Masks nāk klajā ar ideju par Taivānu kā "īpašās administrācijas zonu" (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasaulē bagātākais cilvēks Īlons Masks.
Pasaulē bagātākais cilvēks Īlons Masks. Foto: Reuters/ScanPix

Pasaulē bagātākais cilvēks un ASV kompāniju "SpaceX" un "Tesla" dibinātājs Īlons Masks atkal izcēlies ar savu ideju starptautisku konfliktu risināšanai, šoreiz - Ķīnas un Taivānas saspīlējuma sakarā.

Masks pauda, ka no konflikta starp Ķīnu un Taivānu būtu grūti izvairīties, taču ieteica salu izveidot par "īpašās administrācijas zonu", līdzīgi kā Honkonga, raksta ārvalstu mediji.

Taivāna jau gadu desmitiem uzsver, ka tā ir neatkarīga valsts, bet Ķīna to uzskata par savu teritoriju un cer tur atjaunot kontroli.

"Mans ieteikums būtu izdomāt īpašu administratīvo zonu Taivānai, kas ir pietiekami apmierinoša, iespējams, visus neiepriecinās," Masks sacīja laikrakstam "Financial Times". "Tas ir iespējams, un es domāju, ka patiesībā viņu vienošanās pat varētu būt pielaidīgāka nekā Honkongai."

Honkonga ir īpaša administratīvā zona, kas pati pārvalda savu politiku. Taču Ķīna pēdējos gados ir vērsusies pret Honkongu, pieņemot nacionālās drošības likumu, kas soda pilsoņus par protestēšanu pret Pekinu.

Masks, kuram Ķīna ir nozīmīgs biznesa spēlētājs, intervijā atklāja, ka Ķīna izrādījusi nepatiku par to, ka viņš nosūtīja "SpaceX" satelīta interneta pakalpojumu "Starlink" uz Ukrainu, lai palīdzētu valstij Krievijas iebrukuma laikā.

"Apollo.lv" jau rakstīja, ka pirmdien Masks izpelnījās plašu kritiku par "miera plāna" ideju Ukrainai un Krievijai, paužot, ka Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās nepieciešams sarīkot atkārtotas "vēlēšanas" ANO kontrolē. Masks rakstīja, ka Krievija aizies no šīm teritorijām, "ja tāda būs cilvēku griba". Masks arī uzskatīja, ka Krima ir Krievijas daļa, "kā tas bijis no 1783. gada", jo pussala esot nonākusi Ukrainas sastāvā Ņikitas Hruščova kļūdas dēļ.

Svētdien, 2. oktobrī, ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins pauda, ka ASV palīdzēs Taivānai "attīstīt spēkus, lai sevi aizstāvētu" pret Ķīnas uzbrukumu. Savukārt ASV prezidents Džo Baidens augustā apstiprināja, ka ASV armija aizstāvētu Taivānu, ja būtu "bezprecedenta uzbrukums".

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu