ASV papildina sankciju sarakstu, nosaka sankcijas Kadirova ģimenei

LETA/BBC
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Čečenijas vadonis Ramzans Kadirovs
Čečenijas vadonis Ramzans Kadirovs Foto: STRINGER/REUTERS

ASV atjaunojušas Krievijas sankciju sarakstu, kas regulāri tiek papildināts kopš 24. februāra, sankcijas tagad vēršot pret 22 fiziskajām personām un vairākām tehnoloģiju kompānijām.

Tagad ASV sankcijas noteiktas Čečenija līdera Ramzana Kadirova ģimenei, Krievijas bērnu tiesībsardzei un baņķieriem.

Ar Krievijas maksājumu sistēmu "Mir" un Nacionālo Klīringa centru saistītie finansisti Vladimirs Komļevs, Viktors Židkovs, Edijs Astaņins un Andrejs Meļņikovs iekļauti sankciju sarakstā, jo palīdzējuši Krievijai apiet tai noteiktos ierobežojumus finanšu jomā.

Bērnu tiesībsardzei Marijai Ļvovai-Belovai noteiktas sankcijas par līdzdalību ukraiņu bērnu deportēšanā uz Krieviju.

ASV Finanšu ministrijas paziņojumā pausts, ka Ļvova-Belova, kas strādā tiešā Putina pakļautībā, ir pārraudzījusi "ukraiņu bērnu piespiedu adopciju krievu ģimenēs, ukraiņu bērnu tā dēvēto "patriotisko izglītošanu", likuma grozījumus Krievijas Federācijas pilsonības uzspiešanai ukraiņu bērniem un Krievijas spēku īstenoto apzinātu ukraiņu bērnu izņemšanu no ģimenēm".

Tāpat sankcijas noteiktas Galvenajai izlūkošanas pārvaldei un prezidenta Vladimira Putina galvenajam ekonomikas padomniekam Maksimam Oreškinam.

Sankcijām pakļauta Ramzana Kadirova ģimene - Medni, Fatima un Aminata Kadirovas (ASV Finanšu ministrijas mājaslapā katra no viņām dēvēta par "vienu no Kadirova sievām"). Sankcijām pakļautas arī Čečenijas līdera meitas Aišata, Tabarika un Karina.

Pats Kadirovs un viņa oficiālā sieva Medni ASV sankcijām pakļauti kopš 2020.gada decembra.

Neonacistiskās vienības "Rusič" komandieri Aleksejs Miļčakovs un Jans Petrovskis iekļauti sankciju sarakstā par "īpašu cietsirdību" kaujās Ukrainā Harkivas apgabalā.

Sankcijas noteiktas arī vairākām okupētās Krimas vidējā ranga amatpersonām, bet piecas Krievijas amatpersonas sarakstā iekļautas par atbalstu Ukrainas labības zagšanai.

Vienlaikus ASV Valsts departamenta sankcijas noteiktas 31 Krievijas uzņēmumam, kas darbojas kosmosa, datortehnoloģiju un tehnoloģiju nozarēs. ASV Tādējādi cenšas bloķēt Krievijas iespējas atjaunot un modernizēt armiju pēc lielajiem zaudējumiem Ukrainā.

Trīs no kompānijām ir saistītas ar kosmosa iekārtu, satelītu un kosmosa aizsardzības tehnikas ražošanu, bet citas nodarbojas ar pusvadītāju izstrādi, nanotehnoloģijām, kvantu datošanu un dzinēju tehnoloģiju attīstību.

Jaunās sankcijas paredz aizliegumu ieceļot ASV un aktīvu iesaldēšanu. ASV fiziskām un juridiskām personām, kā arī starptautiskajām bankām, kas strādā ASV, tiek aizliegta sadarbība ar sankcijām pakļautajām personām, praktiski slēdzot to pieeju starptautiskajiem finanšu tirgiem.

ASV Tirdzniecības un Finanšu ministrijas arī noteikušas aizliegumu eksportēt uz Krieviju un Baltkrieviju kvantu datošanas tehnoloģijas un ar to saistīto tehniku un programmatūru.

Krievijas finanšu sektorā sankcijas noteiktas "Mir" maksājumu sistēmas pārvaldītājam "National Card Payment System" (NSPK), nebanku kreditēšanas institūcijai "Nacionaļnij rasčjotnij depozitarij", Maskavas biržas pārvaldniekam - Nacionālajam Klīringa centram - un Noguldījumu apdrošināšanas aģentūrai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu