1 eiro mājas Itālijā: "Apollo" sarunājas ar ēku īpašniekiem un meklē programmas zemūdens akmeņus

Foto: Arts Illustrated Studios/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Iespēja dzīvot Itālijā un baudīt tās kultūru, dabu, kulināriju un vīnus ir daudzu cilvēku sapnis. Lai piepildītu pēc iespējas vairāk cilvēku sapņus, pirms vairākiem gadiem tika izveidota viena eiro māju programma, kas piedāvā vairāk nekā 50 apdzīvotās vietās Itālijā iegādāties īpašumu. Iegādāties māju Itālijā ir pavisam reāli, taču tiešām ir nepieciešams tikai viens eiro? Lai noskaidrotu atbildi uz šo un citiem jautājumiem, "Apollo" sarunājās ar divu māju īpašniecēm - Rūbiju un Mereditu, un programmas īstenošanas atbalsta personu Īsteru.

"Māja bija ļoti sliktā stāvoklī." Brazīlietes Rūbijas stāsts

48 gadus vecā brazīliete Rūbija Daniela vairāk nekā 26 gadus dzīvoja Kolumbijas pilsētā Kali, taču pirms dažiem gadiem izlēma krasi mainīt savu dzīvi, nopērkot viena eiro māju Itālijā.

"2019. gadā es izlēmu, ka vēlos iegādāties māju Sicīlijā, Musomeli. Tobrīd bija pieejama ļoti ierobežota informācija. Man bija iespēja sazināties ar vienu no nekustamo īpašumu aģentiem Musomeli. Aģents teica - ja mani interesē šī programma, tad personīgi jādodas uz Itāliju. Un tā es arī izdarīju," par savu pieredzi "Apollo" stāsta Rūbija.

Foto: Rūbijas iegādātā viena eiro māja

Kad Rūbija iegādājās māju, tā bija ļoti sliktā stāvoklī, taču divu gadu laikā sieviete veiksmīgi atjaunoja jumtu un izremontēja otro un trešo stāvu.

"Šobrīd remontdarbi ir apstājušies Covid-19 ierobežojumu dēļ," stāsta Rūbija. Brazīliete uzsver, ka tā nav domāta kā vasaras māja, bet gan kā māja, kurā pastāvīgi dzīvot.

Kopumā Rūbija iegādājusies trīs mājas, divas no tām - atvēlēja dēliem. Sieviete ar mājas iegādi Itālijā palīdzēja arī meitai.

Rūbija ir sajūsmā par Itālijas kultūru un iedzīvotājiem. "Musomeli cilvēki ir laipnākie cilvēki, ko jebkad esmu satikusi! Cilvēki ir laipni un pretimnākoši. Viņi liek man justies kā mājās."

Foto: Renovācijas process

Rūbijai lielākais ieguvums no viena eiro mājas Itālijā esot iespēja apceļot Eiropu. "Es noteikti plānoju te pavadīt vecumdienas."

ASV pilsone par dzīvi Sambukā: Visas mājas tiek vidēji pārdotas par 5000 ASV dolāriem

42 gadus vecā ASV pilsone Meredita Tabone "Apollo" dalījās pieredzē, vēstot, ka arī 2019. gadā iegādājusies māju Itālijas pilsētā Sambukā. Viņa jau daudzus gadus sapņoja par pārcelšanos uz Eiropu un vasaras mājas iegādi, kurp viņa varētu doties kopā ar ģimeni un draugiem.

Par mājas sākotnējo izskatu sieviete stāsta: "Tā bija ļoti nolaista. Nebija stiklu logos, ūdens un elektrības. Šobrīd tā ir brīvdienu māja, bet noteikti kādu dienu es tur dzīvošu pastāvīgi."

Sieviete ir iegādājusies 18. gadsimta ēku, kas bija pamesta vairāk nekā 100 gadus. "Ēkai bija tradicionālais zirgu stallis pagrabā. Mājā ir daudz arhitektūras detaļu. Ēkā ir skaistas flīzes, kas ir salīdzinoši labā stāvoklī, un pieklājīga izmēra telpas," saka Meredita.

Foto: Mereditas Tabones viena eiro māja

Viņa uzsver, ka ir nepieciešams ieguldīt daudz darba, lai mājā varētu dzīvot. "Būs nepieciešami apmēram 50 000 ASV dolāru, taču vēlos iegādāties arī blakus māju, lai varētu abas pārveidot par lielāku īpašumu," Tabone uzsver.

Mājas iegāde neesot bijusi sarežģīta, jo viena eiro mājas projekta organizatori esot ļoti atsaucīgi. Par cenām un formalitātēm sieviete stāsta: "Minimālā cena bija viens eiro. Ir jāaizpilda visi dokumenti, jāieskaita depozīts un jāpaziņo, cik daudz solāt par māju. Pēc tam cilvēki var pieteikties izsoles kārtībā un lielākās cenas piedāvātājs iegūst māju īpašumā. Visas mājas tiek vidēji pārdotas par 5000 ASV dolāriem."

"Esmu sadraudzējusies gan ar komandu, kas remontē manu māju, gan arī citiem ārzemniekiem, kuri ir iegādājušies mājas Sambukā. Lielākie ieguvumi no šīs mājas iegādes ir iespēja izbaudīt itāļu virtuvi, iepazīties ar cilvēkiem, brīnišķīgā ainava, arhitektūra un apkārtne," piebilst sieviete.

No vēlmes iegādāties savu māju līdz to tirgošanai

Lai varētu iegādāties viena eiro māju, interesentiem ir nepieciešams sazināties ar to tirgotājiem vai programmām, caur kurām ir iespēja interesējošo māju iegādāties. Viens no šīs programmas dalībniekiem ir amerikānis Īsters Veiss.

Vīrietis "Apollo" stāstīja, ka universitātē studējis itāļu valodas programmā, tādēļ ar laiku iemīlējies mazās itāļu viduslaiku pilsētiņās. Neilgi pēc tam viņš uzzināja informāciju par viena eiro mājām, kas viņam šķita lieliska iespēja iegūt māju savā īpašumā vienā no mazajām ieliņām.

Kā norāda Īsters, tad bija visai maz informācijas par viena eiro māju programmu. "Katra pilsēta īsteno savu programmu ar savām prasībām. Lielākā daļa dokumentu ir itāļu valodā, tāpēc es iedomājos, ka gan pilsētām, gan potenciālajiem pircējiem būtu noderīgi izveidot vienotu platformu, kas sniegtu informāciju par programmām un īpašumu sarakstiem," stāsta Īsters.

2020. gada janvārī viņš aizlidoja uz Sicīliju, kur atrodas lielākā daļa šo programmu. Pavadot tur pāris mēnešus, viņš apmeklēja pilsētas, tikās ar amatpersonām un iepazina kopienas. Neilgi pēc tam Veiss dibināja savu platformu "Renovita", kurai sešu mēnešu laikā pievienojās 500 interesenti.

Veiss stāsta, ka viņa galvenais mērķis ir palīdzēt atrast pēc iespējas vairāk informācijas par konkrēto ēku. "Izmantojot "Facebook", "Instagram" un "YouTube", esmu mēģinājis palīdzēt sniegt informāciju par mājām un pilsētām, kurās tās atrodas.

Esmu organizējis virtuālās tūres pa mājām un jautājumu un atbilžu sesijas ar itāļu nodokļu ekspertu un vietējo māju celtnieku. Es atbildu uz jautājumiem, sazinos ar potenciālajiem pircējiem un cenšos palielināt šo mazo kopienu atpazīstamību," skaidro Veiss.

Viņš "Apollo" uzsver, ka nav nekustamo īpašumu pārdevējs un viņam pašam nepieder neviena viena eiro māja, taču viņa galvenais mērķis ir palīdzēt interesentiem.

Viena eiro māju programmas atrodas visā Itālijā

Kā norāda Veiss, šīs programmas atrodas visā Itālijā, tomēr lielākā koncentrācija ir Sicīlijā, un šajā programmā ietilpst vēl 20 pilsētas.

Dažas no populārākajām vietām šobrīd ir Camarata, Gangi, Musomeli, Salemija, Sambuka un Troina. Īsters uzsver, ka interese par mājām šajās komūnās ir milzīga.

"Kad 2019. gadā Sambuka paziņoja par savu programmu, neilgi pēc tam pilsēta pavēstīja – ir saņemti vairāk nekā 100 000 interesējošu e-pastu. Mājas parasti atrodas mazās lauku pilsētās. Šīs pilsētas gadu gaitā ir piedzīvojušas ievērojamu iedzīvotāju skaita samazināšanos, jo iedzīvotāji pārceļas uz lielākajām pilsētām ziemeļos, lai meklētu darba iespējas," sacīja Veiss.

Vīrietis "Apollo" stāsta, ka ir grūti izvērtēt, cik daudz māju gadā tiek nopirktas. Par viena eiro māju iegādes statistiku viņš stāsta: "Dažās pilsētās, piemēram, Bivonā, ir pieejami tikai daži īpašumi. Citās pilsētās, piemēram, Salemi, ir pieejami vairāki desmiti īpašumu. Statistiku vēl vairāk ietekmē tas, ka vairākās pilsētās pārdod "luksusa" mājas – ļoti lētas mājas, taču tās pārdod privātīpašnieki."

Šobrīd zināms, ka komūnā Gangi ir pārdotas vairāk nekā 100 mājas par vienu eiro, bet Musomeli aptuveni 250, savukārt Sambuka līdz šim ir pārdevusi 120 mājas.

Īsters norāda, ka dažiem cilvēkiem renovācijas prasības viena eiro mājām ir nepieņemamas, tāpēc viņi dod priekšroku "luksusa" mājām, kuras maksā aptuveni 5000 – 40 000 eiro), jo tām bieži vien ir nepieciešama tikai modernizācija.

Vai tiešām māja Itālijā maksā vienu eiro?

Par to, kādi ir bonusi, iegādājoties kādu no šīm mājām, Veiss stāsta, ka Itālija piedāvā 7% vienotu ienākuma nodokli ārvalstu pensionāriem, kuri apmetas uz dzīvi mazpilsētā, kā arī sniedz nodokļu atlaidi ārzemniekiem, kuri pārceļas uz Itāliju darba dēļ. Šī atlaide ir vēl lielāka, ja ārzemnieki dzīvo Itālijas dienvidos vai mazpilsētās.

Viena eiro mājas iegāde nozīmē arī lielu renovācijas procesu, kurā jāiegulda visai daudz finansiālo līdzekļu. Tomēr Veiss piebilst, ka Itālija ir īstenojusi veiksmīgu renovācijas bonusu programmu, kas ļauj cilvēkiem atgūt renovācijas izmaksas. Svarīgi arī atzīmēt, ka dzīves dārdzība šajās komūnās un pilsētās ir ļoti zema. Vairāki cilvēki ir atklājuši, ka mēnesī pietiek ar 1500 eiro.

Veiss stāsta, ka mājas iegādes process ir salīdzinoši vienkāršs, jo to pārvalda pilsēta, un pilsētas amatpersonas palīdzēs pircējiem.

"Tomēr svarīgi atzīmēt, ka katrā pilsētā process ir atšķirīgs. Dažviet pārdod pieejamās mājas visu gadu, taču dažās pilsētās izsola māju cilvēkam, kas sola vislielāko cenu.

Dažās pilsētās ir pieteikšanās process, kur prioritāte ir pircējiem, kas plāno tur dzīvot. Taču jebkurā gadījumā pircējiem māja ir jārenovē noteiktā termiņā (parasti no trīs līdz pieciem gadiem). Kā garantija, ka tas tiks izdarīts, pircējiem jāiemaksā depozīts," stāsta Veiss.

Parasti interesentiem renovācijas depozītā jāiemaksā 2000 līdz 5000 eiro, un pēc renovācijas pabeigšanas nauda tiek atdota pircējam. Tāpat nepieciešami finansiāli līdzekļi nodokļiem un nodevām, kas ir jāsamaksā, parakstot nepieciešamos dokumentus.

Foto: MaxZolotukhin/Shutterstock.com

Cena par nodokļiem un nodevām svārstās no 2500 līdz 6000 eiro atkarībā no mājas atrašanās vietas, lieluma un mājas izmantošanas. Tātad, lai arī pati ēka maksā vienu eiro, faktiskās sākotnējās izmaksas būs no 4500 līdz 10 000 eiro.

Kad dokumenti ir parakstīti un māja pieder īpašniekam, pircējs pilsētas domei iesniedz apstiprināšanai renovācijas plānus un sāk procesu. Renovācijas izmaksas parasti ir no 600 līdz 800 eiro par kvadrātmetru – atkarībā no mājas stāvokļa un pircēja personīgās gaumes.

Kopumā renovācijas izmaksas varētu būt no 70 000 līdz 100 000 eiro. Savukārt pēc mājas pabeigšanas īpašniekam būs jāmaksā ikgadējie īpašuma nodokļi aptuveni 300 eiro gadā.

Programmas ēnas puses

"Apollo" jau vēstīja, ka pērn plašu interesi no visas pasaules raisīja Itālijas piedāvājums, kur attālos ciematos bija iespējams iegādāties nekustamos īpašumus, kas maksā pat lētāk par kafijas tasi. Tomēr programmai ir parādījušās arī ēnas puses.

Iespēju iegādāties māju par vienu eiro ir piedāvājušas vairāk nekā 50 apdzīvotas vietas Itālijā. Uz šo piedāvājumu ir atsaukušies vairāki simti cilvēku no visas pasaules, kuri, iespējams, ir sapņojuši par īpašumu klusā Itālijas lauku nostūrī. Tomēr pašlaik redzams, ka tam ir savas ēnas puses – īpašumiem ir nepieciešama renovācija, kas izmaksā ne tos mazākos līdzekļus.

Programmas būtība ir vienkārša – pašvaldība piedāvā par maksimāli zemu cenu iegādāties noplukušus īpašumus vietās, kurās ir problēmas ar iedzīvotāju skaitu.

Nosacījums tāds – ja iegādājies īpašumu par vienu eiro, tad divu līdz trīs gadu laikā īpašums ir jāatjauno un jāpalīdz atbalstīt vietējo ekonomiku.

Tomēr daži ciemati, kuros sarūk iedzīvotāju skaits, izsaka vēl labākus piedāvājumus, lai iedvestu jaunu elpu teju izmirstošajās sabiedrībās. Ciemati palīdz pircējiem iegādāties lētus īpašumus par 4000 eiro, kuros ir nepieciešami vien daži uzlabojumi, un dažos gadījumos šajās mājās ir arī mēbeles – tātad – aprīkotas dzīvošanai.

Filipīnu izcelsmes amerikāniete Anne Prosiano iegādājās trīs stāvu ēku Latronikas ciematā, Itālijas dienvidu reģionā Basilikatā par 20 000 eiro. Īpašums pieklājīgs – tajā ir sens virtuves aprīkojums un terase ar skatu uz kalniem; nav nepieciešama renovācija un ir viss dzīvošanai nepieciešamais.

"Es negribēju saskarties ar neskaidrībām, cik man patiesībā izmaksās "īpašums par vienu eiro", jo tajā gadījumā faktiski no nulles ir jāuzbūvē māja.

Es gribēju elastību un laiku, jo veikt nelielus uzlabojumus ir daudz ērtāk nekā sākt visu no nulles," sacīja Prosiano.

Viņa norāda, ka jūtas atvieglota, jo, iegādājoties šādu īpašumu, viņai nav jāriskē ar neparedzamām izmaksām, kā arī jāriskē ar piecu tūkstošu eiro drošības naudas zaudēšanu, ja "viena eiro īpašumu" nepaspēj renovēt trīs gadu laikā. Prosiano uzskata, ka vecās mājas, kuras ir pieejamas par zemu cenu un ir gatavas dzīvošanai, ir "ar dvēseli, kuru nepieciešams saglabāt".

"Mana jaunā māja stāsta par pagātni, cilvēku attiecībām un tiem, kas šeit dzīvoja iepriekš. Tas ir jāsaglabā un jāatstāj vēsturiskais šarms. Ja man tas viss būtu jāpārbūvē, šis šarms zustu," skaidro Prosiano.

Vairāki ciemati un pilsētiņas ir izveidojuši tīmekļa platformas un atvēruši nekustamā īpašuma aģentūras, kuras gatavas potenciālajiem pircējiem izrādīt pieejamās vecās mājas Gangi, Čančanā un Musomelā Sicīlijā, kā arī vairākos citos Itālijas reģionos. Vairāki vietējie brīvprātīgie ir gatavi palīdzēt jaunajiem iedzīvotājiem izvēlēties sev piemērotāko māju.

Tiek norādīts, ka Itālijas mazpilsētas sāka "viena eiro īpašuma" programmu, pārdodot zemas kvalitātes īpašumus ar aicinājumu tos trīs gadu laikā restaurēt. Paralēli tam lielu uzmanību izpelnījās dārgāki īpašumi, kuriem nav nepieciešama tūlītēja restaurācija un investīcijas. Tā, piemēram, Musomelā par vienu eiro pārdotas 100 mājas, bet 150 mājas – par augstākām cenām.

"Mēs apzinājām pamestās mājas, kuru īpašnieki vēlējās nojaukt šīs celtnes, taču nezināja, kā. Tad nu mēs nolēmām dot iespēju citiem cilvēkiem atjaunot šīs mājas. Cilvēki, kuri apskata pamestos īpašumus, saprot, ka ir pieejami arī labāki varianti tajā pašā apkārtnē," norāda Karrega-Liguras mērs Luka Silvestri.

Vietējie iedzīvotāji regulāri papildina informāciju tīmekļa platformās, piedāvājot sev nevajadzīgos īpašumus. Piemēram, cilvēki pārdod savu vecvecāku mājas, noliktavas vai vienkārši bijušos ģimenes īpašumus.

Pretēji "viena eiro māju" programmai lēto īpašumu pārdošana ir izdevīgāka arī tādēļ, ka tā pircējam ļauj ātrāk nokārtot visas formalitātes, ļauj satikt arī vecos īpašniekus un ir plašāka izvēle. Nekustamo īpašumu tirgus Itālijā attīstās, un ir skaidrs, ka lēti īpašumi, ar ko pievilināt ārzemniekus ar sapni dzīvot Itālijas laukos, ir daļa no šā tirgus nākotnes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu