"Ļoti bagāts cilvēks, kurš iznīcina planētu." Cik kaitīgs dabai ir Lionels Mesi? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lionels Mesi
Lionels Mesi Foto: AP/Scanpix

Argentīnas futbola zvaigzne Lionels Mesi vides aktīvistu vidū izpelnījies kritiku par savu paradumu pārlieku bieži izmantot privāto lidmašīnu.

Mesi, tāpat kā daudzām turīgām pasaules slavenībām, pieder sava lidmašīna. Viņa biežais lidojumu skaits satraucis vides aizstāvjus.

Mesi laika posmā no 1. jūnija līdz 31. augustam veicis 52 lidojumus. Kopējais lidojumu apjoms trīs vasaras mēnešos bija 368 stundas. Šajā laikā Mesi lidmašīna atmosfērā izmetusi 1502 tonnu oglekļa dioksīda (CO2). "Attac" vēsta, ka šis skaitlis ir līdzvērtīgs tam, ko vidusmēra Francijas iedzīvotājs izmet gaisā 150 gadu laikā.

"Mesi ir ļoti bagāts cilvēks, kurš iznīcina planētu," pauž "Attac".

Pēdējo mēnešu laikā Mesi lidojis uz savu dzimto pilsētu Rosario (Argentīna), apmeklējis Barselonu, Sanpaulu, Tenerifi, Valensiju un Maiami.

Interesanti, ka 2021. gadā Mesi savu lidmašīnu iznomāja Argentīnas prezidentam Alberto Fernandesam, kurš devās oficiālā vizītē uz Meksiku. Par to Mesi savu bankas kontu papildināja par 160 000 ASV dolāru. Šogad augustā Mesi savu lidaparātu piešķīra savam draugam Luisam Svaresam, ar kuru spēlēja kopā "Barcelona" sastāvā. Viņš no Barselonas devās uz Urugvaju, lai parakstītu līgumu ar "Nacional" vienību.

Mesi savu lidmašīnu iegādājās 2018. gadā. Tās vērtība tiek lēsta 15 miljonu ASV dolāru apmērā. Lidmašīna ir aprīkota ar virtuvi un divām vannas istabām. Lidmašīnā ir 16 sēdvietas, kuras var pārveidot par astoņām guļvietām. Uz lidaparāta astes atrodas skaitlis "10". Ar šādu numuru viņš spēlēja "Barcelona" rindās. Uz kāpnēm ierakstīti Mesi, viņa sievas un trīs bērnu vārdi.

Britu kompānija "Yard" aprēķinājusi, ka vislielāko kaitīgo vielu daudzumu atmosfērā izdala amerikāņu dziedātājas Teilores Sviftas lidmašīna. Laika posmā no 1. janvāra līdz 19. jūlijam viņa veikusi 170 lidojumus un atmosfērā atstājusi 8293 tonnas oglekļa dioksīda. Tas ir apmēram tūkstoš reižu vairāk nekā vidēji cilvēks piesārņo gada laikā.

Dziedātājas pārstāvji gan apgalvo, ka lidmašīna bieži vien tiek izīrēta citiem cilvēkiem un lielākā daļa no šiem lidojumiem tiek uzskaitīti nepareizi.

Mesi ar savu lidmašīnu pārvadā savus ģimenes locekļus un draugus.

Mēneša laikā Mesi šis nav pirmais skandāls. Pirms pāris nedēļām kļuva zināms, ka argentīnietim ir problēmas ar nekustamo īpašumu Ivisas salā. Pēc izdevuma "Marca" informācijas, futbolists 16 000 m² lielo savrupmāju iegādājās par 11 miljoniem eiro. Vēlāk atklājies, ka iepriekšējie īpašnieki māju paplašinājuši bez nepieciešamās licences. Viņi bez atļaujas piebūvējuši klāt divas jaunas telpas. Tika ziņots, ka argentīnietim, iespējams, nāksies nojaukt daļu no nelikumīgi uzceltās savrupmājas.

Septembrī Mesi ar Parīzes "Saint-Germain" (PSG) komandu uz Francijas čempionāta izbraukuma spēli devās ar privāto lidmašīnu. Ar vilcienu šis brauciens līdz Nantes pilsētai aizņemtu aptuveni divas stundas.

Vēlāk žurnālistiem par šo lēmumu dabūja taisnoties komandas galvenais treneris Kristofs Galtjē un cits uzbrucējs Kilians Mbapē.

PSG zvaigžņu rīcību nosodīja arī Parīzes mērs Anna Idalgo.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu