikā un piespiest Rietumus ņemt vērā Krievijas intereses. Tas nav stāsts par Ukrainu vai Baltijas valstīm," sacīja Mitrofanovs.

Viņaprāt, ja Latvija turpinās provocēt Krieviju uz vārdiem un darbībām, tas var novest pie pasaules kara, jo uzbrukuma gadījumā tas būtu karš nevis tikai ar Latviju, bet NATO, kura gaitā nevar izslēgt kodolieroču pielietošanu, kas nozīmētu civilizācijas beigas.

"Ja mēs varam kaut kad paklusēt un vēl vairāk nepasliktināt attiecības starp Rietumiem un Krieviju, tad ir jāpaklusē," uzskata LKS politiķis.

Rīgas domnieka vērtējumā Latvijas valstsvīru reakcija uz Krievijas politiku ir provocējoša un ir jāpārtrauc meklēt veidus, kā vēl provocēt Krieviju uz vēl asāku un bīstamāku reakciju.

"Te es runāju par pieminekļu jaukšanu, Krievijas pilsoņu iebraukšanas aizliegumu Eiropas Savienībā utt.

Ir virkne simbolisku soļu, no kuriem Latvija varētu vienkārši atturēties, vienlaikus atbalstot vienotu Rietumu pozīciju attiecībā pret Krieviju," pauda Mitrofanovs.

Kontekstā ar Uzvaras parkā, Rīgā, līdz šim stāvējušā padomju pieminekļa nojaukšanu Mitrofanovs norādīja, ka saskaņā ar socioloģisko aptauju datiem 75% krievvalodīgo un trešdaļa latviešu ir pret nojaukšanu.

Mitrofanova ieskatā tas nozīmē, ka sabiedrībā vairākums par nojaukšanu ir minimāls, viedoklim sadaloties apmēram uz pusi, kas "nav demokrātija".

"Ja runājam par vairākuma atbalstu, tad esmu diezgan pārliecināts, ka, ja izsludinātu referendumu par nāves soda atjaunošanu, tad vairākums nobalsotu "par", taču ekspertu un politiķu līmenī tas nekad netiks atbalstīts, jo zinām, ka ir cilvēktiesības. Vienkārši teikt, ka politiķiem būtu jāpakļaujas vairākuma vēlmei karot un provocēt Krieviju, nebūtu pareizi," sacīja politiķis.

Viņš apgalvo, ka Latvijas politiķiem nav valstiskas domāšanas, lai apturētu attiecību saasināšanos starp Rietumiem un Krieviju. Viņaprāt, galvenais ir darīt visu, lai tauta un valsts vienkārši izdzīvotu, nevis darīt pāri Krievijai, gaidot, kad tā sabruks.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu