Oktobrī audzēkņi skolās sāks saņemt bezmaksas pienu, augļus un dārzeņus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sharomka/Shutterstock

No 3. oktobra Latvijas bērni un jaunieši izglītības iestādēs, līdzīgi kā iepriekšējos mācību gados, trīs reizes nedēļā saņems bez maksas svaigus augļus, dārzeņus, kā arī pasterizētu pienu bez piedevām, informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Bezmaksas pienu, augļus un dārzeņus saņem bērni pirmsskolas izglītības iestādēs un pamatskolas klasēs. Izdales periods sāksies 3. oktobrī un ilgs līdz 31. maijam pirmajai līdz devītajai klasei un līdz 31. jūlijam - pirmsskolās.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards uzsver, ka, neskatoties uz būtiski pieaugušajām pārtikas ražošanas resursu un izejvielu izmaksām, arī šogad bērni bērnudārzos un jaunieši skolās saņems bezmaksas svaigus augļus un dārzeņus, kā arī pienu.

"Tas šobrīd ir īpaši svarīgi, ņemot vērā dramatiski pieaugušos mājsaimniecību izdevumus gan par pārtiku, gan energoresursiem, un tendenci mājsaimniecībām samazināt izdevumus, primāri mēģinot ietaupīt uz pārtikas produktiem un to kvalitāti."

Tāpat ZM informē, ka, lai nodrošinātu, ka arī šajā mācību gadā Latvijas bērni un jaunieši varētu saņemt bezmaksas pienu, augļus (ābolus, bumbierus, dzērvenes) un dārzeņus (burkānus, kāļus, kolrābjus, kāpostus, ķirbjus) vai šo produktu asortus, palielinātas produktu izdalei piemērojamās atbalsta likmes 2022./2023. mācību gadam.

Piena izdalei atbalsts palielināts vidēji par 17%, bet augļiem un dārzeņiem - vidēji par 42%.

Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) datiem, atbalsta programmā 2021./2022. mācību gadā izglītības iestādēs bezmaksas 968 tonnas augļu un dārzeņu kopā saņēma 255 360 audzēkņi, bet 2069 tonnas pienu - 246 733 audzēkņi.

Programmā pagājušajā mācību gadā iesaistījās 1304 izglītības iestādes, no kurām augļus un dārzeņus izdalīja 1234, bet pienu - 1181 iestāde.

Tāpat ZM informē, ka pavisam Eiropas Savienības (ES) finansētajās produktu izdales atbalsta programmās skolām Latvijā līdz 2022.gadam izdalīts vairāk nekā 42,6 tūkstoši tonnu piena un tā produktu (kopš 2004. gada) un vairāk nekā 9,8 tūkstoši tonnu augļu un dārzeņu (kopš 2010. gada), un izdalīto produktu kopējā vērtība sasniedz 43,88 miljonus eiro, ko veido valsts un ES finansējums.

Plašāka informācija pieejama tīmekļvietnē "www.piensaugliskolai.lv".

Jau ziņots, ka valdība 6. septembrī atbalstīja ZM priekšlikumu palielināt atbalsta likmes bezmaksas augļu, dārzeņu un piena piegādei Latvijas izglītības iestādēs.

Pienam līdz 250 mililitriem iepakojumā atbalsta likmi palielināja līdz 1,28 eiro litrā, bioloģiskam pienam - 1,30 eiro litrā. Nefasētiem augļiem likmi palielināja līdz 0,16 eiro par porciju, bioloģiskiem nefasētiem augļiem - līdz 0,18 eiro par porciju, savukārt nefasētiem dārzeņiem atbalsta likmi palielināja līdz 0,11 eiro par porciju, bet bioloģiskiem nefasētiem dārzeņiem - līdz 0,13 eiro par porciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu