Kādus grūti aizsniedzamus rekordus F-1 čempions Makss Verstapens šogad vēl var "nolauzt"?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Makss Verstapens.
Makss Verstapens. Foto: Reuters/ScanPix

Šajā sezonā cīņa par Pirmās formulas (F-1) pilotu čempionāta uzvarētāju jau ilgāku laiku ir tikai matemātiska. Realitātē "Red Bull" pilots Makss Verstapens titulu jau ir nodrošinājis, tomēr triumfu čempionātā viņš vēl var papildināt ar vairākiem pārspētiem rekordiem.

Leģendārais F-1 pilots Mihaels Šūmahers reiz teica: "Rekordi ir domāti, lai tos lauztu."

Toreiz viņš runāja tieši par sev uzvarēto sacīkšu rekordu (91 uzvara), kas šķita nepārspējams. Un tomēr 2021. gada sezonā to gāza britu zvaigzne Luiss Hamiltons. Arī zemāk minētie rekordi to uzstādīšanas brīdī šķita grūti pārspējami, tomēr Maksam Verstapenam atlikušajā sezonā piecas vēsturiskas atzīmes vēl var izdoties pārspēt.

Protams, nevar aizmirst, ka, laikam ejot uz priekšu, sezonā tiek aizvadīts vairāk sacīkšu. Tomēr vairums tālāk minēto rekordu tika uzstādīti tā sauktajā turbo-hibrīdu ērā (2014.-2021. gads), kurā, sākot ar 2016. gadu, tika aizvadītas vairāk nekā 20 sacīkstes. Savukārt 2020. gadā sezona bija īsāka (17 sacīkstes) Covid-19 pandēmijas dēļ.

Tāpat gadu gaitā ir mainījusies arī punktu sistēma. Ja vēl šā gadsimta sākumā par pirmo vietu pienācās 10 punkti, par otro - seši, bet trešajā vietā finišējušam pilotam bija jāsamierinās tikai ar četriem punktiem, tad tagad par pirmajām trim vietām pienākas attiecīgi 25, 18 un 15 punkti, kā arī iespēja dabūt papildu punktu par ātrāko apli. Tāpat papildu punktus var izcīnīt sprinta sacīkstēs.

"Procentu rekordiem" (piemēram, visaugstākais izcīnītais punktu skaits no sezonā pieejamiem punktiem) vēstures grāmatā ir atsevišķas ailes. Šoreiz runa būs tikai par "cietajiem" rekordiem.

Kurus piecus rekordus Makss Verstapens šosezon vēl var paspēt privatizēt, un cik grūti viņam to būs izdarīt?

Visvairāk punktu vienā sezonā - 413

Rekorda īpašnieks: Luiss Hamiltons

Gads: 2019.

Sarežģītība: Zema

2018. un 2019. gada sezonās piloti aizvadīja pa 21 sacīkstei. Šajos divos gados čempionātā triumfēja "Mercedes" zvaigzne Luiss Hamiltons, abās sezonās sasniedzot 400 izcīnīto punktu atzīmi. Bet izcīnīto punktu rekordu viņš uzstādīja tieši 2019. gadā.

Verstapena kontā sešas sacīkstes pirms sezonas beigām ir 335 punkti. Lai gāztu Hamiltona rekordu, nīderlandietim atlikušajās sešās sacīkstēs ir jāizcīna 79 punkti jeb 13,1 punkts sacīkstēs. Tas nozīmē, ka Verstapens katru no atlikušajām sacīkstēm var finišēt tikai trešajā vietā un viņš Hamiltona rekordu gāztu ar 11 punktu rezervi. Un tas ir, neskaitot Brazīlijā gaidāmās sprinta sacīkstes, kurās pieejami vēl astoņi punkti.

Ņemot vērā, ka Verstapens sacīkstēs, kurās viņš ir sasniedzis rūtaino karogu, zemāk par otro vietu ir finišējis tikai divas reizes, diezgan droši var apgalvot, ka šis Hamiltona rekords sezonas izskaņā kritīs. Protams, nevar izslēgt tehniskus sarežģījumus ar Verstapena formulu, bet arī šīs problēmas nīderlandieti nav piemeklējušas jau kopš 3. jūlija Lielbritānijas GP.

Luiss Hamiltons
Luiss Hamiltons Foto: Reuters/ScanPix

Uzvaru skaits vienā sezonā - 13

Rekorda īpašnieki: Mihaels Šūmahers un Sebastians Fetels

Gadi: 2004. un 2013.

Sarežģītība: Zema

Šeit arī jāatzīmē, ka Šūmahers 13 uzvaras izcīnīja 2004. gadā, kad sezonā tika aizvadītas vien 18 sacīkstes. Deviņus gadus vēlāk Sebastians Fetels šo uzvaru skaitu atkārtoja 19 sacīkšu sezonā. Bet vēl pēc deviņiem gadiem ļoti tuvu rekorda pārspēšanai ir arī Verstapens.

Nīderlandietis šosezon ir izcīnījis jau 11 uzvaras. Ņemot vērā, ka viņš šobrīd ir izcīnījis jau piecus panākumus pēc kārtas, kā arī uzvarējis 11 no 16 sacīkstēm kopumā, trīs vizītes uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena atlikušajās sešās sacīkstēs šķiet pavisam reāli sasniedzamas.

Pie tam, ja Verstapens uzvarēs piecas no atlikušajām sacīkstēm, viņš varēs lepoties arī ar augstāko uzvarēto sacīkšu procentu vienas sezonas ietvaros - 72,7% pret Šūmahera 72,2%.

Sebastians Fetels un Mihaels Šūmahers
Sebastians Fetels un Mihaels Šūmahers Foto: AP/Scanpix

Visvairāk goda pjedestālu vienā sezonā - 18

Rekorda īpašnieks: Makss Verstapens

Gads: 2022.

Sarežģītība: Vidēja

Līdzīgi kā lielākajā daļā šīs sezonas, Makss Verstapens šajā kategorijā cīnās pats ar sevi. Pamats nīderlandieša nesatricināmi stabilajam sniegumam meklējams jau aizvadītajā sezonā, kad viņš gāza Mihaela Šūmahera 2002. gada rekordu. Toreiz vācietis uz goda pjedestāla finišēja visās 17 sacīkstēs.

Lai gāztu sev piederošo rekordu, Verstapenam uz goda pjedestāla jākāpj visās atlikušajās sacīkstēs. Tas, protams, ir izdarāms, bet viens tehnikas misēklis, un Verstapens sava rekorda medīšanu var atlikt uz nākamo sezonu. Tiesa, no pēdējām 40 sacīkstēm, kurās nīderlandietis ir sasniedzis rūtaino karogu, viņš uz goda pjedestāla nav kāpis tikai trīs reizes.

Uzvara sezonā ar lielāko punktu starpību - 155

Rekorda īpašnieks: Sebastians Fetels

Gads: 2013.

Sarežģītība: Vidēja

Sebastiana Fetela sniegums 2013. gada sezonā, iespējams, ir pats dominējošākais F-1 vēsturē. Starp 2013. gada sezonu un šo čempionātu var vilkt paralēles. Toreiz sezonas pirmajās sešās sacīkstēs uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa četri dažādi piloti, bet pēc vasaras pārtraukuma Fetels bija neapturams.

Arī šogad sezonas ievadā šķita, ka par "Red Bull" duelī ar "Ferrari" nebūs favorīti, bet "Ferrari" traģikomisku stratēģijas lēmumu, pilotu kļūdu un tehnisko ķibeļu rezultātā jau pirms vasaras pārtraukuma bija skaidrs, ka šis ir tituls, kuru "buļļiem" un Maksam ir nevis jāizcīna, bet jānosargā.

Verstapenam, lai viņš pārspētu sava priekšgājēja rekordu, atlikušajās sešās sacīkstēs pārsvars ir jāpalielina vēl par 40 punktiem. Tas nozīmē, ka viņam Leklēru katrā no atlikušajām sacīkstēm ir "jāapspēlē" par vidēji septiņiem punktiem, kas ir starpība starp pirmo un otro vietu. Uzdevums nav neizpildāms, tomēr tas nav arī no vienkāršākajiem.

Visvairāk uzvaru pēc kārtas - 9

Rekorda īpašnieks: Sebastians Fetels

Gads: 2013.

Sarežģītība: Augsta

Paturpinot par Sebastiana Fetela dominējošo sniegumu 2013. gadā... Kārtējais rekords, kuru vācietim izdevās izcīnīt sezonā, kurā viņš tika pie savas karjeras pēdējā čempiona titula.

Un šis ir rekords, kura gāšana (protams, diskutabli), bet varētu būt vēl lielāks sasniegums nekā čempiona titula izcīnīšana šosezon. Verstapens šobrīd ir uzvarējis jau piecas sacīkstes pēc kārtas, kas jau šķiet daudz, bet viņš ir tikai pusceļā, lai gāztu savas komandas leģendai piederošo rekordu.

Verstapena uzvaru gājiens potenciāli var aprauties jau šajā nedēļas nogalē, kad F-1 viesosies ar lēniem līkumiem bagātajā Singapūras trasē, kur "Red Bull" spēks jeb garas taisnes ir deficīts.

Visā F-1 vēsturē tikai septiņiem vīriem (neskaitot pašu Verstapenu) vienas sezonas laikā ir izdevies izcīnīt piecas vai vairāk uzvaras pēc kārtas. Šie piloti ir: Luiss Hamiltons (2014. un 2020. gads), Naidžels Mansels (1992. gads), Džims Klarks (1965. gads), Džeks Brabhems (1960. gads), Alberto Askari (1952. gads), Mihaels Šūmahers (2004. gads) un Sebastians Fetels (2013. gads).

Jāatzīmē, ka septiņas sacīkstes pēc kārtas divu sezonu ietvaros izcīnīja arī Niko Rosbergs, kurš triumfēja 2015. gada pēdējās trīs sacīkstēs, kā arī 2016. gada pirmajos četros "Grand Prix". Pie septiņām uzvarām pēc kārtas tika arī jau pieminētais Askari, kurš 1952. gadā iekrātos sešus panākumus pēc kārtas papildināja ar uzvaru 1953. gada pirmajās sacīkstēs.

Šo rekordu, kā jau minēts, Verstapenam pārspēt vai pat atkārtot būs smagi. Bet, kā liecina statistika, 25 gadus vecais pilots jau šobrīd ir ļoti tuvu, lai aizvadītu vienu no lieliskākajām sezonām visā F-1 vēsturē.

Foto: SIPA/Scanpix
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu