Gandrīz puse vecāku neseko līdzi savu skolas vecuma bērnu tēriņiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Katy Spichal/Shutterstock

Latvijā 47% skolēnu vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem vecāku neseko līdzi tam, kā bērns izmanto savu naudu un kādus pirkumus veic, aptaujā noskaidrojusi "SEB banka".

Vienlaikus 29% skolēnu vecāku reti vai gandrīz nekad nepārrunā ar bērniem finanšu, naudas izmantošanas un budžeta plānošanas jautājumus, kamēr 9% vecāku sarunas ar bērnu par finanšu jautājumiem ir ikdienas tēma un viņi kopā apspriež naudas tērēšanu un budžeta plānošanu. Visaktīvākie bērnu finanšu pratības veicināšanā ir vecāki vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem.

Savukārt 44% respondentu norādījuši, ka viņu bērnam nav bankas konta un maksājumu kartes.

Iemesli tam ir dažādi. Visbiežāk (41%) vecāki domā, ka viņu bērns ir pārāk mazs, lai lietotu karti, savukārt 37% norāda, ka ģimenē biežāk tiek izmantota skaidra nauda un bērnam privātiem tēriņiem ērtāk ir dot tieši skaidras naudas finanšu līdzekļus.

Vēl 11% vecāku nav atvēruši bērnam bankas kontu un maksājumu karti, jo uzskata, ka dot maksājumu karti bērnam nav droši, savukārt 9% aptaujāto nav iedomājušies, ka bērnam iespējams atvērt bankas kontu un noformēt maksājumu karti.

Tāpat 17% vecāku atzīst, ka viņu bērnam trūkst finanšu pratības un tieši tādēļ viņam netiek atvērts bankas konts un noformēta maksājumu karte.

Savukārt 55% aptaujāto vecāku atzīst, ka viņu skolas vecuma bērnam ir savs bankas konts un maksājumu karte, kā arī vairāk nekā puse vecāku jeb 52% reguāri izrunā ar saviem bērniem to, kā bērni izmanto savu kabatas naudu.

Iedzīvotāju aptauju pēc "SEB bankas" pasūtījuma 2022. gada augustā veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 1016 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kuriem ir bērni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu