"Manu cepumu recepti uzzināsiet tikai pār manu līķi!" Cilvēki iegravē receptes kapakmeņos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Stokkete/Shutterstock

Vai jūs dalāties ar sava firmas ēdiena recepti? Ir cilvēki, kas savas īpašās receptes neatklāj nevienam un galu galā paņem tās līdzi kapā. Bet ir cilvēki, kas savu labāko recepti ar slepenajām sastāvdaļām liek iegravēt uz sava kapakmeņa. Sagribēs mīļotie bērni mammas slavenos cepumus – vismaz atnāks uz kapiem apciemot un izlasīt recepti!

Visās zemēs ir cilvēki, kuri ne tikai samierinās ar faktu, ka reiz būs jāšķiras no šīs jaukās pasaules, bet izdomā, kā šķiršanos padarīt jaukāku un kā likt citiem smaidīt un smiet arī pēc savas aiziešanas. Protams, atmiņas par aizgājēju neizzūd, un reizēm atmiņu stāstiem tiek šis un tas piepušķots klāt – tā rodas dzimtas leģendas, kur smiekli mijas ar asarām.

Bet ir praktiski, tālredzīgi un dāsni ļaudis, kas laikus parūpējas par to, lai palicējiem atstātu ko vērtīgu: savu īpašo recepti. Portāls "Vice" atklājis, ka daži cilvēki labākās receptes mēdz iegravēt uz kapakmeņiem.

Kādas amerikāņu mammas leģendāro Ziemassvētku cepumu recepte iegravēta uz viņas kapakmeņa aizmugures. "Tikai pār manu līķi!" droši vien teica mammucis, kad viņai jautāja, kāda ir viņas slaveno un neprātīgo gardo cepumiņu recepte. Bet ar gudru ziņu recepti, kā redzams, viņa bija ģimenei atstājusi. Mammas jau dzīvo mūžīgi – cepumiņos un vispār.

Naomi Milleres-Davsones īpašo skandināvu stila Ziemassvētku cepumu recepte uz visiem laikiem pieejama Bruklinas Grīnvudas kapsētā. Viņas dēls teicis, ka kapakmeņa dizains ir tāds, ka parasti cilvēki atvērtajās lappusēs uz kapakmeņa virsmas droši vien iegravē citātus no Bībeles vai ko dziļdomīgu, bet viņš un ģimene izdomājuši, ka mīļās mammas lieliskie cepumi, ko viņa vienmēr cepusi Ziemassvētkos, jāiemūžina kopā ar mammas piemiņu.

Portāls "Atlas Obscura" savukārt stāsta par recepti, kas uzrakstīta kapakmenim aizmugurē, blakus iegravēti arī pateicīgo bērnu vārdi, kas šo kapakmeni uzstādījuši.

Stāsts ir bezgala sirsnīgs un jauks. Doktors Veids Endrjū uzskatīja, ka viņa garo, bagāto mūžu vislabāk var raksturot viņa sievas izdomātā cepumu recepte, un lieki teikt - viņš šos cepumus dievinājis.

Endrjū nomira savās mājās 97 gadu vecumā un tika apglabāts ASV, Jūtas štatā, Loganas pilsētas kapsētā. Viņš bija misionārs, kurš kļuva par karavīru, cīnījās Otrajā pasaules karā, pirms ieguva doktora grādu socioloģijā. Viņam ar sievu Katrīnu Keju bija pieci bērni, 15 mazbērni un pieci mazmazbērni. Un, pateicoties patriarha kapakmenim, viņi vienmēr varēs baudīt Kejas lieliskās īrisa konfektes, kas visu mūžu bijis doktora Veida lielākais kārums.

Protams, nav tā, ka visa Amerika pilna ar kapakmeņiem ar receptēm. Jāpiekrīt, tas ir samērā ekscentrisks gājiens pat Amerikai. Lai gan – kas tur ekscentrisks, tās ir rūpes un mīlestība, ko aizgājēji citiem atstāj vēl pēc aiziešanas, un pastāvīgs atgādinājums par aizgājēju dāsnumu un omulību, ko viņi spēja radīt gan savas dzīves laikā, gan pat pēc tās.

Doktora Endrjū un Katrīnas Kejas mazmeita Emīlija, piemēram, domā, ka viņas vecmāmiņa būtu bijusi sajūsmā, redzot, ka tik daudz cilvēku apciemo viņas kapakmeni, lai redzētu gardo konfekšu recepti. "Recepte ir dzīvs pierādījums tam, cik ļoti viņa mīlēja cilvēkus."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu