VIDEO Raidījums: Jaunajos elektrovilcienos iemontēti Krievijā ražoti sakaru bloki. Drošības iestādes pret to iebilst (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jaunais "Škoda" elektrovilciens.
Jaunais "Škoda" elektrovilciens. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šogad uz Latviju atvesti pirmie trīs jaunie elektrovilcienu sastāvi. Solīts, ka līdz nākamā gada beigām tiks saņemti visi 32. Tomēr 250 miljonu eiro vērtajā iepirkumā radušās nozīmīgas problēmas - Latvijas drošības iestādes iebildušas pret kādu Krievijā ražotu iekārtu, kas iemontēta jaunajos "Škoda" vilcienos, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pasažieru vilcienu ražotājs "Škoda vagonka" sola visus 32 sastāvus Latvijai piegādāt līdz nākamā gada beigām. Iepirkuma summa ir 257,889 miljoni eiro. Daļu no tā sedz Eiropas nauda.

"Pasažieru vilciens" līgumu ar "Škoda Vagonka" par jaunu elektrovilcienu iegādi parakstīja 2019. gada jūlijā. Tajā mēnesī Satversmes aizsardzības birojs, Valsts drošības dienests un Militārās izlūkošanas un drošības dienests publicēja ieteikumus, kas jāievēro valsts un pašvaldību iestādēm un uzņēmumiem, pērkot tehnoloģijas, ko izmanto īpaši svarīgu jomu infrastruktūrā.

Dienesti iesaka izvairīties no valstīm, kas rīko, piemēram, kiberuzbrukumus pret NATO bloku. To skaitā ir Ķīna, Ziemeļkoreja, Irāna un arī Krievija.

Līdz Latvijai šobrīd ir atvesti 3 jauno vilcienu sastāvi. To transportēšanu būtiski apgrūtina karš Ukrainā - vilcienus nevar kā plānots vest pa dzelzceļa sliedēm caur Baltkrieviju. Tos Čehijā samontē, testē, tad izjauc un uz Latviju atved ar kravas automašīnām.

Kā raidījumam apstiprināja kibertelpas uzraugi "Cert.lv", pie viņiem pirms dažiem mēnešiem vērsies Valsts drošības dienests ar jautājumu par kādu iekārtu, kas atrodama jaunajos vilcienos. Arī tajos, ko šobrīd jau testē Latvijā.

Šī iekārta ir vilcienu kustības drošības kontroles sistēma ar nosaukumu "BLOK" ("БЛОК"). Tās ražotājs ir 1994. gadā Krievijā dibinātā Pētniecības un ražošanas asociācija "SAUT". Šis ir trešais lielākais dažādu dzelzceļu sastāvu drošības iekārtu ražotājs Krievijā.

"Secinājums ir tāds, ka, pirmkārt, iekārtas ir ražotas Krievijā. Viņu funkcionalitāte nodrošina zināmu monitoringu un kaut kādu vadības spēju. Tātad, ņemot vērā, ka Krievija veic jau gadiem ofensīvas hiberoperācijas gan pret NATO bloku kopumā, gan pret Latviju konkrēti, šāds risks mūsu skatījumā nav pieļaujams.

Mēs, godīgi sakot, pat netērējam resursus, analizējot tehniski šo iekārtu, jo jau pēc būtības ir skaidrs, ka tie riski, visticamāk, nav pieļaujami.

Taču piedāvājām, ja tāda nepieciešamība ir, tad mums būtu nepieciešams vismaz sešu mēnešu periods, lai veiktu šo analīzi padziļināti," skaidro "Cert.lv" vadītāja vietnieks Varis Teivāns.

Foto: Prezentē jauno "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu

Valsts drošības dienests raidījumam apstiprina, ka brīdinājis par Krievijas tehnoloģiju izmantošanu un riskiem, kas saistīti ar paaugstinātiem izlūkošanas, kiberuzbrukumu, kā arī diversiju riskiem.

"Varam apstiprināt, ka VDD akciju sabiedrībām "Latvijas dzelzceļš" un "Pasažieru vilciens" ir sniedzis atzinumu par Krievijā ražotajām vilcienu kustības drošības kontroles sistēmām, ar kurām plānots aprīkot jaunos elektrovilcienus. Dienests savā atzinumā ir norādījis uz augstiem drošības riskiem un rekomendējis konkrēto sistēmu aizstāt ar alternatīvu tehnisko risinājumu," skaidro VDD.

"Latvijas dzelzceļš" apstiprina, ka arī uzņēmums ir pret šo iekārtu izmantošanu jaunajos vilcienos. VAS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs esot neizpratnē par radušos situāciju. Latvijas dzelzceļa sistēma un infrastruktūra joprojām lielā mērā ir atkarīga no sakaru un citu veidu iekārtām, kas ražotas PSRS vai Krievijā un Baltkrievijā.

Alternatīvas atrast esot grūti, jo jāmeklē tādas, kas spēj sastrādāties ar veco Latvijas dzelzceļa sistēmu.

Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) norāda: "Labi tas nav, bet es, protams, nevaru atbildēt uz detaļām, jo es nezinu tiešām, cik tas ir būtisks elements šajā vilcienā."

"Pasažieru vilciena" vadītājs apgalvo, ka čehu uzņēmums "Škoda" Krievijā ražoto iekārtu sistēmu "BLOK" jau iepircis 23 Latvijai paredzētajiem vilcieniem.

Savukārt Satiksmes ministrs par drošības iestāžu iebildēm un briestošajām problēmām esot uzzinājis tikai pēc raidījuma nosūtītajiem jautājumiem.

Video: Raidījuma "Nekā personīga" sižets

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu