"Mēs nespējam turpmāk dāvināt termināļus!" Masks lūdz Pentagonu uzņemties "Starlink" finansēšanu Ukrainā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Amerikāņu miljardiera Īlona Maska kompānija "SpaceX" ir brīdinājusi Pentagonu, ka tā var pārtraukt "Starlink" satelītu sakaru finansēšanu Ukrainā, ja Pentagons nesegs šos izdevumus ar desmitiem miljonu ASV dolāru mēnesī, ziņoja ASV telekanāls CNN.

"Mēs nespējam turpmāk dāvināt termināļus Ukrainai vai finansēt esošos termināļus uz nenoteiktu laiku," septembrī vēstulē Pentagonam rakstīja "SpaceX" direktors, kura pārziņā ir preču un pakalpojumu pārdošana valdībām.

Piektdien Masks tviterī pavēstīja, ka "SpaceX" nevar finansēt satelītu sakarus Ukrainā bezgalīgi.

""SpaceX" neprasa atlīdzināt iepriekšējos izdevumus, bet arī nevar finansēt esošo sistēmu bezgalīgi un nosūtīt vēl vairākus tūkstošus termināļu, kuru datu lietojums ir līdz pat 100 reižu lielāks nekā parastās mājsaimniecībās," tviterī raksta Masks. "Tas ir nesaprātīgi."

"Papildus termināļiem mums ir jāizgatavo, jāpalaiž, jāuztur un jāpapildina satelīti un zemes stacijas, kā arī jāmaksā telekomunikāciju kompānijām par piekļuvi internetam," norāda Masks. "Mums ir arī nācies aizstāvēties pret kiberuzbrukumiem un bloķēšanu, kas kļūst arvien grūtāk. Slodze tuvojas aptuveni 20 miljoniem dolāru mēnesī."

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks paziņoja, ka Ukraina atradīs risinājumu, lai "Starlink" turpinātu darbu.

"Būsim godīgi. Patīk tas vai nē, bet Īlons Masks palīdzēja mums pārdzīvot viskritiskākos kara brīžus," tviterī raksta Podoļaks. "Biznesam ir tiesības uz savām stratēģijām. Ukraina atradīs risinājumu, lai "Starlink" turpinātu darboties. Mēs sagaidām, ka kompānija nodrošinās stabilus sakarus līdz pārrunu beigām."

Ukrainai ir nodoti apmēram 20 000 "Starlink" termināļu bezvadu interneta sakaru nodrošināšanai. Masks iepriekš piektdien tviterī ierakstīja, ka šī "operācija izmaksāja "SpaceX" 80 miljonus dolāru un izmaksas pārsniegs 100 miljonus dolāru līdz gada beigām".

Starp "SpaceX" dokumentiem, kas nosūtīti Pentagonam un ar kuriem iepazinās CNN, ir Maska jūlijā izteikts pieprasījums Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlniekam Valērijam Zalužnijam par gandrīz 8000 papildu termināļiem. Šajos dokumentos ir aprakstīti izdevumi, kas saistīti ar "Starlink" termināļiem Ukrainā, un radīta skaidrība par sarunām, kuru rezultātā Ukrainai tika piešķirts šis aprīkojums un sakaru pakalpojumi miljoniem dolāru vērtībā, kas Kijivai maz izmaksāja.

CNN arī publicēja materiālu par nesen notikušajiem plašajiem traucējumiem "Starlink" darbībā. Informēti ziņu avoti pastāstīja, ka šie traucējumi notikuši pēkšņi uz visas frontes līnijas.

"SpaceX" prasība Pentagonam apmaksāt uzņēmuma izdevumus par "Starlink" termināļiem Ukrainā ir izraisījusi neapmierinātību Pentagona augstākajā valdībā. ASV Aizsardzības ministrijas augsts pārstāvis sacīja CNN, ka "SpaceX" "ir nekaunība izskatīties kā varoņiem", lai gan citi maksā tik daudz, un tagad uzstādīt rēķinu par desmitiem miljonu dolāru mēnesī.

Saskaņā ar Pentagonam sniegtajiem "SpaceX" datiem, apmēram 85% no 20 000 termināļu Ukrainā pilnīgi vai daļēji apmaksāja tādas valstis kā ASV un Polija, vai citas organizācijas. Šīs organizācijas arī apmaksāja apmēram 30% no interneta pieslēguma, kura cena ir 4500 dolāru mēnesī par vienu šī servisa vienību.

Masks pagājušās nedēļas sākumā tviterī izteica skandalozus ierosinājumus par "mieru" ar Krieviju un ierosināja atzīt Krimu par Krievijas daļu. Ukrainas amatpersonas negatīvi reaģēja uz šiem Maska tvītiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu