Britu paraolimpisko spēļu čempione: Cilvēki netic manai invaliditātei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kadīna Koksa
Kadīna Koksa Foto: AFP/SCANPIX

Cilvēki apšauba parasportistes no Lielbritānijas Kedīnas Koksas invaliditāti, sarunā ar britu raidorganizāciju BBC stāsta četrkārtējā paraolimpiskā čempione.

Koksa uzsver, ka cilvēku negatīvās reakcijas dēļ dzīvošana ar slēptu invaliditāti var likt justies kā "cīnoties zaudētā cīņā".

Jauni pētījumi liecina, ka 83% cilvēku ar mazāk redzamu invaliditāti saskaras ar izpratnes trūkumu un negatīvu attieksmi publiskajā telpā.

Koksai ir multiplā skleroze, kas ietekmē smadzenes un nervus.

Viņa stāsta, ka cilvēki viņu ir apsūdzējuši invaliditātes "viltošanā".

"Kā cilvēks, kas dzīvo ar multiplo sklerozi, es no cilvēkiem dzirdu, ka man nevajadzētu novietot automašīnu invalīdu stāvvietā," saka Koksa. "Es sastopu cilvēkus, kuri nevēlas man dot invalīdiem paredzēto vietu vilcienā vai autobusā."

"Man sociālajos tīklos cilvēki saka: "Koksa nevar būt invalīde, es tam neticu" vai citi saka, ka es viltoju invaliditāti, lai saņemtu naudu no Darba un pensiju departamenta (DWP).

"Tie ir neinformētu vai neizglītotu cilvēku komentāri un spriedumi," skaidroja sportiste pēc jaunākā pētījuma, kas veikts valstī ar Lielbritānijas Paraolimpiskās komitejas jaunā veselības aprūpes partnera "Bupa" atbalstu.

No 382 aptaujātajiem invalīdiem aptuveni 70% cilvēku ceļojot, iepērkoties vai kādā pasākumā ir saskārušies ar šaubām, vai viņi ir invalīdi.

76% ir saņēmuši neiejūtīgus komentārus par savu invaliditāti, bet 68% ir teikts "tu neizskaties pēc invalīda".

"Es izveidošu videoklipus, kuros publicēšu visas lietas, ar kurām es saskaros un kuras jūs neredzat, - smadzeņu miglu, urīnpūšļa problēmas, sāpes, maņu orgānu problēmas un sajūtu trūkumu manās pēdās," apņēmusies sportiste.

Koksai 2014.gadā bija insults, un pēc tam viņai tika diagnosticēta multiplā skleroze. Viņa arī publiski ir runājusi par savu cīņu ar to, ko viņa raksturo kā "traucētu ēšanu".

"Es cīnos ar ēšanas traucējumiem, par kuriem atklāti esmu runājusi, tāpēc tas ir viens no izaicinājumiem. Dažreiz tas patiešām liek apšaubīt savu dzīvi," piebilst Koksa.

"Tagad man ir šī invaliditāte, un manai garīgajai veselībai tā ir cīņa, jo cilvēki komentē manu invaliditāti, un tu vienkārši jūti, ka cīnies zaudētā cīņā," skaidro britu parasporta izcilniece.

"Ir dažas dienas, kad uzdodu jautājumu "Par ko es cīnos?", taču realitātē es cīnos par visiem tiem cilvēkiem, kuri ir tādi paši kā es, bet tajā pašā laikā šķiet, ka īsti nav par ko cīnīties," BBC stāsta paralimpiete.

Koksa 2016.gada Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļu riteņbraukšanā un 400 metru distancē vieglatlētikā, bet Tokijā pagājušajā gadā saglabāja savu C4-5 veselības grupas čempiones titulu 500 metru individuālajā braucienā trekā ar jaunu pasaules rekordu.

Vēl viņas kontā Tokijā ir zelta medaļa jaukto komandu sprintā treka riteņbraukšanā C1-5 grupā.

Koksa ir arī trīskārtēja pasaules čempione paravieglatlētikā un pasaules čempione parariteņbraukšanā trekā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu