Eksperti prognozē, ka Eiropa veiksmīgi aizstās Krievijas gāzi. Gaidāms cenu kritums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Anton Zubchevskyi/Shutterstock

Eiropas Savienībai, visticamāk, veiksmīgi izdosies kļūt neatkarīgai no Krievijas gāzes, izvairoties no būtiskiem gāzes piegādes pārrāvumiem, raksta "The Guardian", atsaucoties uz "Goldman Sachs" analītiķiem. Turklāt jau šīs ziemas laikā gāzes cenas varētu mazināties. 

Nozīmīgākās ASV bankas analītiķi norāda, ka gāzes cena Eiropā jau šoziem varētu kristies uz pusi. Gāzes cenas pašlaik ir vidēji 215 eiro par megavatstundu, taču nākamā gada pirmā ceturkšņa beigās, ja ziema būs ar tipiskiem laikapstākļiem, gāzes cena var nokristies pat zem 100 eiro par megavatstundu.

Eiropas valstis pēdējo mēnešu laikā meklējušas iespējas, kā aizpildīt gāzes krātuves pirms ziemas iestāšanās. Tas darīts tādēļ, ka Krievijas gāzes kompānija "Gazprom" apturējusi gāzes piegādes caur "Nord Stream 1" gāzes vadu. Tas radījis lielu gāzes cenu kāpumu.

Septembra sākumā "Gazprom" uz nenoteiktu laiku apturēja gāzes piegādes Eiropai, aizbildinoties ar tehniskiem iemesliem un sankcijām, tikmēr politiskā līmenī, piemēram, Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka gāzes piegādes tiks atjaunotas brīdī, kad Eiropa atcels sankcijas pret Krieviju.

"Gāzes plūsmas samazināšana caur "Nord Stream 1" gāzes vadu faktiski atstāj Eiropu bez Krievijas gāzes. Kamēr mēs dzirdam jautājumus par to, kas notiks tālāk. Tā ir puzle, ko Eiropa pēdējā gada laikā ir centusies likt, un ir darījusi to veiksmīgi. Eiropai ir izdevies veiksmīgi aizpildīt lielākās gāzes krātuves," norāda "Goldman Sachs" analītiķi.

Tiek norādīts, ka līdz oktobra beigām vidējais gāzes krātuvju aizpildījums Eiropā varētu būt ap 90%, lai gan iepriekš Eiropas Savienības mērķis bija panākt 80% aizpildījumu līdz novembra sākumam. Tāpat valdības cer izveidot zināmu gāzes buferi, tādēļ uzņēmumiem un patērētājiem rekomendēts patērēt mazāk enerģijas.

"Goldman Sachs" prognozē, ka nākamā gada beigās gāzes krātuvju vidējam aizpildījumam vajadzētu būt lielākam nekā 20%. "Tas, mūsu skatījumā, radīs milzīgā pieprasījuma kritumu un mainīs noskaņojumu tirgū, jo būs apziņa, ka ir izdevies pārciest ziemu."

Otrdien nopludinātā dokumentā atklāts, ka Eiropas Savienība negrasās noteikt cenu griestus Krievijas gāzei, tā vietā tiks meklēti citi mehānismi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu