VID korupcijas skandāls: Jaunzeme neesot ļāvusi atstādināt vai rotēt uz citu amatu vairākus darbiniekus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.
Atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ieva Jaunzeme, kura nu jau tikusi atstādināta no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amata, šovasar nav ļāvusi atlaist vai rotēt uz citu amatu VID darbiniekus, pret kuriem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesus, intervijā laikrakstam "Diena" apgalvojis atstādinātais VID Nodokļu un muitas policijas vadītājs Kaspars Podiņš.

Viņš min, ka par VID Nodokļu un muitas policijas darbinieku - izmeklēšanas nodaļas vadītāja Intara Štālberga un izmeklētāja Valta Grundmaņa - pretlikumīgi sākto kriminālprocesu par uzņēmēja Andra Ramoliņa biznesu uzzinājis tikai jūlija sākumā prokuratūrā.

Podiņš esot Jaunzemei norādījis, ka nepamatoti sākts kriminālprocess pret vienu no lielākajiem nodokļu maksātājiem, bet nekāda Jaunzemes rīcība nav sekojusi. Arī kad ticis saņemts prokurora iesniegums, nekāda Jaunzemes reakcija nesekoja.

Podiņš intervijā stāsta, ka 13. jūlijā viņš un viņa vietniece tika uzaicināti pie Jaunzemes atskaitīties par šo situāciju. Podiņš esot norādījis uz situācijas nopietnību, atgādinot, ka jau iepriekš ir bijis līdzīgs gadījums, un lūdzis abas personas - Grundmani un Štālbergu - uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādināt no darba pienākumu pildīšanas. Savukārt Jaunzeme esot pateikusi, ka par iekšējo noteikumu pārkāpšanu neviena persona atstādināta netiks. Tāpat Podiņš min, ka viņš esot vēlreiz norādījis, ka iepriekš jau ir bijis līdzīgs gadījums, kam sekoja plašas rotācijas, un lūdzis abas personas rotēt, uz to arī saņemot negatīvu atbildi no Jaunzemes.

Podiņš esot Jaunzemei paskaidrojis, ka būs prokurora iesniegums par šo situāciju, bet arī tas Jaunzemes viedokli nav mainījis. Jau 21. jūlijā bija prokurora iesniegums, kas bija personīgi adresēts Jaunzemei, tajā bija norādīti visi pārkāpumi, bija norādīts, ka ir notikusi dokumentu falsifikācija. Podiņš uzsver, ka, neskatoties uz to, no Jaunzemes puses nesekoja nekāda rīcība par šo personu atstādināšanu vai rotēšanu, viņiem ļāva strādāt vēl pusotru mēnesi.

Podiņš intervijā pauž viedokli, ka gadījumā, ja personas būtu atstādinātas jau pēc viņa vizītes pie Jaunzemes 13.jūlijā, vai vismaz pēc prokurora iesnieguma 21. jūlijā, iespējams, šis noziegums nebūtu noticis. Tomēr, uzsver Podiņš, Grundmanis un Štālbergs neierobežoti turpināja strādāt, līdz, tikai pateicoties KNAB kratīšanām, VID uzzināja, ka šī kriminālprocesa sākšanas apstākļi tiek izmeklēti paralēli arī korupcijas lietā par 100 000 eiro kukuļa izspiešanu no cietušā uzņēmēja.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka kukuļa izspiešanas lietā no kokrūpnieka, "Stiga RM" īpašnieka Ramoliņa varētu būt iesaistīti četri VID darbinieki.

Tika apcietināts VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Pirmās izmeklēšanas nodaļas vadītājs Štālbergs. Tāpat apcietinājumā saistībā ar kukuļņemšanas lietu nonāca VID darbiniece Inita Lūre un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica kratīšanas VID darbinieka Jāņa Akmentiņa mājās. Lietā iesaistīts arī Grundmanis, kurš, pēc VID publiskotās informācijas, ir Štālberga vadītās nodaļas vecākais izmeklētājs.

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, "Nekā personīga" ziņo, ka viens no šīs grupas dalībniekiem bija Lūres dzīvesbiedrs un kratīšanas notika arī pie viņiem mājās. Kopš šiem notikumiem Lūre bija atstādināta no amata, bet darba attiecības ar VID pārtrauca gandrīz pusgadu vēlāk, īsi pirms aresta šogad augustā. Neesot darbā, Lūrei nebija iespēju pašai sākt kriminālprocesu pret Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem, lai būtu pamats pieprasīt 100 000 eiro kukuli, tāpēc tam bija vajadzīga kolēģu iesaiste.

Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu organizētā grupā Štālbergu un Lūri aizturēja 23. augustā, bet dienu vēlāk viņiem abiem piemēroja apcietinājumu. Štālbergs savu vainu izteiktajās aizdomās neatzīst.

Pēc raidījumā minētā, vienā dienā ar Štālbergu no darba VID atstādināts arī Grundmanis.

Tika ziņots arī tas, ka KNAB izmeklētajā lietā par apsūdzību safabricēšanu un mēģinājumu no "Stiga RM" īpašnieka izspiest 100 000 eiro kukuli varētu būt iesaistīti arī politiķi no partiju apvienības "Attīstībai/Par!". Uz "TV3 Ziņu" jautājumu, vai noziedzīgajai grupai varētu būt saistība ar kādiem "Attīstībai/Par!" politiķiem, Ramoliņš atbildēja: "Tur varētu būt saistība, jā."

Savukārt no amata atstādinātā Jaunzeme vēlāk atklāja, ka dienestā patlaban notiek izmeklēšanas pret vēl sešiem darbiniekiem par iespējamiem pārkāpumiem, un tām varētu sekot arī aizturēšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu