Infektoloģe skaidro, kāpēc ērču pārbaudei laboratorijās nav nekādas medicīniskas nozīmes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ērce uz rokas.
Ērce uz rokas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Cilvēki, kuriem piesūkusies ērce, var doties to laboratoriski pārbaudīt, tomēr Latvijas Infektologu un hepatologu asociācijas pārstāve Indra Zeltiņa atklāti saka – ērču pārbaudīšana ir tikai bizness. Cilvēki savam sirdsmieram, protams, var tērēties, bet labuma no šādām analīzēm neesot nekāda, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija".

Ērces spēj cilvēku inficēt ar trim dažādām slimībām – ērču encefalītu, Laimas boreliozi, kā arī mazāk zināmo erlihiozi, kas bīstama ne tikai cilvēkam, bet arī suņiem un mājlopiem.

"Galvenais ir nekrist panikā. Nevajadzētu šo ērci spaidīt, grozīt. Vēsu prātu paņemt kādu spirtu saturošu šķidrumu, ja tāds ir pieejams, vai cita rakstura dezinfekcijas līdzekli, kas mums visiem mājās rezervei nereti ir. Un apstrādāt šo vietu ar diegu vai pinceti, kas būtu labāk, ar rotējošām kustībām pašam šo ērci no sevis noņemt," raidījumam saka infektoloģe.

Cilvēki, kuriem ir piesūkusies ērce, lai atgūtu sirdsmieru, nes to laboratoriski pārbaudīt.

Ierasti liela daļa ērču pārbaudei nonāk Latvijas Infektoloģijas centrā, taču tās pieņem arī citās laboratorijās.

"Uzreiz norādīšu, ka tas nav slimošanas rādītājs pacientiem, tās ir inficētās ērces. Pat ja inficēta ērce piesūcas cilvēkam, nav teikts, ka viņš noteikti saslims,"

sacīja "E.Gulbja laboratorijas" projektu vadītāja Džineta Dimante, norādot – ja ērces piesūkšanās laiks ir salīdzinoši mazs un ērce ir pareizi noņemta, tad, visticamāk, cilvēks arī nesaslimst.

Savukārt infektoloģe Zeltiņa par ērču pārbaudīšanu raidījuam saka: "Es noteikti nevestu un nevienam to neiesaku. Tam nav nekādas nozīmes. Nav unikālu līdzekļu, kurus tad, ja mēs uzzinām, ka mums ir iekodusi slima ērce ar vīrusu vai baktēriju inficēta, ka mums būtu medikamenti, kurus mēs sadzertos, salietotos un varētu tikt vaļā no slimības, tālākas rīcības tam neseko. Tāpēc ērču pārbaudei no medicīniskā viedokļa nav lielas nozīmes. Faktiski nav nekādas nozīmes."

Visdrošākā metode, kā pārliecināties, vai ērce jūs inficējusi, ir uzmanīt savu veselības stāvokli.

Plašāk "4.studijas" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu