Līdz gada beigām Latvijā pagarināts atbalsts Ukrainas studentiem un pētniekiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Likoper/Shutterstock

Otrdien, 6. septembrī, valdība lēmusi pagarināt atbalstu Ukrainas studentiem un pētniekiem Latvijā līdz gada beigām.

Līdz šim atbalsts Ukrainas studējošajiem tika terminēts līdz 30. jūnijam, savukārt Ukrainas pētniekiem - līdz 31. augustam.

Valdība atbalstīja ieceri pagarināt Ukrainas studējošo studiju stipendijas un pētnieku pētniecības stipendijas, turklāt izglītības iestādes vai zinātniskās institūcijas drīkst slēgt ar Ukrainas iedzīvotājiem vienošanās par īstermiņa vai pilna laika studijām vai zinātnisko vai akadēmisko darbību.

Kā skaidro IZM, nākamajā akadēmiskajā mācību gadā jārēķinās ar nepieciešamību integrēt ukraiņus Latvijas augstākās izglītības sistēmā, lai viņi varētu Latvijā studēt ne tikai uz īslaicīgu studiju periodu, bet arī varētu studēt noteikta grāda vai kvalifikācijas ieguvei.

Norisināsies arī apropriācijas pārdale no IZM budžeta apakšprogrammas "Valsts pētījumu programmas" uz IZM budžeta apakšprogrammu "Studiju virzienu akreditācija" 4021 eiro apmērā, lai nodrošinātu Ukrainas civiliedzīvotāju iepriekš iegūtās izglītības atzīšanu.

Vienai personai izglītības atzīšana bez dokumentārajiem pierādījumiem saskaņā ar Akadēmiskās informācijas centra (AIC) aprēķiniem maksā 72,62 eiro. Aprēķinātajā finansējumā ietilpst gan diplomatzīšanas eksperta darba apmaksa, sekretāra - lietveža darba apmaksa, darba organizācijas izmaksas un procesa pārraudzība.

Atsaucoties uz AIC apkopoto statistiku, IZM prognozē, ka 2022. gadā iepriekš iegūtās izglītības atzīšana varētu būt nepieciešama aptuveni 10% no Ukrainas iedzīvotājiem, kas potenciāli vēlētos uzsākt studijas Latvijas augstākās izglītības iestādēs.

Papildus norisināsies apropriāciju pārdale līdz 246 000 eiro no IZM budžeta apakšprogrammas "Valsts pētījuma programma" uz apakšprogrammu "Zinātniskās darbības nodrošināšana" Ukrainas zinātnieku iesaistei esošajos fundamentālo un lietišķo pētījuma projektos 2022. gadā.

Finansējums tiks izmaksāts atkarībā no tā, cik būs nepieciešams ukraiņu zinātnieku aktivitātei, kā arī tiks segtas šajā ziņojumā paredzētās iepriekš iegūtās izglītības izmaksas pēc faktiskā pieprasījuma.

Sekojoši valdība arī atbalstīja pagarināt valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirtā finansējuma izmantošanas termiņu Ukrainas iedzīvotāju atbalsta nodrošināšanai augstākajā izglītībā un zinātnē līdz 31. decembrim.

IZM plāno no "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirtā finansējuma atlikuma 2022. gadā 56 000 eiro izmantot, lai nodrošinātu stipendijas ukraiņu studentiem līdz 31. decembrim un 108 000 eiro izmantot, lai nodrošinātu stipendijas ukraiņu pētnieku zinātniskajā darbībā līdz 31. decembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu