VIDEO ⟩ Protestētāji un govis iziet Indijas ielās, lai panāktu valdības atbalstu cīņā ar nāvējošu slimību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter"

Tūkstošiem govju Indijā mirst no nāvējošas slimības. Indijas Gudžaratas štata amatpersonām nācās izvairīties no govīm un mēslu kaudzēm pēc tam, kad viņu aprūpētāji no patversmēm izlaida tūkstošiem liellopu un izveda tos uz galvenajām ielām pie svarīgu valdības iestāžu birojiem, vēsta medijs "Vice".

Internetā izplatījušies daudzi video, kuros uz Gudžaratas štata ielām redzamas govis. Vienā no video vērojams, kā policisti cenšas kontrolēt milzīgu govju ganāmpulku, kas iebrūk valdības iestādē. Citā video redzams, kā govis "atpūšas" valdības birojā.

Pēdējo dienu laikā subsidētās bezpeļņas organizācijas, kas pārvalda gandrīz 1750 liellopu patversmes, protestē pret to, ka valdība nesniedz palīdzību, lai glābtu govis no nāvējošās gļotsēņu slimības. Šo infekciju izraisa vīruss, kuru pārnēsā ar asinīm barojušies kukaiņi.

Taču, tā kā Gudžaratā gandrīz 170 000 govju inficējās un 6000 govju no tām nomira, aprūpētāji kā pēdējo līdzekli izmanto "govju protestus" sabiedriskās vietās un valdības ēkās.

"Mēs jau kopš jūlija protestējam pret šo nāvējošo slimības uzliesmojumu. Mēs zaudējām tūkstošiem [govju], jo valdība mums atteicās palīdzēt. Tāpēc mēs izvedām visas govis no mūsu patversmēm," portālam "Vice" pastāstīja Gudžaratas Banaskantas apgabala 180 govju patversmju federācijas mediju koordinators Džagdišs Solanki (Jagdish Solanki).

Gudžarata ir viens no slimības uzliesmojuma epicentriem. "Policisti mēģināja mūs apturēt un nosūtīt atpakaļ mūsu govis, bet mēs atgriezīsimies kopā ar tām arī rīt."

Videoierakstos, ar kuriem dalījās Solanki, redzams, kā aprūpētāji ved govis uz lielceļiem, izkaisot barību. Solanki piebilda, ka simtiem aprūpētāju ne tikai atveduši govis, bet arī noskuvuši galvas un plāno boikotēt gaidāmās valsts vēlēšanas. Daži protestētāji ierodas arī ar govju mēsliem, lai tos izmestu pie valdības iestādēm.

Indijā, kur hinduistu vairākums govis uzskata par svētām, uz spēles ir likts daudz. Astoņpadsmit štatos ir spēkā stingrs liellopu gaļas aizliegums, ko īsteno policija un par kura neievērošanu draud lielas soda naudas un cietumsods līdz pat septiņiem gadiem.

Hinduistu kaujinieku grupējumi ir arī nošāvuši minoritāšu pārstāvjus tikai aizdomu dēļ par liellopu gaļas ēšanu. Tā kā daudzviet ir aizliegts nokaut govis, dzīvniekiem ir atļauts vairoties un nodzīvot savas dienas bezpeļņas govju patversmēs. Slimības uzliesmojums šajā gadījumā var izraisīt katastrofālas sekas. Saskaņā ar valdības aplēsēm šogad visā valstī ir nomirušas 57 000 ar slimību inficētu govju.

Indijā valdošā "Bharatiya Janata" partija, kas pārstāv hinduistu nacionālistu ideoloģiju, subsidē govju aprūpi. Kopš 2017. gada valdība ir iztērējusi gandrīz 157 miljonus eiro, lai izveidotu patversmes pamestiem liellopiem.

Gudžaratas štatā govju un citu dzīvnieku patversmju uzturēšanai šogad tika piešķirti aptuveni 63 miljoni eiro. Solanki ir starp desmitiem tūkstošu protestētāju štatā, kurā valdībai tiek pieprasīts nodrošināt finansiālo palīdzību no šī budžeta.

"Valdība par šo budžetu paziņoja šī gada martā, bet aizvien kavēja finansiālās palīdzības nodrošināšanu," sacīja Solanki. "Nesen mēs uzzinājām, ka viņi pat nav izstrādājuši noteikumus, lai īstenotu finansējuma piešķiršau. Mēs katru dienu zaudējam tūkstošiem govju. Mēs esam gatavi turpināt savu protestu, līdz mūsu prasības tiks izpildītas."

Lai gan pēdējās dienās par govju spridzināšanu aizturēti vairāk nekā 70 cilvēku, tūkstošiem cilvēku mērķis ir turpināt protestu arī tad, kad Gudžartas štatu 29. un 30. septembrī apmeklēs premjerministrs Narendra Modi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu