Pieci iemesli, kāpēc liftos ir spoguļi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Kāpēc teju katras jaunceltnes liftā ir ierīkoti spoguļi? 

Kad pagājušā gadsimta sākumā ēkas sāka būvēt augstākas un parādījās pirmie debesskrāpji, cilvēki nereti liftu vietā izvēlējās kāpt pa trepēm, nevis izmantot liftu.

Ātruma ilūzija

Iemesls bija nevis drošības apsvērumi, bet gan ātrums - cilvēki sūdzējās, ka lifts ceļas augšup pārāk lēni un kājām ir iespējams uzkāpt daudzas reizes ātrāk. Pat kāda ASV biznesa centra vadība esot sākusi celt skandālu, ka jāuzlabo liftu modeļi, padarot tos ātrākus, taču tolaik tas nemaz nebija iespējams. 

Tāpēc liftu kabīnēs tika ierīkoti lieli spoguļi. Pasažieri, iekāpjot šādā kabīnē, pievērsa uzmanību sev un varēja paslepšus aplūkot citus lifta biedrus. Citu un sevis vērošana radīja ilūziju, ka laiks iet šķietami ātrāk, kā arī pasažieriem radās iespaids, ka pats lifts ceļas krietni ātrākā gaitā nekā pirms tam. 

Klaustrofobija

Klaustrofobija liftā ir ārkārtīgi izplatīta problēma. Neliela telpa, gaisa trūkums, nespēja izprast lifta darbību, bailes no augstuma un vēl citi faktori traucē dažiem cilvēkiem izmantot liftu. Spoguļi var palīdzēt atrisināt šo problēmu - tie vizuāli palielina telpu, mazina trauksmi, turklāt šī interjera nianse noņem "slazda" sajūtu, jo cilvēks sevi redz spogulī un tādējādi nomierina satraukto prātu. 

Palīdzība cilvēkiem ar invaliditāti

Spogulis palīdz cilvēkiem ratiņkrēslā iekļūt un izkļūt no lifta bez cita cilvēka palīdzības. Šajā gadījumā spogulis ļauj cilvēkam saskatīt situāciju aizmugurē un palīdz izbraukt atpakaļgaitā.

Drošība

Spogulis rada drošības sajūtu, ja tajā brauc sveši cilvēki. Tas ļauj diskrēti sekot citu cilvēku darbībām. Tāpat psihologi apliecina, ka spoguļu klātbūtne pozitīvi ietekmē cilvēku uzvedību un veicina uzvedības normu ievērošanu. Izrādās, ka vandaļi visretāk uzdarbojas telpās, kur ir izlikti spoguļi, - redzot sevi atspulgā, cilvēki sāk izturēties pieklājīgāk, pat esot vienatnē.  

Garlaicība

Ja brauciens ir garāks un ar liftu ir jāmēro vairāki desmiti stāvu, pasažierus ātri vien var piemeklēt garlaicība. Arī mūsdienās mobilie sakari liftos ir reti pieejami.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu