Spānijas un Francijas basketbolisti iekļūst EČ finālā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Spānijas basketbolisti Lorenso Brauns un Villijs Ernangomess
Spānijas basketbolisti Lorenso Brauns un Villijs Ernangomess Foto: FIBA.com

Spānijas vīriešu basketbola izlase piektdien iekļuva Eiropas čempionāta finālā, kurā svētdien Berlīnē cīnīsies ar Franciju.

Pusfināla duelī Spānija ar rezultātu 96:91 (27:24, 19:27, 19:20, 31:20) uzvarēja finālposma saimnieci Vāciju.

Trīskārtējai Eiropas čempionei Spānijai šis būs desmitais kontinenta meistarsacīkšu fināls vēsturē. Spānija ar Franciju tikās arī 2011.gada čempionāta finālā, kurā spāņi uzvarēja ar rezultātu 98:85.

Spānijas izlasē ar 29 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Lorenso Brauns, 16 punkti bija Villijam Ernangomesam, 13 punktus guva viņa brālis Huančo Ernangomess, seši punkti un sešas bumbas zem groziem bija Rūdijam Fernandesam, bet četri punkti, piecas atlēkušās bumbas, septiņas rezultatīvas piespēles un divi bloķēti metieni - Usmanam Garubam.

Vācijas izlasi no zaudējuma neglāba Denisa Šrēdera 30 gūtie punkti un astoņas rezultatīvas piespēles. Pa 15 punktiem guva Francs Vāgners un piecus tālmetienus iemetušais Andreass Obsts.

Lielāko daļu pirmā puslaika Spānijas basketbolisti uzbruka ar augstu precizitāti, kas vienubrīd ļāva iekrāt deviņu punktu pārsvaru. Vācieši otrajā ceturtdaļā veica iespaidīgu izrāvienu, kurā guva 14 punktus pēc kārtas, un pārņēma vadību, bet pēc pirmajām 20 minūtēm finālposma saimnieki bija vadībā ar piecu punktu pārsvaru (51:46).

Otrajā puslaikā pēc nospēlētām piecām minūtēm Alberto Diass ar trīspunktu gājienu palīdzēja Spānijai pārņemt vadību (56:55), bet trešās ceturtdaļas otrajā pusē vācieši ar vairākiem sekmīgiem uzbrukumiem atgriezās vadībā un ātri iekrāja savu lielāko pārsvaru mačā (71:61).

Pirms pamatlaika pēdējām desmit minūtēm abu komandu starpā bija seši punkti (71:65), bet spāņi ātri atspēlējās, Huančo Ernangomess ar "trejaci" panāca neizšķirtu (77:77). Vēlāk viņš ceturtdaļas vidū nodrošināja plus četrus punktus un turpinājumā trieca bumbu grozā no augšas (83:77).

Pamatlaika pēdējās minūtēs vāciešiem neizdevās apturēt Lorenso Braunu, Spānijai nosargājot vadību un svinot uzvaru.

Pirms tam Francijas basketbolisti ar rezultātu 95:54 (15:9, 19:9, 30:18, 31:18) pārspēja Poliju un svinēja graujošāko panākumu Eiropas čempionātu pusfinālos.

Francijas izlasē rezultatīvākais ar 22 punktiem bija Geršons Jabusele, seši punkti, desmit atlēkušās bumbas, piecas rezultatīvas piespēles un trīs bloķēti metieni bija Mustafa Folam, sešus punktus guva, sešas bumbas zem groziem izcīnīja un trīs metienus bloķēja Rūdijs Gobērs, bet desmit punktus guva Evans Furnjē un Elī Okobo.

Polijas izlasē pa deviņiem punktiem guva Entonijs Derels Sloters un Mihals Mihalaks.

Francijas valstsvienība šajā mačā realizēja 36 no 58 metieniem no spēles (62%), bet poļiem bija gandrīz divreiz sliktāka metienu realizācija (17/53 jeb 32%).

Francijas basketbolisti finālā spēlēs ceturto reizi vēsturē un lūkos atkārtot 2013.gada panākumu, kad kļuva par Eiropas čempioniem.

Eiropas čempionāta finālturnīra pirmajā posmā startēja 24 izlases, kas bija sadalītas četrās apakšgrupās. Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēlēs.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tika aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, izcīnot savu pirmo titulu vēsturē. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz svētdienai.

Nākamais Eiropas čempionāts notiks pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Šim finālturnīram bija jānotiek 2021.gadā, taču tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, gadu vēlāk pulcējas arī kontinenta spēcīgākie basketbolisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu