Arheoloģisko izrakumu laikā Polijā atrod "vampīru", kas aprakts ar sirpi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Cultural Anthology/"Twitter"

Kādā Polijas kapsētā atrastas 17. gadsimta sievietes - "vampīra" - skeleta atliekas ar sirpi pāri viņas kaklam, lai novērstu viņas augšām celšanos no nāves, vēsta portāls "Science Alert" un medijs "Business Insider".

Profesors Darjušs Poļiņskis no Nikolaja Kopernika universitātes vadīja arheoloģiskos izrakumus, kuru laikā tika atklātas sievietes mirstīgās atliekas.

"Sirpis nebija nolikts plakaniski, bet uzlikts uz kakla tā, ka tad, ja mirušais būtu mēģinājis piecelties, viņa galva būtu nogriezta vai ievainota," sacīja Poļinskis.

11. gadsimtā Austrumeiropas pilsoņi ziņoja par bailēm no vampīriem un sāka izturēties pret saviem mirušajiem ar īpašiem rituāliem, lai tos atbaidītu.

Tiek ziņots, ka līdz 17. gadsimtam šāda apbedīšanas prakse kļuva izplatīta visā Polijā, reaģējot uz "vampīru uzliesmojumu".

"Citi veidi, kā aizsargāties pret mirušo atgriešanos, ir galvas vai kāju nogriešana, mirušā nolikšana ar seju uz leju, viņu sadedzināšana vai sasišana ar akmeni," sacīja pētnieks.

2014. gadā Polijā tika atrasts 500 gadus veca "vampīra" skelets. Arheologi apstiprināja, ka viņam cauri kājai izdurts miets un mutē ielikts akmens, acīmredzot lai novērstu viņa iespējamo augšāmcelšanos no kapa.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu