Itālija aicina cilvēkus pārcelties uz unikālu salu, piešķirot 15 000 eiro. Taču ir viens "āķis"

Foto: Andrew Mayovskyy/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ja kādreiz esat sapņojuši par pārcelšanos uz saulainu salu, šī ir jūsu iespēja. Sardīnija, sala Vidusjūrā, piedāvā cilvēkiem pārcelties uz dzīvi, papildus piešķirot 15 000 eiro, vēsta medijs "Euronews".

Sardīnija šobrīd saskaras ar lauku iedzīvotāju skaita samazināšanos, jo vietējie iedzīvotāji pārceļas strādāt uz ārzemēm.

Lai cīnītos pret cilvēku masveida izceļošanu, valdība ir atvēlējusi 45 miljonus eiro, lai piedāvātu cilvēkiem pārcelties tur uz dzīvi.

Lai pretendētu uz finansējumu, ir jāpārceļas uz kādu Sardīnijas pašvaldību, kurā dzīvo mazāk nekā 3000 cilvēku.

Nauda ir jāizmanto arī mājokļa iegādei vai atjaunošanai. Piešķirtais finansējums nedrīkst pārsniegt pusi no kopējām ēkas renovācijas izmaksām, tāpēc valdība atsevišķos gadījumos var nepiešķirt 15 000 eiro, bet gan mazāk.

Tāpat pieņemtajā lēmumā norādīts, ka finansējuma saņēmējiem ir jādzīvo jaunajā īpašumā regulāri un jāreģistrējas pastāvīgai dzīvesvietai Sardīnijā 18 mēnešu laikā pēc ierašanās.

Tiek vēstīts, ka viens no iemesliem, kāpēc tiek organizēts šis likumprojekts, ir Itālijas iedzīvotāju vecums. Itāļu vidējais vecums ir 45,7 gadi, taču līdz 2050. gadam šis skaitlis pieaugs līdz 50,7 gadiem.

Tiek prognozēts, ka kopējais iedzīvotāju skaits līdz 2070. gadam samazināsies par gandrīz 20% no 59,55 miljoniem līdz 47,6 miljoniem 2070. gadā.

Problēma īpaši nopietna ir valsts lauku apvidos, un tāda vieta kā Sardīnija šo situāciju jau piedzīvo."

Pērn plašu interesi no visas pasaules raisīja Itālijas piedāvājums, kur attālos ciematos bija iespējams iegādāties nekustamos īpašumus, kas maksā pat lētāk par kafijas tasi. Tomēr programmai ir parādījušās arī ēnas puses.

Iespēju iegādāties māju par vienu eiro ir piedāvājušas vairāk nekā 50 apdzīvotas vietas Itālijā. Uz šo piedāvājumu ir atsaukušies vairāki simti cilvēku no visas pasaules, kuri, iespējams, ir sapņojuši par īpašumu klusā Itālijas lauku nostūrī. Tomēr pašlaik redzams, ka tam ir savas ēnas puses – īpašumiem ir nepieciešama renovācija, kas izmaksā ne tos mazākos līdzekļus.

Programmas būtība ir vienkārša – pašvaldība piedāvā par maksimāli zemu cenu iegādāties noplukušus īpašumus vietās, kurās ir problēmas ar iedzīvotāju skaitu.

Nosacījums tāds – ja iegādājies īpašumu par vienu eiro, tad divu līdz trīs gadu laikā īpašums ir jāatjauno un jāpalīdz atbalstīt vietējo ekonomiku.

Tomēr daži ciemati, kuros sarūk iedzīvotāju skaits, izsaka vēl labākus piedāvājumus, lai iedvestu jaunu elpu teju izmirstošajās sabiedrībās. Ciemati palīdz pircējiem iegādāties lētus īpašumus par 4000 eiro, kuros ir nepieciešami vien daži uzlabojumi, un dažos gadījumos šajās mājās ir arī mēbeles – tātad iespējams ievākties un dzīvot.

Filipīnu izcelsmes amerikāniete Anne Prosiano iegādājās trīs stāvu ēku Latronikas ciematā, Itālijas dienvidu reģionā Basilikatā par 20 000 eiro. Īpašums pieklājīgs – tajā ir sens virtuves aprīkojums un terase ar skatu uz kalniem; nav nepieciešama renovācija un ir viss dzīvošanai nepieciešamais.

"Es negribēju saskarties ar neskaidrībām, cik man patiesībā izmaksās "īpašums par vienu eiro", jo tajā gadījumā faktiski no nulles ir jāuzbūvē māja.

Es gribēju elastību un laiku, jo veikt nelielus uzlabojumus ir daudz ērtāk nekā sākt visu no nulles," sacīja Prosiano.

Viņa norāda, ka jūtas atvieglota, jo, iegādājoties šādu īpašumu, viņai nav jāriskē ar neparedzamām izmaksām, kā arī jāriskē ar piecu tūkstošu eiro drošības naudas zaudēšanu, ja "viena eiro īpašumu" nepaspēj renovēt trīs gadu laikā. Prosiano uzskata, ka vecās mājas, kuras ir pieejamas par zemu cenu un ir gatavas dzīvošanai, ir "ar dvēseli, kuru nepieciešams saglabāt".

"Mana jaunā māja stāsta par pagātni, cilvēku attiecībām un tiem, kas šeit dzīvoja iepriekš. Tas ir jāsaglabā un jāatstāj vēsturiskais šarms. Ja man tas viss būtu jāpārbūvē, šis šarms zustu," skaidro Prosiano.

Vairāki ciemati un pilsētiņas ir izveidojuši tīmekļa platformas un atvēruši nekustamā īpašuma aģentūras, kuras gatavas potenciālajiem pircējiem izrādīt pieejamās vecās mājas Gangi, Čančanā un Musomelā Sicīlijā, kā arī vairākos citos Itālijas reģionos. Vairāki vietējie brīvprātīgie ir gatavi palīdzēt jaunajiem iedzīvotājiem izvēlēties sev piemērotāko māju.

Tiek norādīts, ka Itālijas mazpilsētas sāka "viena eiro īpašuma" programmu, pārdodot zemas kvalitātes īpašumus ar aicinājumu tos trīs gadu laikā restaurēt. Paralēli tam lielu uzmanību izpelnījās dārgāki īpašumi, kuriem nav nepieciešama tūlītēja restaurācija un investīcijas. Tā, piemēram, Musomelā par vienu eiro pārdotas 100 mājas, bet 150 mājas – par augstākām cenām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu