Čārlzs III oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes karali (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apvienotās Karalistes karalis Čārlzs III.
Apvienotās Karalistes karalis Čārlzs III. Foto: AFP/SCANPIX

Sestdien, 10. aprīlī, Čārlzs III Troņmantošanas padomes sēdē tika pasludināts par Apvienotās Karalistes karali, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaunā karaļa pasludināšanas ceremonija pirmo reizi tika pārraidīta tiešajā ēterā televīzijā.

Ceremonijā piedalās princis VIljams, Lielbritānijas premjerministre Liza Trasa, bijušie premjerministri un citas amatpersonas.

"Princis Čārlzs Filips Artūrs Džordžs ir tagad, līdz ar mūsu lēdijas suverēnes, kas paliek laimīgās atmiņās, nāvi, kļuvis par karali Čārlzu III," paziņoja Troņmantošanas padome. "Dievs, sargi karali!"

Proklamāciju uzreiz parakstīja jaunais troņmantnieks princis Viljams, karaliene konsorte Kamilla, Pārstāvju palātas līdere un Padomes lordprezidente Penija Mordaunta, premjerministre Liza Trasa un Kenterberijas arhibīskaps.

Visi ceremonijas dalībnieki bija ģērbušies melnā vai purpurā - sērās par mūžībā aizgājušo karalieni.

Vēl piektdien Čārlzs savā pirmajā uzrunā tautai kopš troņa mantošanas solīja kalpot valstij mūža garumā, kā to darījusi mūžībā aizgājusī karaliene Elizabete II.

Jaunais karalis pateicās "dārgajai mammai" par viņas "mīlestību un uzticību mūsu ģimenei un nāciju ģimenei". Viņš runāja par dziļām sērām, ko izraisījusi viņas aiziešana mūžībā, un sacīja, ka karaliene bijusi iedvesma un piemērs viņam un visai viņa ģimenei.

Velsas princis Čārlzs ir karalienes vecākais bērns. Pašlaik viņam ir 73 gadi.

1981. gadā viņš apprecējās ar Lēdiju Diānu Spenseri, kura kļuva par Velsas princesi. Pārim piedzima divi bērni, Viljams un Harijs. Viņi izšķīrās 1997. gadā. Princese Diāna mira autoavārijā, kas notika Parīzē.

2005. gada aprīlī princis Čārlzs apprecējās ar Kamillu Pārkeri Boulzu. Viņa sievai ir Kornvolas hercogienes tituls. Tomēr, kad princis Čārlzs kļūs par karali, Kamillai, visticamāk, netiks piešķirts karalienes tituls. Tā kā princis Čārlzs ir pirmdzimtais, viņa pēcnācējiem troņa mantojuma līnijā ir prioritāte salīdzinājumā ar prinča Čārlza brāļiem vai māsu.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka pēc Lielbritānijas karalienes Elizabete II aiziešanas mūžībā viņas dēls Čārlzs III, kļūstot par karali, visaktīvāk varētu pievērsties vides un klimata problēmu risināšanai, intervijā Latvijas Radio prognozēja Latvijas Ārpolitikas direktora pienākumu izpildītājs, pētnieks Kārlis Bukovskis.

Eksperts atzina, ka Čārlzs jau līdz šim ir bijis ļoti redzama un zināma figūra pasaules politikā, un vispirms viņam būs jāuzlabo savs publiskais tēls, panākot, lai sabiedrība aizmirst par viņa līdzšinējiem atsevišķiem neveiksmīgajiem izgājieniem. Turklāt jāņem vērā, ka Čārlzam nebūs īpaši daudz laika, jo viņam jau ir 73 gadi, norādīja pētnieks.

"Viņa galvenie projekti vienmēr ir bijuši arhitektūra un vides un klimata jautājumi, tāpēc šajā brīdī, kad klimata jautājumi pasaulē ir tik ļoti samilzuši, iespējams, ka šis varētu būt tas jautājums, kam viņš veltīs savu valdīšanas laiku, cik nu tie gadi viņam būs doti," prognozēja Bukovskis.

Kā ziņots, ceturtdien 96 gadu vecumā mirusi Lielbritānijas karaliene Elizabete II, paziņoja Bekingemas pils.

Pēc viņas nāves troni mantojis Elizabetes II vecākais dēls Čārlzs, kurš automātiski kļuvis par Lielbritānijas jauno karali. Viņš turpmāk oficiāli tiks dēvēts par Čārlzu III, apstiprinājušas karaļnama amatpersonas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu