VIDEO ⟩ "Aiz priekškara": Vai nu Donbass būs Krievijas sastāvā, vai būs kodolkarš (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nelikumīgie pseidoreferendumi okupētajās Ukrainas teritorijās, mobilizācija un aizvien pieaugoši kodoldraudi, kas tiek pasniegti kā aizstāvēšanās pret Rietumu agresiju, - tādi bija galvenie Krievijas propagandas vēstījumi aizvadītajā nedēļā.

Kremļa ideologi kaismīgi aizstāvēja kodolieroču pielietošanu gadījumā, ja Krievijai draudēs iznīcība un sagrāve, bez jebkāda pamatojuma apvainojot ASV un Lielbritāniju, ka tās pirmās vēlas dot kodoltriecienu Krievijai. Tāpat tika aizstāvēts Krievijas prezidenta Putina lēmums par daļēju mobilizāciju, kas saskaņā ar ASV "Kara pētījumu institūta" (ISW) vērtējumu "de facto" ir vispārēja mobilizācija. Neiztrūkstošas bija ziņas par Ukrainas bruņoto spēku it kā pastrādātajiem noziegumiem pret civiliedzīvotājiem Doneckā, kam nav neviena pierādījuma, un nu jau pilnīgi atklāti tiek sludināts, ka mūsdienu Ukraina esot vienādojama ar hitlerisko Vāciju.

Krievija atgūstot "vēsturiskās" teritorijas

24. un 25.septembra ziņu un propagandas raidījumos plaši tika atspoguļota pretlikumīgo un starptautiski neatzīto referendumu norise Doneckas un Luhanskas tautas republikās, kā arī Zaporižjā un Hersonā. Kā jau ierasts, vietējie "kara korespondenti" rādīja ainas ar it kā Ukrainas armijas sagrautiem civilās infrastruktūras objektiem, neiztrūka arī stāstu par it kā veiktām civiliedzīvotāju spīdzināšanām, kam nav neviena neatkarīga pierādījuma. Līdz ar to propagandisti izdarīja, viņuprāt, loģisku secinājumu, ka referendumi un okupēto teritoriju pievienošana Krievijai ir vienīgais veids, kā pārtraukt turienes krievvalodīgo iedzīvotāju "genocīdu". Ar jaunu sparu tika klāstīti jau sen nodrāztie apgalvojumi par neonacistu uzkundzēšanos un Ukraina tika salīdzināta ar hitlerisko Vāciju. Jāatzīmē, ka dominējušais diskurss bija nevis par svešu teritoriju pievienošanu, bet Krievijas vēsturisko zemju atgūšanu, jo viss Donbass kādreiz bijis Jaunkrievijas sastāvā.

Propagandas raidījumu dalībnieki pat nekautrējās piesaukt kādreizējā Krievijas cara Aleksandra II teikto, ka visās zemēs, kur kādreiz ticis pacelts Krievijas karogs, tas nekad nevar tikt nolaists.

Zīmīgi, ka propagandists Solovjovs paziņoja, ka ir pienācis pēdējais laiks visu "vecenīti (starušku) Ukrainu atgriezt mājās - Krievijā", tādējādi paužot Krievijas šovinistisko uzskatu, ka Ukrainas valstiskums ir tikai pārpratums un patiesībā tā ir vēsturiska Krievijas teritorija.

To, ka šie referendumi ir inscenēti, nejauši apstiprināja arī raidījuma "60 minūtes" vadītāja Olga Skabejeva, kas vēl pirms to norises ar lielu pārliecību paziņoja, ka jau tuvākajā laikā Krievijas federācijai pievienosies četri jauni subjekti. Savukārt dažāda kalibra politologi centās pierādīt, ka referendumu norise okupētajās teritorijās pilnībā atbilst visiem starptautiskajiem standartiem un ir saskaņā ar ANO reglamentu, jo esot tautu pašnoteikšanās tiesību izpausme.

Vairums propagandistu gan uzsvēra, ka viņiem esot pilnīgi vienaldzīgi, vai starptautiskā sabiedrība atzīs referendumu rezultātus, jo Rietumi ir sevi diskreditējuši.

Propagandiste Margarita Simonjana pat nekautrējās kā pozitīvo piemēru piesaukt tādu starptautisko normu pārkāpumu kā Baltijas valstu aneksija 1940.gadā un paziņot, ka starptautiskās sabiedrības neatzītā Baltijas valstu okupācija nekādā mērā netraucēja tām atrasties PSRS sastāvā.

Ļoti nepārliecinoši izskatījās ainas no 25.septembrī Doneckā filmētiem sižetiem, kur vecas krievu sievietes pauda, cik ļoti vēlas dzīvot Krievijā, bet vispār netika atspoguļoti jaunu ukraiņu viedokļi. Līdz ar to nav pamata ticēt propagandistu teiktajam, ka referendumā Zaporižjā par pievienošanos Krievijai nobalsojuši 93% iedzīvotāju.

Lielgabalu gaļa Ukrainas zemes mēslojumam

Sākot no 21.septembra, kad tika izsludināta daļēja mobilizācija, tas nenoliedzami bija viens no centrālajiem vēstījumiem propagandas raidījumos. Tika pārraidīta Putina uzruna tautai, kurā vadonis apvainoja Rietumus vēlmē iznīcināt Krieviju un paziņoja, ka karots tiek nevis ar Ukrainu, bet NATO. Tāpat Putins uzsvēra, ka Krievijas valstij nav tiesību pamest likteņa varā savus tautiešus Donbasā un citur Ukrainā, minot, ka ukraiņi atbrīvotajā Harkivā pastrādājot zvērības pret civiliedzīvotājiem. Tieši tādēļ esot izsludināta daļēja mobilizācija, tai pakļaujot armijas rezervistus, kas dienējuši un kuriem ir kāda militāra specialitāte. Daļējai mobilizācijai būšot pakļauti 300 000 iesaucamo. Tiesa, kā ziņo Krievijas opozīcija un neatkarīgi Rietumu analītiķi, mobilizācija patiesībā ir vispārēja un tiek attiecināta uz visiem vīriešiem attiecīgajā vecumā.

Attiecībā uz mobilizāciju Krievijas propagandisti cits par citu skaļāk sauc, ka tas ir bijis nepieciešams lēmums, to pamatojot nevis ar tā saukto īpašo operāciju Ukrainā, bet gan ar Tēvijas karu pret NATO, kas grib iznīcināt Krieviju.

Tikmēr NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, tāpat kā starptautiskās žurnālistiskās pētniecības centra "Bellingcat" vadošais militārais eksperts Hristo Grozevs, jau pauduši, ka mobilizācija kara gaitā tikpat kā neko nemainīs. Krievija iegūs lielāku skaitu karaspēka vienību, kas būs slikti ekipētas un vāji motivētas, līdz ar to varēs kalpot tikai kā lielgabalu gaļa un praktiska pienesuma tām nebūs. Grozevs arī norāda, ka pašreizējai iesaukšanas sistēmai trūkst kapacitātes šo procesu novadīt un īstenot, līdz ar to mobilizācija varētu izgāzties, iesauktajiem līdz frontei pat netiekot. Līdzīgi secinājumi ir arī Sārtam. Savukārt Krievijas opozicionārie masu mediji, piemēram, portāls "Meduza", ziņo, ka iesauktajiem jau pašlaik trūkst ekipējuma un daļai izdalīti sarūsējuši un nederīgi automāti.

Interesanti, ka Krievijas propagandisti izvēlas vispār nepieminēt un noklusēt valsts lielākajās pilsētās notikušos protestus pret mobilizāciju un atsevišķu kara komisariāta telpu aizdedzināšanu.

Tāpat par to, ka Krieviju masveidā vēlas pamest vīrieši iesaucamā vecumā, ka ir milzīgas rindas pie sauszemes robežām un lidostās, tikpat kā ziņots netiek. Izņēmums ir Solovjovs, kas to iztēlo kā atsevišķu varavīksnes krāsu nodevēju bēgšanu, par kuru vispār nav jāuztraucas, jo tie esot tikai daži indivīdi. Līdz ar to propagandas raidījumu skatītājiem tiek radīts iespaids, ka nekādu protestu un liela mēroga izvairīšanās no mobilizācijas nav, kas neatbilst patiesībai. Tā, piemēram, Dagestānā Krievijas dienvidos protestos pret mobilizāciju aizturēti vismaz 100 cilvēki, ziņo tīmekļa projekts "OVD Info", kas apkopo informāciju par varasiestāžu represijām. Savukārt Krievijā ietilpstošajā Burjatijas republikā fonds "Brīvā Burjatija" no mobilizācijas bēgošajiem organizē evakuācijas autobusus uz kaimiņos esošo Mongoliju. Vērienīgi protesti pret mobilizāciju notikuši arī Maskavā, Sanktpēterburgā, Novosibirskā un citās lielajās pilsētās.

Šādas ziņas propagandas raidījumos velti meklēt, tā vietā plaši tiek atspoguļots, cik liels ir brīvprātīgo karot gribētāju skaits Čečenijā.

Tajā pašā laikā raidījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" par pašu mobilizācijas norisi tiek runāts ļoti kritiski un izskan aicinājumi Aizsardzības ministrijai "patīrīt" savas rindas. Proti, propagandisti neapšauba mobilizācijas nepieciešamību un Putina lēmuma pareizību. Tajā pašā laikā Simonjana un Solovjovs sašutuši stāsta par reģionu kara komisariātu darbinieku patvaļu un teju sabotāžu, iesaukšanai pakļaujot studentus, mūziķus utt.

Simonjana pauž neizpratni, kā tā var būt, ka no viņas paziņu lokā esošajiem kaujiniekiem, kam ir Sīrijas un Čečenijas karu pieredze, pavēstes neesot saņēmis neviens, bet tā vietā iesaucot frizierus un pavārus, no kuriem nekādas jēgas nebūšot.

Propagandiste arī aicina viņai ziņot par visām nelikumībām iesaukšanas gaitā un visiem nepamatoti iesauktajiem. Savukārt Solovjovs trakoja par to, ka daļai jauniesaukto izdalīti sarūsējuši ieroči un aicināja visus šādus komandierus nodot kara tribunālam. Līdz ar to, nekādi neapšaubot Putina viedumu, augstos toņos tiek runāts par to, cik nepareizi vietējo kara komisariātu darbības dēļ notiek pats mobilizācijas process.

Aizstāvēsies ar kodolieročiem

Vai nu Donbass būs Krievijas sastāvā un neviens to neaiztiks, vai arī notiks kodolkarš, saviem skatītājiem skaidroja Simonjana, uzsverot, ka Krievijai neesot citas izejas. Arī citi propagandas raidījumu dalībnieki visi kā viens uzsvēra, ka kodolkara draudus izsaka un uzkurina Rietumi, un Krievija kodolieročus pielietos, tikai aizstāvoties. Jānorāda, ka arī Putins savā uzrunā tautai uzsvēra, ka Krievija savas suverenitātes un teritoriālās nedalāmības aizstāvībai ir gatava izlietot visus iespējamos līdzekļus, tostarp kodolieročus, uzsverot, ka "tas nav blefs".

Klausoties, kā propagandisti tracina sabiedrību, stāstot, ka kodolkaru patiesībā grib Rietumi un nepatiesi un bez jebkāda pamatojuma apgalvojot, ka ASV vēl pirms 24.februāra esot gatavojusi kodoltriecienu pa Krievijas federāciju, tā vien šķiet, ka cilvēki tiek gatavoti "preventīvam" kodoltriecienam, kuru izdarīs Krievija. Krievijas militārais eksperts Igors Korotčenko uzsvēra, ka, ja kāda Rietumvalsts izvēlēsies veikt raķešu triecienu pa kādu no Krievijas jūras spēku bāzēm, no Krievijas puses tūdaļ sekos simetriska atbilde.

Tajā pašā laikā Sārts uzsver, ka Krievija, lai arī pastiprināti nodarbojas ar kodolšantāžu, tomēr kodolieročus nepielietos, jo nav pašnāvniece.

Jānorāda, ka Vašingtona privātās sarunās brīdinājusi Krieviju par katastrofālām sekām, ja pret Ukrainu tiks pielietoti kodolieroči, atzinušas augsta ranga ASV amatpersonas. "Publiski, kā arī privāti esam krieviem nepārprotami likuši saprast, ka ir jāizbeidz bezatbildīgi pļāpāt par kodolieročiem," televīzijas kanāla "CBS News" programmā "60 Minutes" norādīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

MAF logo
MAF logo Foto: MAF

​Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2022

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu