Aizvadītajās Saeimas vēlēšanās VDD nav novērojis nedraudzīgu ārvalstu mēģinājumus ietekmēt to norisi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
14. Saeimas vēlēšanas 28. vēlēšanu iecirknī Latvijas Nacionālā bibliotēkā.
14. Saeimas vēlēšanas 28. vēlēšanu iecirknī Latvijas Nacionālā bibliotēkā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Gan priekšvēlēšanu periodā, gan 14. Saeimas vēlēšanu dienā Valsts drošības dienests (VDD) nav novērojis Latvijai nedraudzīgu ārvalstu mēģinājumus ietekmēt vēlēšanu norisi vai rezultātus atbilstoši to ārpolitiskajām interesēm, norāda VDD.

VDD līdz šim ieguvis aptuveni 70 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem. Vairāk nekā 20 no šiem signāliem tika fiksēti priekšvēlēšanu periodā, ap 40 - vēlēšanu dienā, 1.oktobrī, savukārt atsevišķi signāli ir saņemti pēc vēlēšanām. Kā liecina iepriekšējo vēlēšanu pieredze, nevar izslēgt, ka VDD saņems informāciju par iespējamiem pārkāpumiem arī turpmāk.

Lielākā daļa no dienesta fiksētajiem signāliem bija saistīta ar iespējamiem pārkāpumiem un nepilnībām, kuru izskatīšana ir citu vēlēšanu norisi uzraugošo institūciju kompetencē.

Galvenokārt dienests ieguva informāciju par organizatoriskām nepilnībām konkrētos vēlēšanu iecirkņos, kas sadarbībā ar attiecīgo iecirkņu komisijām nekavējoties tika novērstas. Tāpat dienests ieguva ziņas par aģitācijas noteikumu iespējamiem pārkāpumiem, ko nosūtīja atbildīgajām institūcijām tālākai izvērtēšanai.

No priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā kopumā fiksētajiem signāliem nepilni 30 bija saistīti ar iespējamiem pārkāpumiem, kuru izvērtēšana ir VDD kompetencē. Galvenokārt tā bija informācija par vēlētāju izvēles iespējamu prettiesisku ietekmēšanu, dažos gadījumos - par iespējamu balsu pirkšanu.

Lielāko daļu signālu dienests jau ir pārbaudījis, negūstot apstiprinājumu prettiesiskām darbībām. Atsevišķos gadījumos, kad dienesta rīcībā nonāca informācija par iespējamiem plāniem prettiesiski ietekmēt vēlētāju izvēli par labu kādam politiskajam spēkam, VDD ar personām veica preventīva rakstura pārrunas, brīdinot par draudošo kriminālatbildību pārkāpumu veikšanas gadījumā.

Līdz šim VDD nav sācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar 14. Saeimas vēlēšanām. Vienlaikus atsevišķu iegūto signālu pārbaudes vēl turpinās.

Kā ziņots, sestdien notika 14. Saeimas vēlēšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu