Pūce: Kariņa vēstījums, ka mājsaimniecībām dabasgāzes pietikšot, esot maldinošs (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.
"Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai nodrošinātu Latvijai papildus nepieciešamās vēl vismaz divas, trīs teravatstundas (TWh) dabasgāzes, valdībai jāaicina AS "Latvenergo" iegādāties vēl vienu vai divus kuģus dabasgāzes, norādīja partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

Vaicāts par dabasgāzes resursiem apkures sezonai, Pūce skaidroja, ka "Latvenergo" valsts rezervētie resursi no AS "Latvijas gāze" un citu, gan Latvijas, gan citu valstu dabasgāzes tirgotāju mūsu patēriņam iegādāta dabasgāze apmēram 6 TWh. Kādu daļu no tās ir iegādājušies arī Latvijas siltumapgādes uzņēmumi un rūpniecības komersanti.

AP frakcijas vadītāja vērtējumā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vēstījums, ka mājsaimniecībām dabasgāzes pietikšot, esot maldinošs,

jo pie pozitīvas vairāku apstākļu sakritības Latvijas būs vajadzīgas vismaz 9 TWh dabasgāzes. Ja gadījumā būs auksta ziema, tās vajadzēs vairāk, norādīja Pūce.

Latvijai ir nepieciešamas vēl vismaz 2 TWh un ideālā gadījumā 3 TWh dabasgāzes, uzskata Pūce. Tāpēc valdībai ir jāaicina vai jādod uzdevums "Latvenergo" nopirkt vai nu vēl vienu, vai divus dabasgāzes kuģus caur Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli vai arī pārpirkt kādu no kuģiem, kas pašlaik ir paredzēti, piemēram, Polijai vai Somijai, kurām pašām viena kuģa apmērs nav tik izšķirošs, atzīmēja deputāts.

Tāpat ir jādod "ļoti konkrēts" uzdevums siltumapgādes uzņēmējiem, ka ir jātaupa dabasgāze, tāpat jāaicina iedzīvotāji pie iespējas mazāk patērēt dabasgāzi, norādīja Pūce.

Kā labu risinājumu siltumenerģijas nozarē dabasgāzes ietaupīšanai politiķis minēja Daugavpilī izveidoto šķeldas katlumāju, kura pašlaik nodrošina silto ūdeni un ar kuras palīdzību kopējā sistēmā ziemā arī siltuma ražošana sanāks lētāka.

Vaicāts par papildu atbalstu iedzīvotājiem, Pūcē skaidroja, ka būs nepieciešams nodrošināt atbalstu tai nelielai daļai iedzīvotāju, kuri apkurē izmanto sašķidrināto naftas gāzi, jo iepriekš pieņemtajā atbalsta sistēmā tas netika pilnībā atrisināts.

Politiķis norādīja, ka dabasgāzes un citu kurināmā resursu cenas var turpināt kāpt vēl vairāk

un ka būs ievērojama grupa cilvēku gan ar ļoti zemiem ienākumiem, gan no zemākās vidusšķiras, kuriem nebūs iespējas nosegt parādus. Pūce norādīja, ka jau iepriekš ir pieteicis koalīcijai, ka Labklājības ministrijai un Ekonomikas ministrijai jāgatavo attiecīgi atbalsta pasākumi.

Pašvaldībām atbilstoši spēkā esošajam regulējumam būs iespēja palīdzēt trūcīgākajiem iedzīvotājiem, savukārt cilvēkiem ar nedaudz lielākiem ienākumiem nav paredzēts atbalsts nepieciešamajā apjomā, norādīja Pūce.

AP frakcijas vadītājs sacīja, ka, ja šie cilvēki ar nedaudz lielākiem ienākumiem virs maznodrošinātā statusa paši daļēji maksās par apkuri atbilstoši savām iespējām, viņiem vajadzētu piešķirt atbalstu, lai šie cilvēki nenokļūtu situācijā ar neatdodamiem parādiem.

Politiķis arī norādīja, ka energoresursu ietaupīšanai karstā ūdens temperatūra būtu jāsamazina par dažiem grādiem. Vaicāts par riskiem šādam solim, deputāts norādīja, ka šāds solis ir jāizvērtē Slimību profilakses un kontroles centram.

Kā ziņots, augusta beigās Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) atzīmēja, ka pašlaik situācija nepārtraukti uzlabojas un dabasgāzes apjoms krātuvē nedaudz pieaug. "Par dabasgāzes pieejamību šobrīd, uz šo situāciju skatoties, mēs esam pārliecināti, ka pietiks," apgalvoja ministre.

Atbilstoši augusta beigu datiem Indriksone skaidroja, ka Inčukalna dabasgāzes krātuvē esošās 5,6 TWh pieder Latvijā reģistrētiem komersantiem, taču vēl 6 TWh ir reģistrētas uz citu valstu vārda. Šāds nodalījums ir veikts, lai norādītu, ka drošāk var paļauties uz valstij piederošajiem resursiem 5,6 TWh apmērā, tomēr tas neizslēdz, ka arī Igaunijas un Lietuvas tirgotāji, kuri gāzi glabā Inčukalnā, to piegādās Latvijas iedzīvotājiem, stāstīja ministre.

Noslēgtais līgums ar "Latvenergo" paredz, ka papildu piegāde 1,3 TWh apjomā tiks īstenota līdz gada beigām. Tāpat nākamā gada pirmajā ceturksnī varētu būt sagaidāmas papildu dabasgāzes piegādes no Klaipēdas, norādīja valdības pārstāve.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu