KNAB pārbauda ministru biežās vizītes reģionos pirms vēlēšanām (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Par iespējamu administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu periodā KNAB sācis jau deviņas pārbaudes, tai skaitā par ministru došanos darba vizītēs uz reģioniem. Uzsākti arī divi administratīvie procesi, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Par Saeimas vēlēšanu tuvumu liecina arī fakts, ka reģionos aizvien biežāk ieraugāmi ministri un arī viņu parlamentārie sekretāri. Turklāt – sakritība, vai tomēr nē – īpaši iecienītas ir vizītes un pasākumi tieši tajos vēlēšanu apgabalos, kur šie politiķi kandidē. Ierobežojumu laiks sākās jūnijā. Ministri bijuši ļoti aktīvi arī maijā – mēnesī pirms ierobežojumiem. Valdības politiķi neuzskata, ka, braucot vizītēs, viņi būtu tērējuši administratīvos resursus priekšvēlēšanu vajadzībām.

Maijā - Rēzeknē un Cēsīs, jūnijā - Dobelē, bet augustā – pie zemnieka uz Sējas pagastu (Saulkrastu novadā), tad uz svētkiem Aglonā, uz Smilteni, uz valdības izbraukuma sēdi Ludzā un uz Mārupi. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) Latvijas novados tagad ieraugāms biežāk, turklāt puse no nosauktajām vietām ir Vidzemē – reģionā, no kura premjers kandidē. Tā gan esot sakritība, jo Kariņš dodoties tur, kur viņu aicina. Turklāt iepriekš kovida dēļ apmeklēt kādu bijis sarežģīti.

"Man tas grafiks tiek sastādīts, balstoties uz intereses. Visas intereses ne vienmēr var apmierināt, jo laiks ir vienmēr ierobežots. Pagāja apmēram divi gadi, kad gan man un citiem ministriem bija ļoti ierobežota iespēja kaut kur doties, un tagad es redzu arī no darba grafika, ka [ministri] aktīvi brauc, nu es arī cenšos," saka Kariņš.

Un premjeram taisnība – vairāki ministri, kuri kandidē no Latvijas reģioniem, brauc ļoti aktīvi.

Piemēram, tikai trīs mēnešus amatā esošā ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA), kura ir Nacionālās apvienības Kurzemes saraksta līdere, šovasar vizītēs Kurzemē jau pabijusi vismaz septiņas reizes, bet citos novados – tikai trīsreiz, viena no tām – kopīgā valdības izbraukuma sēde Ludzā. Indriksone apmeklējusi gan Ventspili, Liepāju un Kuldīgu, gan virkni mazāku apdzīvoto vietu Rīgas līča piekrastē. Apmeklējumu iemesli – visdažādākie, sākot ar uzņēmēju forumu un beidzot ar pedagogu konferences atklāšanu.

Vizītes pamatojums ir "viens no vērtēšanas kritērijiem, izvērtējot vispār šobrīd šo vizīšu pamatotību un nepieciešamību," "De facto" norāda KNAB Politisko organizāciju pārkāpumu izmeklēšanas nodaļas priekšnieka pienākumu izpildītāja Karīna Poļanska, piebilstot, ka "līdz ar to arī varbūt tas tāds solītis uz to, lai pateiktu, vai tas bija darīts tieši ar mērķi aģitēt."

Ar pirmo numuru Zemgalē startējošais Jānis Reirs (JV), 31. augustā kā finanšu ministrs ieradās Tukumā, lai, citējot ierakstu viņa kalendārā "pārrunātu šī brīža situāciju un aktuālos jautājumus". Tikmēr viens no "Jaunās Vienotības" kontiem sociālajos tīklos par notikumu vēsta kā par partijas aktivitāti, kurā piedalās arī Zemgales saraksta otrais numurs Anda Čakša.

Vēl pirms dažām nedēļām Reirs, LTV raidījumā "Rīta panorāma", lūgts atbildēt uz precizējošu jautājumu, šķietami nejauši norāda uz to, ka tagad jau katrs apmeklē savu reģionu:

"Tas bija Zemgalē. Tagad ir priekšvēlēšanu laiks, katrs laikam savu reģionu apmeklē…"

Reirs kopš maija reģionus apmeklējis sešreiz, tostarp Eleju, Dobeli un Tukumu, kas atrodas Zemgales apgabalā.

No Latgales kandidējošais Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs izmanto iespēju kopā ar valdību apmeklēt izbraukuma sēdi Ludzā, pēc tam tiekas arī ar Zilupes iedzīvotājiem. Iemesls – viņš piedalījies Finanšu ministrijas pozīcijas sagatavošanā šai sēdei.

Labklājības ministrs un Konservatīvo pirmais numurs Zemgalē Gatis Eglītis kopš vasaras sākuma apmeklējis jau gandrīz visu Zemgali, tādas ir piecas no septiņām vizītēm. Savā vēlēšanu apgabalā viņš kā ministrs bijis Jēkabpilī, Jelgavā, Bauskā, Aizkrauklē, Īslīcē. Apmeklējis pašvaldību iestādes, dažādus uzņēmumus, mācību iestādes, pansionātus, sociālo pakalpojumu centrus, apsveicis pansionāta iemītnieci 105. jubilejā un darba kārtībā pat tikšanās ar mežrūpniecības nozares uzņēmumu vadītājiem.

"Kur ir aicinājumi, piedalīties… Liela daļa no šiem pasākumiem, piemēram, tiek atklāti deinstitucionalizācijas projekti. Kur mani aicina, es braucu," apmeklējamo vietu atlasi un mērķus apraksta Eglītis.

Ministrs uzsver, ka bijis arī citur Latvijā un braucot labākās sirdsapziņas vadīts: "Es domāju, tas tās aizdomas nav īsti pamatotas." Uz papildjautājumu, vai tā ir sakritība, viņš atbild: "es tā teiktu, jā."

Bet "Attīstībai/Par!" Zemgales saraksta pirmais numurs un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs šo reģionu apbraukājis, lai stāstītu par atbalstu saules paneļu uzstādīšanai un citiem ministrijas jaunumiem. Kopš maija bijis vismaz četrpadsmit vizītēs, vismaz deviņas no tām Zemgalē – pašvaldības, bibliotēkas, muzeji. Plešs savā vēlēšanu apgabalā kā ministrs šovasar pabijis Koknesē, Rundālē, Tukumā, Ozolniekos, Viesītē, Bauskā, Aucē, Iecavā.

"Nevienā no šīm apmeklēšanas reizēm nav bijusi runa par priekšvēlēšanu procesu, par vēlēšanām, aicinājumiem aģitēt, jo tas ir pretēji likumam.

Iedzīvotāji uzdod jautājumus par to, kā sagatavoties apkures sezonai, kas būs pieejamie atbalsta risinājumi. Un es domāju, ka tas ir ļoti svarīgi, ka mēs braucam pēc iespējas tuvāk iedzīvotājiem un šo ziņu nododam," saka Plešs.

Bibliotēkas, lai stāstītu par to, kā rīkoties krīzes situācijās, iecienījusi arī Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece, kura kandidē no apvienības “Attīstībai/Par!” Vidzemes saraksta. Kopš 1. maija viņa kā amatpersona 23 reizes bijusi dažādās Latvijas vietās. No tām 17 atrodas Vidzemes vēlēšanu apgabalā, to vidū - Valmiera, Madona, Ērgļi, Limbaži, Cēsis, Ogre, Alūksne un citas. Iemesli - lekcijas, diskusijas par visaptverošu valsts aizsardzību, svinīgi pasākumi, piemiņas pasākumi, jubilejas, dažādas armijas aktivitātes.

Liels skaits lekciju – vidusskolas vecuma jauniešiem, no kuriem daļai šogad iespēja piedalīties pirmajās vēlēšanās. "Patiesībā šo lielā mērā varēja nosegt arī valsts aizsardzības mācības pasniedzēji, kura detalizēti stāstīja par to, bet skolas tādas ir 100, pārējās skolās valsts aizsardzības mācība būs obligāta tikai no 24. gada, tāpēc arī bija ļoti svarīgi ar jauniešiem runāt," atzīst Bļodniece.

Viņa norāda – ministrs visur nevar paspēt, tādēļ viņa būtībā pildot tādu kā vietnieka funkciju.

Tomēr aizsardzības ministrs Artis Pabriks, tā paša kandidātu saraksta pirmais numurs Vidzemē un premjera amata kandidāts, ir vēl aktīvāks un ar daudz plašāku vizīšu ģeogrāfiju. Šogad jau kopš pabijis gandrīz 30 reģionālās vizītēs, un arī te dominē Vidzemes apgabals. Tai skaitā Valmiera, Jūrmala, Gulbene, Alūksne, Sigulda, Priekuļi, Limbažu novads.

Pasākumu spektrs plašs, tostarp reģionālie semināri visā Latvijā par visaptverošu valsts aizsardzību. Tie notikuši greznās telpās, ar kafijas pauzēm un uzkodām.

"Es domāju, ka principiāli tas ir pareizi, ka aizsardzības ministrs pats arī par šīm tēmām uzrunā sabiedrību, skolotājus, pasniedzējus, profesorus, uzņēmējus. Jo es esmu atbildīgs par šo nozari, es esmu atbildīgs par šo politiku, un īstenībā es zinu arī šo drēbi," savu pozīciju skaidro Pabriks.

KNAB uzmanību pievērsis arī fakts, ka kandidāti foto no darba vizītēm mēdz likt privātos sociālo tīklu kontos, bet tās neparādās iestāžu oficiālajās vietnēs. Un jautājums – kas, kādēļ un par kādiem līdzekļiem tās uzņēmis.

"Te laikam ir runa arī par kaut kādu politikas ētiku, politikas kultūru un to, kā sabiedrība to uztver un kādu atzīmi ieliek katram politiķim, par to, ko viņš dara un ar kādiem resursiem, jo izķert visu tikai ar KNAB … KNAB var, protams, sodīt, bet jebkurā gadījumā tas būs pēc tam, un tas diez vai ietekmēs vēlēšanas. Tas ir katra vēlētāja tādas vērtēšanas arī aspekts," saka KNAB pārstāve Karīna Poļanska.

Lai izskaustu vai mazinātu mēģinājumus pie varas esošajiem izmantot administratīvos resursus, KNAB ieskatā būtu noderīgs, piemēram, ētikas kodekss, kas attiektos uz augstām amatpersonām un pateiktu, ko tās var un ko nevar darīt priekšvēlēšanu aģitācijas periodā.

Jāpiebilst, ka arī kandidāti no Rīgas apgabala kļūst aktīvāki savās ikdienas gaitās, izejot ārpus ministrijām. Savā ziņā priviliģētā situācijā ir ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš regulāri dodas ārpus Latvijas, bet diasporas vēlēšanu apgabals ir tieši Rīga. Tā, piemēram, atklājot vēstniecību Austrālijā, ministram bija arī divas atsevišķas tikšanās ar tautiešiem Melburnā un Adelaidā.

Par administratīvo resursu izmantošanu pirms 13.Saeimas vēlēšanām KNAB bija uzsācis 31 pārbaudi, un uzlicis 2 administratīvos sodus.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu