Liverpūle cer gūt 34 miljonu eiro ieņēmumus no Eirovīzijas organizēšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eirovīzijas 2022. gada uzvarētāji ukraiņu grupa "Kalush Orchestra".
Eirovīzijas 2022. gada uzvarētāji ukraiņu grupa "Kalush Orchestra". Foto: AFP/SCANPIX

Liverpūle izraudzīta par nākamā gada Eirovīzijas norises vietu pēc tam, kad tika nolemts dziesmu konkursu nerīkot kara pārņemtajā Ukrainā, un Lielbritānijas pilsēta sagaida 30 miljonu mārciņu (34 miljoni eiro) pienesumu vietējai ekonomikai.

Paziņojums, ka Eirovīzija nākamā gada maijā notiks "Beatles" dzimtajā pilsētā, tika izplatīts piektdienas vakarā, un jau sestdienas rītā Liverpūles viesnīcās brīvu numuru vairs gandrīz nebija atlicis. Daži vēl bija pieejami, cenai pārsniedzot pat 4000 mārciņu (gandrīz 4600 eiro) par nakti.

Liverpūles Kultūras centra direktore Klēra Makkolgena pauda pārliecību, ka pilsēta, kurai tūrisms veido 47% ekonomikas, no Eirovīzijas iegūs daudz vairāk nekā prognozētos 30 miljonus Lielbritānijas mārciņu.

Turklāt televīzijā par Liverpūli uzzinās 160 miljoni skatītāju, kas, vietējo tūrisma amatpersonu vērtējumā, vairos pilsētas popularitāti un tūrisma plūsmu vēl ilgi pēc konkursa noslēguma.

Dziesmu konkursa izmaksas sedz pašvaldība, Lielbritānijas valdība, kā arī iesaistītās raidsabiedrības.

Nākamā gada Eirovīzijas pusfināli plānoti 9.un 11. maijā, bet fināls gaidāms 13. maijā.

Par tiesībām rīkot Eirovīziju Ukrainas vietā sacentās šā gada konkursa otrās vietas ieguvējas Lielbritānijas pilsētas Liverpūle un Glāzgova.

"Rīkotājpilsēta Liverpūle ar lepnu mūzikas mantojumu sarīkos neizmirstamu šovu, godinot Ukrainas bagāto kultūru un radošumu," tviterī rakstīja Lielbritānijas premjerministre Liza Trasa.

Šogad starptautiskajā dziesmu konkursā, kas notika Turīnā, uzvarēja Ukrainas pārstāvji - grupa "Kalush Orchestra" - ar dziesmu "Stefania", taču Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ tika nolemts konkursu nākamgad rīkot Lielbritānijā, kas šogad konkursā ierindojās otrajā vietā.

Parasti darbam Eirovīzijas konkursa pusfinālos un finālā un to sagatavošanā tiek akreditēti vairāk nekā 10 000 cilvēku, ieskaitot dalībnieku pavadošo personālu un žurnālistus. Sagaidāms, ka vēl 30 000 cilvēku ieradīsies no visas pasaules, lai šovus baudītu klātienē.

Ukraina iebilda pret Eiropas Raidsabiedrību savienības (EBU) lēmumu nākamgad uzticēt Eirovīzijas rīkošanu Lielbritānijai, paužot pārliecību, ka spētu to izdarīt pati.

Tomēr, vienojoties ar Lielbritāniju, ka konkursam Apvienotajā Karalistē būs Ukrainas noskaņa, Kijiva piekāpās.

Atbilstoši Eirovīzijas noteikumiem 2023. gada konkursa finālā Ukrainai ir garantēta vieta līdzās "lielajam pieciniekam" - Lielbritānijai, Francijai, Vācijai, Itālijai un Spānijai.

Lielbritānijā Eirovīzijas dziesmu konkurss līdz šim noticis astoņas reizes - četras reizes Londonā un pa vienai reizei Edinburgā, Braitonā, Harogītā Birmingemā. Iepriekšējā gada uzvarētāju finansiālu vai citu iespēju trūkuma dēļ Lielbritānija 1960. gadā uzņēmās rīkot Eirovīziju Nīderlandes vietā, 1963. gadā - Francijas , 1972. gadā - Monako un 1974. gadā - Luksemburgas vietā.

Četras reizes Lielbritānija konkursa rīkošanas tiesības ieguva kā iepriekšējā gada uzvarētāja. Pēdējo reizi konkurss Lielbritānijā notika pēc tam, kad 1997. gadā tajā uzvarēja grupa "Katrina and the Waves" ar dziesmu "Love Shine a Light", un nākamajā gadā Eirovīzija norisinājās Birmingemā.

Foto: Eirovīzijas 2022 fināls

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu