Bijušais Igaunijas prezidents aicina populāru laikrakstu veikt korekcijas rakstā par Latvijas vēsturi un padomju pieminekli (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess mikroblogošanas vietnē "Twitter" aicina pazīstamo laikrakstu "The New York Times" veikt korekcijas publikācijā par Latvijas vēsturi. 

Ilvess raksta: "Jūs aizmirsāt norādīt padomju okupācija 1940. gadā *pirms* nacistu okupācijas, kad krievi izsūtīja desmitiem tūkstošus un noslepkavoja un izvairoja neskaitāmus iedzīvotājus.

Gaidu labojumu."

Tomass Hendriks Ilvess ir pārpublicējis kādu citu tvītu, kurā vēstīts, ka prestižais laikraksts izlaida vienu būtisku niansi - nacistiskās Vācijas un padomju Krievijas paktu, lai vienotos par PSRS karaspēka iebrukumu un masu represijām 1940. gadā, tā vietā norādīt, ka padomju vara Latvijā izveidojās vēlāk.

Jau vēstīts, ka 25. augusta pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes.

Obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, krītot izraisot skaļu blīkšķi un augstas ūdens šļakatas no blakus esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Foto: Ovāciju pavadībā nogāzts padomju pieminekļa obelisks

Pēc obeliska nogāšanas policija ātri atjaunoja transporta satiksmi pa tuvējām ielām, bet gājēju pārvietošanās joprojām ir būtiski ierobežota un pietuvoties pieminekļa drupām nav iespējams.

Arī vairums interesentu īsi pēc obeliska krišanas devās prom. Savukārt policijas spēki lielā skaitā joprojām uzturas objekta apkārtnē.

Pieminekļa kompleksa demontāža notikusi trīs dienas. Otrdien, 23. augustā, nogāzta trīs karavīru bronzas statuja, trešdien, 24. augustā, no rīta kritusi sievietes tēla figūra, bet ceturtdienas rītā sākti sagatavošanas darbi, lai sagatavotos pēdējam pieminekļa demontāžas posmam - augstā obeliska gāšanai.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu