Uz "nopietnu sarunu" izsaukts Krievijas vēstnieks Kazahstānā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: corund/Shutterstock

Ceturtdien, 6. oktobrī, Kazahstānas Ārlietu ministrija uz "nopietnu sarunu" izsauca Krievijas vēstnieku Alekseju Borodavkinu. Maskava izvirzījusi prasību Kazahstānai izraidīt Ukrainas vēstnieku.

"Uz Ārlietu ministriju nopietnai sarunai tika izsaukts vēstnieks. Mēs runājām par Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāves Marijas Zaharovas paziņojumu, kas neatbilst vienlīdzīgas stratēģiskas partnerības garam," informēja Kazahstānas Ārlietu ministrijā.

"Tā bija diezgan smaga saruna," atzina ministrijā.

Šonedēļ Zaharova pauda Maskavas "sašutumu" par faktu, ka Ukrainas vēstnieks Petro Vrubļevskis joprojām atrodas Astanā, un ministrija izsauca Kazahstānas vēstnieku.

Krieviju satraukusi Vrubļevska intervija kādam vietējam blogerim, ko vēstnieks sniedzis augustā par karu Ukrainā un izteicies - " jo vairāk krievu mēs nogalinām tagad, jo mazāk būs jānogalina mūsu bērniem".

Vēstnieks vēlāk atvainojās par saviem izteikumiem.

Zaharova otrdien paziņoja, ka Kazahstāna ir solījusi gādāt, ka Ukrainas vēstnieks pēc iespējas ātrāk atstāj valsti.

Kazahstānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis norādīja, ka Vrubļevskis pametīs Kazahstānu, kad Ukraina būs atsūtījusi jaunu vēstnieku. Astana esot norādījusi Ukrainai uz to, ka tādi vēstnieka izteikumi nav pieņemami.

Tomēr ministrija trešdien arī nosodīja Zaharovas sacīto kā "Kazahstānas un Krievijas sabiedroto attiecībām neatbilstošu".

Krievijas un Kazahstānas attiecības ir saspīlētas kopš februāra, kad Krievija sāka visaptverošu iebrukumu Ukrainā, Astanai cenšoties līdzsvarot attiecības ar Rietumiem un tradicionālajiem sabiedrotajiem Krievijā.

Astana aicinājusi rast miermīlīgu risinājumu Krievijas un Ukrainas karam, kā arī atteikusies atzīt Krievijas noorganizētos pseidoreferendumus okupētajās Ukrainas teritorijās.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs publiski ir paudis iebildumus pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina politiku Ukrainā.

Viņš arī ir solījis drošību tūkstošiem krievu, kas Kazahstānā ieradušies, bēgot no mobilizācijas Krievijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu