FOTO ⟩ Palestīniešu zemnieks Gazā atklāj senu un unikālu dārgumu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Pagājušā gada pavasarī kāds palestīniešu zemnieks stādīja olīvkoku, taču viņa lāpsta ietriecās cietā priekšmetā. Viņš piezvanīja savam dēlam, lai palīdz izrakt objektu, un trīs mēnešu laikā tas tika izdarīts. Izrādījās, ka tika izrakta grezna bizantiešu laikmeta mozaīka, kas, pēc ekspertu domām, ir viens no lielākajiem arheoloģiskajiem dārgumiem, kas jebkad atrasti Gazā, vēsta ārvalstu mediji.

Mozaīka tika atklāta tikai kilometra attālumā no Izraēlas robežas. "Šī ir visskaistākā Gazā atklātā mozaīka," sacīja arheologs Renē Elters.

Viņš stāsta, ka mozaīka datēta ar laiku no 5. līdz 7. gadsimtam. Elters arī piebilda, ka ir jāveic pienācīgi izrakumi, lai noteiktu, kad tieši tā tika izveidota.

Gazas josla, kas atrodas starp Izraēlu un Ēģipti, senatnē bija aktīvs tirdzniecības ceļš starp Ēģipti un Levantu. Piekrastes josla ir pilna ar seno civilizāciju liecībām.

Tomēr dārgumi reti tiek aizsargāti. Pēdējos gados dažas relikvijas tika sabojātas vai iznīcinātas dažādu projektu rezultātā. Arī Izraēlas un Ēģiptes blokāde, kas tika ieviesta pēc tam, kad "Hamas" kaujinieku grupējums 2007. gadā pārņēma Gazu, ir izpostījusi ekonomiku, atstājot maz resursu senlietu aizsardzībai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu