VIDEO ⟩ Izmaksāta vēsturiski lielākā atlīdzība no OCTA Garantijas fonda par Latvijā notikušu avāriju (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzīvoklis dzīvojamajā mājā, kuras sienā ietriecās trolejbuss pēc sadursmes ar vieglo automašīnu "Mercedes-Benz" Prūšu un Bultu ielas krustojumā, nodarot tai ievērojamus bojājumus.
Dzīvoklis dzīvojamajā mājā, kuras sienā ietriecās trolejbuss pēc sadursmes ar vieglo automašīnu "Mercedes-Benz" Prūšu un Bultu ielas krustojumā, nodarot tai ievērojamus bojājumus. Foto: Edijs Pālens/LETA

No transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas Garantijas fonda septembrī izmaksāta vēsturiski lielākā atlīdzība par Latvijā notikušu ceļu satiksmes negadījumu - 250 625 eiro, pavēstīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Atlīdzība izmaksāta par negadījumu, kas notika 2020.gada 20.maijā Rīgā, Latgales priekšpilsētā, kur neapdrošināts transportlīdzeklis, kuru vadīja persona alkohola reibumā, brauca pa Bultu ielu un, neapstājoties krustojumā ar galveno (Prūšu) ielu, taranēja pa to braucošo trolejbusu. Trolejbuss ietriecās daudzstāvu ēkā, kurai sienā izsita aptuveni divus kvadrātmetrus lielu caurumu.

Kopumā ceļu satiksmes negadījumā cieta septiņas personas, no kurām sešas tika nogādātas medicīnas iestādē, bet viena no hospitalizācijas atteicās.

Foto: Trolejbusa un vieglās automašīnas avārija Ķengaragā

Video: Trolejbusa un vieglās automašīnas avārija Ķengaragā

LTAB atzīmē, ka negadījuma izraisītāju tiesa nolēma atzīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un sodīt ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz sešiem gadiem. Savukārt negadījumā cietušie saņēma atlīdzības no OCTA Garantijas fonda gan par veselībai, gan mantai nodarītajiem zaudējumiem.

Biroja valdes loceklis Juris Stengrevics norāda, ka līdz šim lielākā summa, kas izmaksāta no OCTA Garantiju fonda par Latvijā notikušu negadījumu, bija 139 000 eiro. Šī atlīdzība no Garantijas fonda tika izmaksāta 2008.gadā.

LTAB dati liecina, ka 2022.gada 30.jūnijā Garantijas fonda apmērs bija 14,34 miljoni eiro.

Stengrevics norāda, ka pašlaik Garantijas fonds ir samazinājies līdz vēsturiski zemākajam slieksnim kopš 2015.gada, kad tas pārsniedza likumā noteiktos 20 miljonus eiro. "Tas lielā mērā saistīts ar pēdējos gados veiktajām ievērojamām atlīdzību izmaksām maksātnespējīgās AS "Balva" vietā, izmaksājamajām OCTA atlaidēm lauksaimniekiem un personām ar invaliditāti, kas jāfinansē no OCTA Garantijas fonda, kā arī citiem faktoriem," viņš skaidro.

OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumos cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji LTAB darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu