Rāznas ezerā masveidā iet bojā zuši. Pētīs bojāejas cēloņus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rēzeknes novads/Facebook.com

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Latgales reģionālajai administrācijai ir uzdots pasūtīt pētījumu Valsts zinātniskajā institūtā BIOR, lai varētu noskaidrot zušu masveida bojāejas cēloņus, informēja Rēzeknes novada domes pārstāve Jūlija Jurjāne.

Rēzeknes novada domē tika sasaukta Tautsaimniecības attīstības jautājumu pastāvīgās komitejas ārkārtas sēdē, kurā DAP un BIOR pārstāvji sniedza informāciju par situāciju Rāznas ezerā un iespējamiem zušu bojāejas cēloņiem.

DAP Latgales reģionālās administrācijas speciālisti iepriekš zivju bojāeju skaidroja ar netipiski karstu vasaru, ūdens ziedēšanu un skābekļa trūkumu. Ņemot vērā ezera lielumu un specifiku, komitejas ārkārtas sēdes laikā tika ieskicēti arī citi iespējamie iemesli, piemēram, piesārņojums vai kāda zivju slimība. DAP Latgales reģionālajai administrācijai ir uzdots pasūtīt pētījumu Valsts zinātniskajā institūtā BIOR, lai varētu noskaidrot vai izslēgt kāda faktora iedarbību.

Šodien Valsts zinātniskā institūta BIOR pārstāvji sadarbībā ar DAP Latgales reģionālo administrāciju un Kaunatas apvienības pārvaldi veiks ūdens, grunts paraugu ņemšanu, kā arī tiks nozvejoti dzīvi zuši, lai varētu veikt nepieciešamās analīzes. Pēc analīžu rezultātu saņemšanas BIOR pārstāvji sniegs detalizētu slēdzienu par saņemtajiem datiem.

Lai novērstu nepatīkamo smaku un nepasliktinātu ekoloģisko situāciju, kā arī, atsaucoties uz Veterinārmedicīnas likumu, Rēzeknes novada pašvaldības Kaunatas apvienības pārvalde nodrošina beigto zivju savākšanu un iznīcināšanu. Kaunatas apvienības pārvaldes darbinieki ir novākuši beigtās zivis, tās ir novietotas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) izsniegtajos metāla konteineros. Zivju novākšanas darbos iesaistījušies arī vietējie zvejnieki un biedrību dalībnieki. Kaunatas apvienības pārvalde ir noslēgusi līgumu ar uzņēmumu "Grow Energy" par beigto zivju utilizāciju, un pakalpojuma izmaksas tiks segtas no pašvaldības Vides fonda līdzekļiem.

Patlaban daudzas beigtās zivis ir palikušas ezera niedrēs, tādēļ Kaunatas apvienības pārvalde un vietējie zvejnieki organizēs beigto zivju savākšanu, izmantojot laivas.

Novada dome pateicas Kaunatas apvienības pārvaldes pagastu iedzīvotājiem un vietējiem zvejniekiem par nesavtīgo darbu bojāgājušo zivju savākšanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu