Bezosa "Blue Origin" bezpilota raķete nogāzusies neilgi pēc pacelšanās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Blue Origin" raķetes kapsula, veicot avārijas piezemēšanos.
"Blue Origin" raķetes kapsula, veicot avārijas piezemēšanos. Foto: AP/Scanpix

Pirmdien, 12. septembrī, miljardiera Džefa Bezosa kosmosa kompānijas "Blue Origin" bezpilota raķete nokrita neilgi pēc pacelšanās no Teksasas štata, taču kapsula ar eksperimentiem palika neskarta, droši sasniedzot Zemi.

Raķetes nogāšanās ir šķērslis kompānijai "Blue Origin" un kosmosa tūrisma nozarei kopumā, lai gan novērotājus iedrošināja fakts, ka gadījumā, ja raķetē būtu bijuši cilvēki, viņi droši vien būtu izdzīvojuši.

Kamēr šis incidents tiek izmeklēts, ir atcelti "Blue Origin" suborbitālo raķešu "New Shepard" lidojumi, paziņoja ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA).

"Kapsula droši nolaidās un nesējraķete ietriecās paredzētā riska zonā. Nav ziņots par ievainojumiem vai kaitējumu sabiedriskajam īpašumam." piebilda FAA.

Tā bija 23. misija "New Shepard" (NS) raķešu programmai, kas nosaukta par godu pirmajam amerikānim kosmosā, un pirmā, kas beigusies neveiksmīgi.

NS-23 ar 36 eksperimentiem sākotnēji bija plānots palaist kosmosā augusta beigās, bet starts aizkavējās nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ.

"Blue Origin" pērn sāka veikt 10 minūšu ilgus pilotējamus lidojumus izplatījumā, neatklājot biļešu cenas. Līdz šim šādos lidojumos ir devušies 32 cilvēki - daži kā maksas pasažieri, bet citi kā viesi bez maksas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu