Lielbritānijā pārtika ir lētāka nekā Latvijā, secināts LTV pētījumā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: salarko/Shutterstock

Vairums Latvijā aplūkoto pārtikas produktu ir dārgāki nekā veikalos Lielbritānijā, secināts Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta veiktajā pētījumā. Žurnālisti plašākajā veikalu tīklā apzināti meklēja vislētākos produktus katrā produktu kategorijā un salīdzināja to cenas Latvijā un Lielbritānijā.

Veikalu tīklu "Maxima" cenu salīdzināšanai LTV izvēlējās plašā veikalu tīkla dēļ. LTV meklēja lētākos produktus, salīdzinot cenu par kilogramu, litru un gabalu.

  • Lētākais sviests, kas ražots Polijā, maksāja 9,39 eiro kilogramā. Tā kā tas bija izpirkts, nākamais lētākais maksāja jau mazliet virs 12 eiro kilogramā.
  • Lētākais piens ar 2% tauku saturu maksāja 79 centus, ražots Latvijā. Lētākās pieejamās "M" izmēra olas maksāja 14 centus gabalā. Dētas ārpus Latvijas.
  • Cāļu šķiņķus LTV atrada par akcijas cenu 2,65 eiro kilogramā, arī ražoti ārpus Latvijas.
  • Arī cūkgaļas karbonādei bija akcijas cena, audzēta ārpus Latvijas.
  • No svaigas liellopa gaļas bija pieejams vienīgi šķiņķis un tas maksāja 13,99 eiro kilogramā, audzēts ārpus Latvijas.
  • Vislētākais cukurs maksāja 99 centus kilogramā.

No preču groza vienīgais, produkts, kas Latvijā salīdzinājumā ar Lielbritāniju bija lētāks, bija cūkgaļa, ziņo LTV.

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs gan norādīja, ka tas, ka kāda prece konkrētā brīdī Lielbritānijā ir lētāka, nenozīmē, ka Lielbritānijā viss ir lētāk, piemēram, pakalpojumi ir ievērojami dārgāki, nekā Latvijā. Tiesa, arī iedzīvotāju pirktspēja ir augstāka.

"Kopējais cenu līmenis Lielbritānijā par 57% augstāks nekā mums. Izglītība, ēdināšana un izmitināšana, veselības aprūpe, komunālie pakalpojumi, izklaide. Tas viss tur izmaksā daudz vairāk nekā pie mums," skaidroja ekonomists.

Plašāk LTV sižetā:

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu