CVK vadītāja prognozē vēl zemāku vēlētāju aktivitāti nekā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šajā nedēļas nogalē gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varētu būt vēl zemāka vēlētāju aktivitāte nekā iepriekšējās vēlēšanās, intervijā laikrakstam "Diena" atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

"Skatoties pēdējo aptauju rezultātus, man ir sajūta, ka aktivitāte šajās vēlēšanās būs zemāka nekā pirms četriem gadiem, kad vēlēšanās piedalījās 54% no balsstiesīgajiem. Ja [šajās vēlēšanās] būs tikpat, mēs būsim ļoti priecīgi," sacījusi Bērziņa.

Bērziņa neredzot socioloģiskajās aptaujās nekādas tendences, ka cilvēki izrādītu vēlmi noteikti piedalīties vēlēšanās. "Protams, socioloģisko aptauju dati neatbilst realitātei, tomēr var salīdzināt šādu aptauju datus pirms četriem gadiem un tagad - tendences ir krītošas, un pieņemu, ka tas atspoguļosies arī reālajos rezultātos.

Es tomēr esmu skeptiska, ka aktivitāte būs laba," piebildusi CVK vadītāja.

Kā ziņots, pirms četriem gadiem notikušajās 13. Saeimas vēlēšanās nobalsoja 54,5% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu, un tās bija vismazāk apmeklētās vēlēšanas atjaunotās Latvijas vēsturē.

Lielākā vēlētāju aktivitāte bija 5. Saeimas vēlēšanās, kad nobalsoja 89,9% balsstiesīgo, un turpmāk tā arvien samazinājusies. 6. Saeimas vēlēšanās 1995. gadā piedalījās 955 392 jeb 71,9% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu, bet 7. Saeimas vēlēšanās piedalījās 71,89% balsstiesīgo. 8. Saeimas vēlēšanās 2002.gadā piedalījās 71,51% vēlētāju, 9. Saeimas vēlēšanās - 60,98%, 10. Saeimas vēlēšanās - 63,12%, 11. Saeimas vēlēšanās - 59,45%, bet 12. Saeimas vēlēšanās - vairs tikai 58,85% no visiem balsstiesīgajiem.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu