Iecavas upē pa straumi nokļuvušas Misā noslāpušās zivis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jason Mintzer/Shutterstock

Beigtās zivis Iecavas upē pa straumi nokļuvušas no Misas upes, kur posmā no Dalbes līdz Cenām septembra sākumā konstatēts ievērojami zems skābekļa saturs ūdenī, proti, 1,9-3,5 miligrami litrā (mg/l), informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Kā skaidro VVD pārstāve, ūdens, kur izšķīdušā skābekļa līmenis ir zemāks par 5 mg/l ir nelabvēlīga vide zivīm, bet skābekļa koncentrācija, kas mazāka par 2 mg/l, izraisa to nāvi, savukārt asaru dzimtas zivīm tas iespējams jau pie 3 mg/l.

Tas skaidrojams ar krasu gaisa temperatūras maiņu un spēcīgām lietavām mēneša sākumā. Tāpat zivis pēc bojāejas nav savlaicīgi savāktas un nu jau nokļuvušas Iecavas upes krastos. VVD uzdevis zivju savākšanu veikt Bauskas novada pašvaldībai.

Atbilstoši jaunākajiem skābekļa mērījumiem, patlaban skābekļa saturs ūdenī Iecavas un Misas upes posmos ir zivīm labvēlīgs jeb 7,12-7,13 mg/l.

Vienlaikus VVD skaidro, ka izliktās bonas Iecavas upē nav saistāmas ar zivju bojāejas gadījumiem. Absorbējošās bonas izliktas upē augusta vidū, kad Ozolniekos pie "Iecavkrastiem" iedzīvotājs, veicot detaļas maiņu laivai, detaļu novietojis uz laipas un no tās iztecējuši aptuveni 700 grami transmisijas eļļas.

Drošības nolūkos VUGD izlicis norobežojošās bonas pie laipas beigām un vietā, kur ūdenstilpne ietek upē. Pamatojoties uz iedzīvotāja sniegto informāciju, vidē nonācis aptuveni 200 grami eļļas.

Šajā gadījumā piesārņojuma apmēri nav vērtējami kā būtiski, ņemot vērā apjomu, veiktos pasākumus un vides pašattīrīšanās iespējas, kā arī nav saistāmi ar konstatēto zivju bojāeju.

Pašlaik bonas ir noņemtas, nodotas atbilstošam atkritumu apsaimniekotājam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu