"Priekšā gaida grūti laiki un milzu problēmas." Sji atklāj Ķīnas Komunistiskās partijas kongresu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: SIPA/Scanpix

Sestdien, 15. oktobrī Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins atklāja Ķīnas Komunistiskās partijas kongresu, norādot, ka priekšā gaida grūti laiki un iespējamas briesmas.

Pekinas Lielajā tautas namā uzrunājot aptuveni 2300 kongresa delegātus, Sji brīdināja par "iespējamajām briesmām", uzsverot, ka Ķīnai jābūt "gatavai visliktākajiem scenārijiem".

"Tāpēc pielāgojaties un esiet gatavi turēties pretī stiprajiem vējiem, nemierīgajiem ūdeņiem un pat vēl briesmīgākām vētrām," norādīja valsts galva un partijas ģenerālsekretārs.

Viņš aicināja valsti izlēmīgi sekot partijas vadībai, lai atjauninātu Ķīnas nāciju un izplatītu "sociālismu ar ķīniešu iezīmēm".

Sji uzsvēra, ka nākamie pieci gadi šajā ziņā būs izšķiroši.

Viņš norādīja, ka starptautiskajā arēnā gaidāmi "milzu riski un problēmas" un ka paredzamas tādas "globālas izmaiņas, kādas nav pieredzētas gadsimta laikā".

Ķīnas prezidents cita starpā uzteica arī valsts piekopto covid-19 "nulles tolerances" politiku, kas guvusi "milzīgi iedvesmojošus panākumus" gan no pandēmijas apkarošanas viedokļa, gan ekonomiskās attīstības ziņā.

Kamēr pārējā pasaule mēģina sadzīvot ar vīrusu, tikmēr Ķīna turpina īstenot savu "nulles tolerances" politiku, un arī šobrīd desmiti miljoni ķīniešu joprojām atrodas pilnīgā vai daļējā mājsēdē.

Sji kārtējo reizi arī uzsvēra Pekinas nostāju Taivānas jautājumā, norādot ka sala ir Ķīnas teritorijas sastāvdaļa un ka tās atgūšanai netiek izslēgta arī militāra spēka pielietošana.

"Jāsasniedz pilnīga atkalapvienošanās ar tēvzemi, un to noteikti iespējams sasniegt," kongresa delegātiem uzsvēra valsts vadītājs.

Domājams, ka Komunistiskās partijas kongress, kas tiek sasaukts ik pēc pieciem gadiem, partijas ģenerālsekretāra amatā atkārtoti ievēlēs Sji, vēl vairāk nostiprinot viņa varu.

Sagaidāms, ka kongresa delegāti, kas gandrīz nekad nenovēršas no partijas politbiroja nospraustā kursa, Sji personīgi paustos ideoloģiskos postulātus oficiāli iekļaus Komunistiskās partijas statūtos.

Kongresam jāievēl arī jaunie partijas centrālkomitejas locekļi.

Pēc nedēļu ilgā kongresa partijas centrālās komitejas plenārsēdē 69 gadus vecais Sji tiks apstiprināts nu jau uz trešo piecus gadus ilgo pilnvaru termiņu partijas līdera amatā.

Tikmēr pārējiem politbiroja locekļiem tiks piemēroti gan pilnvaru termiņu, gan vecuma ierobežojumi, un tāpēc daudziem savus krēslus nāksies pamest.

Izmaiņām partijas vadībā sekos arī valdības nomaiņa, un martā paredzēts izraudzīties jauno premjerministru un jauno ministru sastāvu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu